Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Protectia solara la copii – sfaturi pentru parinti

Protectia solara la copii – sfaturi pentru parinti

Copiii au nevoie de soare. Este principala sursa de vitamina D, care ajuta organismul sa absoarba calciul de care are nevoie pentru a intari structura oaselor. O expunere de 15 minute la soare este suficienta pentru a obtine cantitatea necesara de vitamina D. Insa expunerea repetata si neprotejata la ultraviolete (UV) poate provoca leziuni la nivelul pielii, leziuni oculare, poate suprima sistemul imunitar si duce la aparitia melanomului – cel mai sever tip de cancer de piele.

Copiii petrec foarte mult timp in aer liber inainte de varsta de 18 ani, deci este important ca parintii sa-i invete cum sa se distreze in soare in conditii de siguranta. Copiii au in permanenta nevoie de protectie impotriva radiatiei ultraviolete nocive a soarelui, nu numai atunci cand sunt la piscina, la plaja sau in vacanta. Pielea lor trebuie protejata de fiecare data cand ies din casa.

Prea mult soare este nociv

Soarele emana lumina pe pamant, iar o parte din aceasta lumina consta in raze UV invizibile. Atunci cand aceste raze ajung pe piele tenul isi schimba culoarea, apare bronzul atat de cautat in timpul verii, dar pot aparea inclusiv arsuri si alte leziuni cutanate.

Potrivit expertilor de la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) din Statele Unite ale Americii, cateva arsuri solare grave in copilarie sunt suficiente pentru a creste riscul de cancer de piele mai tarziu in viata.

Pielea neprotejata poate fi deteriorata de razele ultraviolete ale soarelui in mai putin de 15 minute. In schimb, pot trece pana la 12 ore pentru ca pielea sa arate efectul deplin al expunerii la soare. Astfel, daca intr-o zi pielea copilului arata "putin roz", ea poate fi arsa in dimineata urmatoare, explica expertii CDC.

In ceea ce priveste faimosul bronz, specialistii sustin ca pielea bronzata este de fapt piele arsa. Prin urmare, orice schimbare in culoarea pielii copilului, indiferent ca vorbim de arsuri solare sau bronz, indica o deteriorare a pielii produsa de razele UV.

Copiii au nevoie de protectie chiar si in zilele innorate. Asta pentru ca norii nu blocheaza razele UV sa ajunga pe piele, ci doar le filtreaza, iar de cele mai multe ori vorbim de o filtrare usoara.

5 obiceiuri simple prin care poti proteja copilul de efectele nocive ale expunerii la soare

Luand masurile de precautie potrivite in copilarie, fiecare parinte poate reduce riscul copilului de a dezvolta cancer de piele la maturitate. Fii un exemplu pentru copilul tau, urmand recomandarile specialistilor.

lnvata copilul sa stea la umbra. Razele UV sunt mai puternice si mai daunatoare in timpul amiezii, deci cel mai bine este ca in aceasta parte a zilei sa planifici activitati de interior. In cazul in care acest lucru nu este posibil, invata copilul sa stea la umbra sub un copac, o umbrela sau un cort, pentru a preveni arsurile solare, nu pentru a cauta ajutor dupa ce arsurile s-au produs.

Imbraca-l in haine usoare. Tricourile cu maneci lungi, pantalonii si fustele lungi pot oferi o protectie impotriva razelor UV, iar imbracamintea din bumbac ofera cea mai buna protectie. Un tricou ud ofera mult mai putina protectie decat unul uscat, iar culorile mai inchise pot oferi mai multa protectie decat culori mai deschise.

Pune-i o palarie pe cap. Palariile sunt usor de utilizat si ofera o protective buna. Atentie la sepcile gen baseball, cu cozoroc, care desi sunt populare printre copii, nu protejeaza urechile si gatul.

Invata-l sa poarte ochelari de soare - protejeaza ochii de razele UV, care in timp pot favoriza aparitia cataractei. Ofera-i copilului ochelari de soare care acopera complet ochii si care blocheza cat mai aproape de 100% din razele UVA si UVB.

Foloseste produse de protectie solara, cu factor de protectie solara (SPF) de cel putin 15 UVA si UVB de fiecare data cand copilul iese afara din casa. Pentru o protectie cat mai buna, aplica lotiunea cu 30 de minute inainte de a iesi in aer liber. Nu uita sa protejezi urechile, nasul, buzele si degetele picioarelor. Ia crema de protectia solara cu tine cand pleci de acasa si aplica din nou in timpul zilei, mai ales dupa ce copilul face sport si transpira. Urmeaza instructiunile de pe ambalaj pentru utilizarea unui produs de protectie solara la copiii cu varste sub 6 luni. Nu toate produsele au aceleasi ingrediente. In cazul in care pielea sau copilul reactioneaza negativ la un produs, incearca altul sau vorbeste cu medicul tau.

Nu uita ca utilizarea produselor de protectie solara nu inseamna ca poti si trebuie sa lasi copilul sa stea in soare mai mult timp. Incearca sa combini aceste produse cu alte optiuni pentru a preveni efectele negative ale razelor UV asupra pielii.

Text: Mirabela Viasu, Medical Editor

Surse:
www.cdc.gov
www.kidshealth.org
www.health.clevelandclinic.org