Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cursurile de pregatire pentru nastere: fii pregatita pentru travaliu si nastere

Probabil ca ai citit despre cum decurge nasterea si ai auzit multe povesti de la prietene sau persoane dragi tie despre cum a fost travaliul in cazul lor. Si totusi, stii la ce sa te astepti in timpul travaliului si al nasterii? Cursurile de pregatire pentru nastere iti ofera sansa sa intelegi ce se va intampla cu tine si cu copilul tau in acele momente, sa pui intrebari precise si sa-ti calmezi angoasele astfel incat sa te simti pregatita si increzatoare in abilitatea ta de a aduce pe lume un copil.

Daca nasti pentru prima data sau daca deja esti la a treia sarcina, cursul de pregatire pentru nastere te va ajuta sa faci fata provocarilor travaliului si ale nasterii:

  • Vei invata lucruri pe care nu le stiai despre travaliu, nastere si ingrijirea postnatala. Vei afla cum poti identifica semnele travaliului si ce se intampla cu corpul tau pe masura ce copilul isi incepe calatoria in aceasta lume.
  • Vei explora temerile pe care le ai. In cadrul orelor de clasa vei avea sansa sa vorbesti despre fricile tale cu alte mame care probabil ca impartasesc aceleasi temeri. Instructorul te va ajuta sa clarifici miturile si sa intelegi ce se intampla exact.
  • Te vei conecta cu partenerul si moasa sau doula. Cursul de pregatire pentru nastere le ofera acestora sansa sa inteleaga etapele nasterii, precum si ce tip de ajutor sa-ti ofere in diferitele faze ale travaliului.
  • Vei discuta optiunile pentru calmarea durerii. Vei practica diverse metode de a face fata contractiilor, cum ar tehnicile de respiratie, relaxare sau vizualizare. Multe astfel de cursuri acopera discutarea argumentelor pro si contra pentru utilizarea principalelor tipuri de medicamente folosite, cum ar fi analgezicele opioide sau anestezia epidurala.
  • Vei primi informatii de baza despre tipurile de interventii medicale si posibilele complicatii. Vei afla despre interventiile de rutina care pot influenta cursul nasterii.
  • Vei putea face un tur al maternitatii si al salii unde vei naste si vei putea afla despre regulamentul si resursele pe care aceasta le pune la dispozitie.
  • Vei primi informatii despre ingrijirea nou-nascutului. In plus fata de aspectele legate de travaliu si nastere, vei primi informatii despre cum sa alegi un pediatru, alaptare, schimbarea scutecelor si prima baita.
  • Iti vei face o retea de cunostinte. Te vei intalni cu alte mame insarcinate si veti impartasi din experienta voastra.

Exista tipuri diferite de cursuri de pregatire pentru nastere?

Anumite cursuri vor oferi informatii despre tipurile specifice de nastere, cum ar fi nasterea in apa, operatia cezariana, nasterea dupa operatia cezariana sau nasterea in cazul sarcinii multiple. Alte cursuri sunt concepute doar sa improspateze cunostintele pentru parintii care nu doresc decat o reamintire a lucrurilor de baza. Anumite cursuri se vor concentra pe metode specifice de nastere, cum ar fi:

  • Lamaze. Scopul tehnicii Lamaze este sa creasca increderea mamei in felul in care va naste. Te va ajuta sa faci fata durerii prin metode care faciliteaza atat travaliul, cat si starea ta de confort – incluzand respiratia specifica, miscarea si masajul
  • Bradley. Aceasta metoda pune accentul pe nastere ca fiind un proces natural. Vei fi invatata sa faci fata provocarilor travaliului folosind respiratia profunda si suportul partenerului si al moasei sau doulei.

Multe din cursurile de pregatire pentru nastere au incluse elemente ale acestor doua metode populare. De asemenea, poti gasi cursuri care folosesc si alte abordari ale nasterii, cum ar fi hipnoza.

Cum pot gasi un curs de pregatire pentru nastere?

Intreaba medicul obstetrician despre ce cursuri de pregatire pentru nastere iti recomanda, acestea fiind oferite de cele mai multe spitalele sau maternitati. De asemenea, consultantul de maternitate iti poate oferi informatii in acest sens. In plus, poti verifica discutand cu cei care au devenit de curand parinti.

Ce tip de curs ar trebui sa caut?

Cauta un curs care este tinut de instructori certificati in acest sens. De asemenea, numarul de participanti ar trebui sa fie relativ redus – nu mai mult de 8-10 cupluri – pentru a facilita discutiile si permite instruirea fiecaruia. Intreaba despre costuri, locul unde se va desfasura si program.

Cand ar trebui sa urmez aceste cursuri?

Frecvent, se recomanda sa urmezi aceste cursuri in luna a sasea sau a saptea de sarcina – sau oricand inainte de a intra in travaliu. De obicei cursul este format dintr-o serie de intalniri care se intind pe mai multe saptamani in timpul ultimului trimestru de sarcina. Cu cat te inscrii mai devreme, cu atat vei avea mai multe optiuni si flexibilitate in ceea ce priveste zilele sau orele la care poti participa.

Care este rolul medicului meu obstetrician?

Medicul tau obstetrician va avea grija de sanatatea ta si a copilului tau pe parcursul sarcinii si in timpul nasterii. Cu ajutorul lui, foloseste ceea ce ai invatat la aceste cursuri pentru a crea un plan de nastere. Nimeni nu poate prezice cu exactitate cum va decurge travaliul sau nasterea in cazul tau, insa impreuna puteti sa creionati un plan de nastere care sa tina cont de asteptarile tale in ceea ce priveste travaliul, nasterea si ingrijirea postnatala – si care sa asigure cea mai buna ingrijire atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.