Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Protejeaza-ti copilul la piscina!

Protejeaza-ti copilul la piscina!

Ce poate fi mai relaxant decat o baie in piscina? Inotul este un exemplu excelent de miscare, atat pentru tine cat si pentru copilul tau. In plus, te fereste de canicula si este distractiv. Tine minte, insa, ca la fel ca multe alte activitati recreationale, inotul poate predispune la pericole, cum ar fi inecul sau alunecarile in jurul piscinei.

Incurajeaza-ti copilul sa inoate, dar asigura-te ca face asta in siguranta!

10 cele mai frecvente griji pe care le poti avea atunci cand copilul tau inoata

Care este cea mai buna varsta pentru a incepe lectiile de inot?

Academia Americana de Pediatrie recomanda inceperea lectiilor de inot la copii dupa ce acestia au implinit 4 ani. Multi copii invata sa mearga pe bicicleta si sa inoate la aceeasi varsta – de obicei in vara dinainte de a incepe gradinita. Daca totusi vrei sa-ti inscrii copilul la cursurile de inot inainte de varsta de 4 ani, ar fi bine sa alegi un program care include implicarea parentala, care are profesori calificati, o atmosfera placuta, bazata pe distractie si un numar limitat de scufundari subacvatice. Acest lucru va limita cantitatea de apa inghitita de copilul tau.

Pot copiii cu scutece sa intre in apa?

Da, atat timp cat poarta scutece speciale pentru inot, care au un strat impermeabil. Cu toate acestea, daca micutul tau isi face nevoile in timp ce este in apa, exista riscul ca materiile fecale sa scape din scutec. Urina prezinta mai putine riscuri.

Un scutec murdar poate contine germeni care provoaca diaree, inclusiv parazitul Cryptosporidium, ce pot contamina apa din piscina. Astfel, este recomandat sa verifici din cand in cand scutecul si sa-ti incurajezi copilul sa mearga la toaleta.

Pot inota copiii care au gips?

Depinde de tipul de gips:

  • Gips din ipsos. In cazul in care copilul are un gips din ipsos turnat peste tifon, nu are voie sa intre in apa. Incercarile de a proteja gipsul cu folie de plastic sunt ineficiente de cele mai multe ori.
  • Gips din fibra de sticla. Daca micutul tau are gips din fibra de sticla, captusit cu un material hidrofug, poate sa inoate. Este insa nevoie si de aprobarea medicului. Dupa inot, este important sa clatesti bine interiorul gips-ului cu apa curata.

Ce pateste copilul daca inghite apa din piscina?

Orice copil inghite apa din piscina. Este aproape inevitabil sa nu inghita apa, mai ales atunci cand invata sa inoate. Este bine sa-ti incurajezi copilul sa scuipe imediat apa pe care o inghite.

Copiii cu tuburi in ureche pentru otita pot inota?

In cazul in care copilul tau are tuburi in ureche – niste cilindri mici introdusi chirurgical prin timpan pentru a permite scurgerea secretiilor din urechea medie in conductul auditiv, dar si pentru a permite intrarea aerului in urechea medie – este recomandat sa intrebi medicul ORL-ist daca are voie in piscina.

Cum prevenim “urechea inotatorului”?

“Urechea inotatorului” sau otita externa este o infectie dureroasa, tratata adesea cu picaturi cu antibiotic. Este extrem de important ca urechea sa fie ferita de umiditate si orice sursa de iritare, pentru a grabi vindecarea.

Poti preveni “urechea inotatorului” daca:

  • Pastrezi urechile copilului uscate. Incurajeaza-ti copilul sa poarte dopuri de urechi in timp ce inoata. Dupa ce iese din apa, sterge urechile copilului cu un prosop moale
  • Eviti sa introduci diferite obiecte in urechea copilului. Nu folosi betisoare de bumbac pentru a curata urechile copilului, deoarece pot adanci si mai mult ceara in canalul urechii, irita pielea din interiorul urechii si provoaca rani.

Cum evitam “ochii rosii” dupa inot?

Expunerea la clor poate irita ochii copilului, producand inrosirea ochilor. Pentru a usura disconfortul si a reduce roseata dupa inot, clateste bine ochii copilului cu ser fiziologic sau lacrimi artificiale. Pentru a preveni ochii rosii sau umflati, incurajeaza copilul sa poarte ochelari de protectie in timp ce inoata.

Pot inota copiii raciti sau cu taieturi si zgarieturi minore?

Da. Este chiar benefic pentru ei sa o faca, atat timp cat se simt suficient de puternici sa intre in apa si sa depuna efort. De asemenea, nu exista nicio interdictie in cazul copiilor cu taieturi sau zgarieturi, daca ranile nu sangereaza.

Copilul poate sa inoate imediat dupa ce a mancat?

Copilul tau poate inota dupa ce a luat o masa usoara sau o gustare. Daca insa a mancat ceva mai mult si se simte fara energie, ar fi bine sa-l incurajezi sa ia o scurta pauza de 1-2 ore de la inot.

Sunt cazile cu hidromasaj sigure pentru copii?

Corpul copiilor mici se poate supraincalzi rapid intr-o cada cu hidromasaj sau la un spa. Daca permiti copilului sa stea intr-un astfel de mediu, ar fi bine sa-l supraveghezi constant si sa nu-l lasi sa-si tina capul sub apa. Nu uita ca parul lung se poate prinde intr-o cada cu hidromasaj si poate duce la inec!

Pericolele din piscina si bazin

De cele mai multe ori zonele din apropierea piscinelor sunt alunecoase si cresc riscul de cazaturi.

De asemenea, in ciuda eforturilor de a dezinfecta piscina, se intampla ca unii agenti patogeni sa nu moara si sa inoate linistiti in apa. In plus, clorul folosit pentru dezinfectarea apei creste riscul copiilor de a agrava anumite boli respiratorii, cum ar fi astmul si rinita alergica. Cu cat merge mai des la piscina sau bazin, cu atat creste riscul copilul tau de a dezvolta otita sau conjunctivita.

Nu in ultimul rand, pericolul major ramane inecul – a doua cauza accidentala de deces in randul copiilor sub varsta de 14 ani. Se poate intampla atat de repede, uneori, in mai putin de 2 minute!

Reguli pentru parinti:

  • Invata copilul sa fie atent la indicatorii de adancime a bazinului – acolo unde e cazul, cifrele mari pictate pe laturile piscinei. Explica-i ca acestia indica adancimea apei in punctul respectiv si ca la ei trebuie sa fie atenti cand vrea sa sara in piscina.
  • Explica-i cum se sare corect in piscina. Sariturile in piscina trebuie facute numai de pe placa pentru sarituri. Niciodata nu se sare de pe marginea piscinei, daca nu este prezent un adult, care a verificat in prealabil adancimea apei.
  • Arata-i cum sa testeze temperatura apei. Explica-i copilului ca apa din piscina poate fi mult mai rece decat temperatura corpului si ca trebuie sa faca un dus inainte de a intra in piscina pentru a obisnui corpul cu apa mai rece sau ca trebuie sa se stropeasca pe corp treptat inainte de a intra cu tot corpul in piscina. In caz contrar, poate face un soc termic.

Reguli pentru copii:

  • Trebuie sa ai mereu un adult in preajma ta la piscina, chiar si cand esti acasa, in piscina din curte
  • Nu intra niciodata in piscina daca esti singur
  • Inoata cu un prieten
  • Daca inca inveti sa inoti, roaga-ti parintii sa verifice colacul, pluta sau alte dispozitivele de plutire
  • Inoata la o adancime sigura pentru tine
  • Mergi incet in zona din jurul piscinei. Nu fugi! Poti aluneca
  • Nu impinge alti copii in apa si nu sari peste alti copii. Te-ai putea rani sau ai putea rani accidental pe cineva
  • Nu mesteca guma si nu manca in timp ce inoti. Te-ai putea sufoca
  • Respecta intotdeauna regulile explicate de parinti

Pericolele din parcurile acvatice

Copiii iubesc parcurile acvatice si nu este mirare: piscine cu valuri, tobogane gigante, fantani care stropesc si multe alte aparate distractive. Pentru a reduce riscul de accidente, invata-ti copilul sa intrebe si sa se intereseze de regulile de folosire ale fiecarui aparat si sa nu uite sa verifice adancimea apei.

In ceea ce priveste piscinele cu valuri, este bine ca micutul tau sa stie ca pot fi periculoase. Prin urmare, trebuie sa fie insotit de un adult cand merge la acestea.

Reguli pentru copii:

  • Poarta o vesta de salvare, daca nu stii sa inoti sau daca nu esti sigur pe stilul tau de inot
  • Citeste toate indicatiile inainte de a porni intr-o cursa
  • Asigura-te ca esti suficient de inalt si ca ai varsta potrivita pentru a folosi un aparat
  • Verifica sa ai intotdeauna un salvamar/instructor la fiecare aparat si asculta instructiunile sale
  • Asteapta pana cand persoana din fata ta s-a indepartat suficient inainte de a te avanta pe tobogan
  • Arunca-te intotdeauna pe tobogan cu picioarele inainte. Acesta este modul corect de folosire a toboganului
  • Nu alerga in preajma aparatelor, pentru ca este alunecos!

Pericole exista la tot pasul. Nu intra in panica si nu inchide copilul in casa de frica posibilelor accidente. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti supraveghezi constant copilul, in special cand este in preajma apei.

Text: Mirabela Viasu, Medical Editor

Surse:
www.mayoclinic.org
www.cdc.gov
www.kidshealth.org
www.parentingscience.com