Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum sa ai artere mai flexibile si o inima sanatoasa

Cum sa ai artere mai flexibile si o inima sanatoasa

Cu cat faci mai multi pasi zilnic, cu atat mai flexibile vor fi arterele tale, se arata intr-un studiu recent. Elasticitatea arterelor (vasele de sange care transporta oxigen catre structurile din corpul nostru) este un semn de sanatate cardiovasculara; in schimb, arterele inflexibile si “intepenite” (rigide) sunt semnul unei boli de inima.

Cercetatorii au adunat rezultatele a 10 studii care au inclus masuratori asupra numarului de pasi pe care oamenii ii efectuau zilnic si asupra imobilitatii arteriale, folosind o tehnica denumita velocitatea undei de impuls. La fiecare bataie de inima, un val de sange strabate reteaua de artere a organismului. Masurarea vitezei acestui val furnizeaza informatii in legatura cu cat de flexibile sunt arterele. Cu cat arterele sunt mai rigide, cu atat valul calatoreste mai repede (velocitatea este mai mare).

Persoanele care sunt foarte active (cele care fac mai mult de 10.000 de pasi zilnic) au inregistrat cea mai scazuta viteza a valului (velocitate mica), ceea ce sugereaza ca arterele lor sunt mai elastice decat cele ale persoanelor mai putin active. In general, cu cat faci mai putini pasi zilnic, cu atat sunt mai intepenite arterele. Adaugarea a doar 1000 de pasi zilnic poate duce la imbunatatiri masurabile ale velocitatii undei de impuls, afirma autorii studiului, care a fost publicat in revista Hypertension din luna februarie, 2019.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu

www.ahajournals.org