Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tot ce trebuie sa stii despre contractiile false

contractii false
Dupa primul trimestru de sarcina, organismul mamei se pregateste din ce in ce mai intens pentru a oferi fatului un spatiu cat mai sigur pentru o dezvoltare armonioasa. Este posibil ca in aceasta perioada femeia insarcinata sa simta contractii intermitente. Acestea sunt dureroase in unele cazuri si se pot repeta la fiecare 10-20 de minute.

Acestea nu sunt contractiile ce anunta nasterea, de aceea se mai numesc si „false contractii”, si nici bebelusul tau nu a inceput sa se miste energic. Acestea sunt contractii ale muschilor uterului, descrise prima data in anul 1872 de catre ginecologul John Braxton Hicks, si mai poarta numele de „contractiile Braxton Hicks”. Unii specialisti le considera importante pentru o nastere cat mai putin dureroasa.

Ce sunt contractiile false

Poti avea perioade de „travaliu fals”, adica de contractii neregulate ale uterului, inainte ca travaliul „adevarat” sa inceapa. Aceste contractii se numesc Braxton Hicks si sunt normale, desi uneori pot fi dureroase si apar in special la sfarsitul zilei.

Contractiile false pot sa inceapa inca din trimestrul al doilea, desi sunt mult mai frecvente in trimestrul 3 de sarcina. Muschii uterului se contracta pentru aproximativ 30-60 de secunde pana la 2 minute. Braxton Hicks mai sunt numite si „contractiile de pregatire” deoarece te vor pregati pentru travaliul adevarat si iti permit sa exersezi exercitiile de respiratie pe care le-ai invatat in cadrul cursului de pregatire pentru nastere.

Inainte de a se instala etapa travaliului, apar dureri si contractii. Acestea sunt doar modul prin care corpul se pregateste de nastere, insa nu indica neaparat inceperea sau apropierea travaliului si a momentului nasterii. In timp ce unele forme ale acestui tip de contractii sunt in general lipsite de durere, pe masura ce devin mai puternice si mai frecvente, mai ales in ultimele 2-4 saptamani ale sarcinii, pot duce la stari de confuzie.

contractii false1

Ce declanseaza contractiile false

Este destul de dificil, mai ales pentru femeile aflate la prima nastere, sa deosebeasca o contractie reala de una falsa. Daca data nasterii se apropie si nu esti sigura ce trebuie sa faci, poti descoperi aici indicii cu privire la deosebirile dintre contractii si cum trebuie sa procedezi. Sunt o multime de factori ce pot duce la aparitia contractiilor false:

  • activitatea intensa a mamei sau a fatului;
  • vezica urinara plina;
  • activitatea sexuala;
  • deshidratarea – chiar si un nivel mic de deshidratare;
  • anumite stari de rau, de exemplu, instalarea unei raceli sau a unor stari de voma.

Aceste contractii false ar putea juca un rol in tonifierea muschiului uterin si pentru favorizarea fluxului de sange catre placenta. Nu au un rol in dilatarea colului uterin, dar pot avea un impact asupra dilatarii ulterioare. Apar atunci cand fibrele musculare din uter se strang si se relaxeaza. De obicei, acest tip de contractii apare spre finalul zilei.

Cum identificam contractiile false

Contractiile false, Braxton Hicks, pot fi descrise ca fiind intarirea ritmica a abdomenului. Acestea se resimt in timpul celui de-al treilea trimestru sau chiar inca din al doilea. Contractiile false sunt ceva normal si nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Uneori, singura modalitate care te ajuta sa diferentiezi cele doua tipuri de contractii este o examinare vaginala realizata de medicul specialist, pentru a depista daca exista modificari la nivel cervical.
 
Care sunt caracteristicile contractiilor false, pentru care nu exista motiv de ingrijorare:

  • contractiile sunt neregulate, la interval de 8-10 minute intre ele si produc disconfort, nu sunt dureroase;
  • nu sunt pierderi de sange, ceea ce inseamna ca membranele nu s-au rupt, iar cervixul nu s-a dilatat;
  • intervalul dintre contractii nu se micsoreaza si nu exista alte semne ale declansarii travaliului;
  • contractiile se diminueaza si dispar treptat cand te odihnesti sau cand schimbi pozitia corpului;
  • se resimt ca o incordare a abdomenului, de intensitate redusa. Exista si cazuri in care acestea pot fi puternice initial, iar apoi scad in intensitate.

Spre deosebire de contractiile false, cele asociate travaliului pot cauza disconfort sau dureri ascutite in spate sau abdomenul inferior, insotite de o presiune la nivel pelvian. Unele femei resimt si durere in partea laterala a corpului sau in regiunea coapselor, in timp ce altele le descriu ca pe niste crampe menstruale puternice.

contractii false2

Sfaturi pentru femeile insarcinate care se confrunta cu contractii false

In cazul in care te confrunti cu contractii false, poate fi de ajutor sa faci o scurta plimbare, deoarece contractiile se opresc deseori odata cu modificarea pozitiei corpului ori atunci cand te ridici si mergi, sau sa faci cateva exercitii usoare. De asemenea, te poti odihni putin sau poti incerca sa dormi, sa faci o baie sau sa asculti muzica, orice activitate care te relaxeaza.

Exista si o serie de dureri abdominale care nu indica travaliul, denumite dureri de ligament rotund.

Acestea apar de la ligamentele ce sustin uterul si se ataseaza pelvisului si devin intinse, pe masura ce creste uterul. Acest tip de durere radiaza pana in zona inghinala si apare odata cu miscarea, statul in picioare pentru mai mult timp, un acces de tuse sau de stranut, si dureaza de obicei doar cateva minute. Si in cazul acestora se recomanda schimbarea pozitiei si a activitatii. Te poate ajuta sa stai intinsa pe o parte, cu sustinerea abdomenului. Consuma alimente si bauturi usoare si incearca sa te relaxezi.

In cazul in care aceste actiuni nu diminueaza contractiile Braxton Hicks sau daca acestea persista si devin din ce in ce mai frecvente sau mai intense, este important sa contactezi medicul care urmareste sarcina. De asemenea, este recomandat sa contactezi medicul specialist in cazul in care sunt prezente oricare dintre urmatoarele simptome:

  • sangerare vaginala sau scurgeri vaginale apoase, care pot insemna ca s-a rupt apa, in cazul in care sarcina este avansata;
  • contractii puternice la fiecare 5 minute, timp de o ora;
  • contractii foarte intense;
  • schimbari ale miscarii fatului, dar si daca sunt mai putin de 10 miscari fetale la fiecare 2 ore; in acest caz apar dureri severe si persistente in abdomen;
  • o stare generala de rau.

Diferenta dintre contractiile false si cele care anunta nasterea

Contractiile Braxton Hicks sunt contractii uterine fiziologice, normale, care pot aparea chiar incepand cu primul trimestru de sarcina, insa sunt mai frecvente de la jumatatea sarcinii, mai ales catre sfarsitul zilei. De cele mai multe ori, acestea nu sunt dureroase si sunt prezente doar crampe usoare si neregulate.  

In apropierea momentului nasterii, aceste contractii pot sa devina mai puternice, mai ales dupa coborarea copilului. Contractiile din travaliul fals sunt neregulate, atat ca intensitate, cat si ca durata si frecventa.

Spre deosebire de contractiile false, cele din travaliu sunt dureroase si treptat devin din ce in ce mai frecvente si mai intense, uneori asociate cu greata si varsaturi. In unele cazuri, sunt insotite de o crestere a presiunii pelvine si de o secretie vaginala, semne ale dilatatiei colului.

In cazul in care sunt mai mult de 6 contractii pe ora, acestea sunt din ce in ce mai dureroase si depasesc ca durata 30 de secunde, trebuie anuntat medicul obstetrician. Consultul de specialitate va indica daca travaliul a debutat. Durerea de travaliu se resimte intai lombar, apoi inghinal si abdominal, pe cand in travaliul fals, aceasta este localizata in abdomenul inferior. In cazul contractiilor false, nu este nevoie de interventie medicala speciala.

Daca se rup membranele, apar sangerari vaginale intense, contractiile sunt la intervale de 5 minute sau uterul este in tensiune continua, este important sa anunti imediat medicul care urmareste sarcina si sa te prezinti la camera de garda.

contractii false3

Contractiile false sunt frecvente in sarcina, insa nu sunt ceva grav, ci mai degraba un raspuns natural al organismului la modificarile prin care trece. Acestea apar cu precadere in al doilea trimestru de sarcina si este important sa recunosti diferentele intre contractiile false si simptomele alarmante pentru care este nevoie de consult urgent de specialitate.