EDU.REGINAMARIA.RO

Ecografia carotidiana poate fi folosita pentru prevenirea accidentului vascular cerebral?

Ecografia carotidiana poate fi folosita pentru prevenirea accidentului vascular cerebral?

Dr. William Kormos, Editor Sef Harvard Medical Publications

Intrebare:

Ar trebui sa-mi fac o ecografie la nivelul arterelor carotide?

Raspuns:

Probabil nu ai nevoie de acest test, cu exceptia cazului in care ai anumite semnale de avertizare. Accidentul vascular cerebral este cea de-a treia cauza importanta de deces in SUA, iar principalii factori de risc sunt varsta inaintata, hipertensiunea arteriala si fumatul. Ingustarea arterelor carotide ar putea bloca circulatia spre creier (accident vascular cerebral ischemic).

La persoanele care au avut un accident vascular cerebral sau un accident ischemic tranzitoriu sau AIT, dezobstructia unei artere carotide blocate sever reduce riscul unui accident vascular cerebral ulterior. Totusi, deoarece interventia chirurgicala in sine la nivelul arterei carotide prezinta riscul de producere a unui accident vascular cerebral, este important ca aceasta procedura sa se efectueze doar la persoanele care au cu adevarat nevoie de ea. Nu s-a stabilit cu precizie daca beneficiile dezobstructiei unei artere blocate la persoanele fara simptome sunt mai mari decat riscurile. In plus, screening-ul persoanelor cu risc redus identifica doar 1 - 2% dintre persoanele care au artere carotide sever ingustate. Asta inseamna ca ai putine sanse sa ai vreun avantaj de pe urma acestui screening.

Dat fiind faptul ca riscurile posibile ale tratamentului pot depasi beneficiile, majoritatea societatilor medicale nu recomanda testarea de rutina cu ecografie carotidiana. Testul poate oferi asigurari false sau poate duce la proceduri care nu sunt necesare. O strategie mai buna de prevenire a accidentului vascular cerebral este concentrarea pe reducerea factorilor de risc: abandonarea fumatului, mentinerea sub control a tensiunii arteriale, monitorizarea colesterolului si o dieta sanatoasa cu continut redus de sare si carne rosie.