Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Enteritele virale la copil

Articol de Dr. Carmen Paitici Medic specialist Pediatrie
Enteritele virale la copil

Enterita acuta (diareea) este o boala inflamatorie a intestinului definita ca eliminarea rapida a unor scaune lichide.

Copiii pot prezenta 3-10 episoade diareice in primii 5 ani de viata, fiecare episod putand avea o durata medie de 4-6 zile.

Principalii virusi ce produc enterita sunt:

  • rotavirus
  • adenovirus
  • calcivirus
  • astrovirus
  • parvovirus
  • Norwalk-virus.

Calea de transmitere a virusurilor este calea fecal – orala (prin maini, jucarii, suprafete, alimente contaminate), prin apa contaminata, sau direct de la om.

Cauza virala cea mai frecvent intalnita este rotavirusul care se poate asocia, mai ales la sugar, cu deshidratare acuta (pierdere importanta de apa si minerale). Maximul de frecventa al infectiei este intalnit intre varsta de 4  si 24 luni. La nou nascut infectia cu rotavirus este neobisnuita, copilasul putand sa excrete virusul fara sa prezinte semne clinice.

Perioada de incubatie (perioada dintre momentul contaminarii cu virusul si aparitia primelor semne ale bolii): 48-72ore. Enteritele virale sunt autolimitate.

Simptome:

Diareile virale sunt precedate de varsaturi pt 8-12 ore apoi apar scaunele apoase, cu miros fermentativ. Mai pot apare: febra, colici abdominale, eritem fesier datorita ph-ului acid al scaunelor.

Deshidratarea in formele usoare si medii se manifesta prin deprimarea fontanelei anterioare (zona mai moale a capului sugarului situata anterior), pliu cutanat lenes (pielea devine mai putin elastica si isi revine mai greu la forma initiala dupa ce a fost stransa intre degete), plans mai putin viguros, stagnare sau scadere ponderala, diureza scazuta (parintele va obseva scutecul mai mult uscat)

In aceasta situatie, prezentarea la spital este obligatorie.

Examene de laborator pe care le poate solicita medicul:

  • coprocultura
  • coproantigen viral
  • coprocitograma

Tratament:

Enteritele virale nu se trateaza cu antibiotic, acestea nu au efect asupra virusuilor. Tratamentul corect se face in functie de examenul clinic (examen fizic complet) care permite aprecierea starii de hidratare a copilului si urmareste evitarea deshidratarii si/sau recuperarea dezechilibrului de apa si electroliti:

  1. Inlocuirea pierderilor hidro-electrolitice prin administrarea de saruri de hidratare.
  2. Tratament dietetic – preparate de lapte fara lactoza pentru sugarii sub 6 luni, iar peste aceasta varsta copiii pot fi alimentati in plus si cu supe de legume, carne de pui fiarta, compot de mere, orez fiert.
  3. Medicamente:
  • probiotice – echilibreaza flora intestinala
  • antisecretorii- restabilesc functia fiziologica a peretilor intestinali.

Este indicata pastrarea unei igiene riguroase prin spalarea mainilor dupa schimbarea scutecului copilului; scutecul trebuie impachetat in pungi si legat inainte de aruncare pentru a evita raspandirea infectiei.

Profilaxie. Se poate realiza profilaxia enteritei cu rotavirus prin vaccinare.

La noi in tara sunt 2 scheme de vaccinare optionale:

Rotarix – 2 doze de vaccin cu administrare orala

Prima doza inainte de implinirea varstei de 4 luni, ultima doza pana la 6 luni.

Rotateque - cu 5 tulpini de rotavirus - 3 doze de vaccin cu administrare orala- prima doza se administreaza la varsta de 3 luni, vaccinarea se termina la 8 luni.