Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dermatita: cauze si simptome

Dermatita: cauze si simptome
Dermatita este cea mai frecventa afectiune inflamatorie cutanata la copil si, adesea, reprezinta prima manifestare a marsului alergic. Nu este contagioasa, insa produce disconfort

Dermatita este cea mai frecventa afectiune inflamatorie cutanata la copil si, adesea, reprezinta prima manifestare a "marsului alergic". Nu este contagioasa, insa produce disconfort intrucat se manifesta, de obicei, ca o eruptie pe pielea umflata si inrosita.

Dermatita poate fi non-alergica - apare in aproximativ 15-30% din cazuri si este rar asociata cu alte manifestari alergice sau alergica - identificata in 70-80% din cazuri si declansata prin triggeri alimentari, aeroalergeni si substante iritante.

Implicarea alergiei alimentare in declansarea si exacerbarea dermatitei alergice este mai importanta cu cat varsta copilului este mai mica - 66% din cazuri se intalnesc la copiii sub 2 ani, in timp ce 22%, la copiii mai mari de 2 ani. Sensibilizarea alergica poate fi initiata din viata fetala, fapt care explica aparitia dermatitei si a alergiei la laptele de vaca la unii copii alimentati exclusiv la san. 

Exista 3 forme de dermatita alergica:

  • Dermatita atopica (eczema). Incepe, de obicei, in copilarie, ca o eruptie rosie, ce provoaca mancarime. Apare cel mai frecvent pe pielea din interiorul coatelor, genunchi si pe partea din fata a gatului. Atunci cand copilul se scarpina, eruptia cutanata poate supura si, ulterior, pot aparea cruste. 
  • Dermatita de contact. Aceasta eruptie se produce pe zone ale corpului care au intrat in contact cu substante care irita pielea sau provoaca o reactie alergica, cum ar fi: iedera otravita, sapun si uleiuri esentiale. Eruptia cutanata rosie poate provoca arsuri sau mancarimi. Uneori pot aparea inclusiv basici. 
  • Dermatita seboreica. Afectiunea provoca pete scuoamoase, piele rosie si matreata severa. De obicei, afecteaza scalpul, fata, pieptul si spatele. Poate fi o afectiune pe termen lung, cu perioade de remisiune si recaderi. La sugari, aceasta afectiune este cunoscuta sub denumirea de dermatita seboreica infalntila sau “crusta de lapte”.

Asculta-ti corpul, pentru ca pielea poate reflecta starea ta generala de sanatate. Dermatita este o afectiune a pielii care poate aparea in mai multe forme, iar daca observi simptome de dermatita seboreica, cum ar fi mancarime intensa a scalpului sau a altor zone, descuamare excesiva sau roseata, este important sa consulti un dermatolog.

Este crucial sa iti asculti corpul si sa fii atent la semnalele pe care pielea ti le transmite. O rutina adecvata de ingrijire a pielii, evitarea factorilor declansatori cunoscuti si consultarea unui dermatolog sunt pasi importanti pentru gestionarea si tratamentul dermatitei. Mergi la medic pentru un diagnostic precis si un plan de tratament adaptat nevoilor tale. Asculta-ti corpul si actioneaza in consecinta pentru a-ti mentine pielea sanatoasa.

Dermatologie

Semne si simptome

Manifestarile clinice depind in functie de gravitatea si tipul dermatitei. Aspectul tipic este de placi rosii aspre, acoperite cu vezicule (basici) si cruste.  Sunt afectate fata (frunte, obraji, barbie, pielea capului), zonelele de flexie, zona inghinala, fesele. 

Frecvent, copilul are prurit, este agitat, creste nesatisfacator in greutate. 

Factori de risc

Exista un numar de factori care pot creste riscul de aparitie a anumitor tipuri de dermatita. Este vorba despre:

  • Varsta. Dermatita poate aparea la orice varsta, insa dermatita atopica (eczema) incepe de obicei in copilarie.
  • Alergii si astm bronsic. Persoanele care au un istoric personal sau familial de eczeme, alergii, febra fanului sau astm au un risc mai mare de a dezvolta dermatita atopica.
  • Locul de munca. Locurile de munca care necesita manevrarea anumitor metale, solventi sau materiale de curatat cresc riscul de dermatita de contact. De exemplu, angajatii in domeniul sanatatii sunt predispusi la a dezvolta eczeme la nivelul mainilor.
  • Starea de sanatate. Persoanele diagnosticate cu insuficienta cardiaca congestiva, boala Parkinson si HIV au un risc mai mare de a dezvolta dermatita seboreica,

Dermatita este o boala cronica care evolueaza cu agravari si remisiuni, iar pe termen lung cu tratament corespunzator remisia poate ajunge la 90%.

Sursa:

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.