Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Colostrul: este normal sa am o scurgere la nivelul sanilor in sarcina?

Colostrul: este normal sa am o scurgere la nivelul sanilor in sarcina?

Da, este perfect normal si nu trebuie sa te ingrijorezi.

Pe masura ce nasterea se apropie, la nivelul mameloanelor ar putea incepe sa apara colostrul – un lapte special pentru copilul tau in primele zile de alaptare. Produs de glanda mamara in ultima parte a sarcinii si in primele zile de la nastere, colostrul este un precursor al laptelui, fiind mai bogat in proteine si mai sarac in grasimi si in zahar, insa avand un continut foarte mare de anticorpi.

Unele femei vor observa ca in ultimele luni de sarcina vor incepe sa secrete cantitati mici din aceasta substanta galbuie grasa, in timp ce la alte femei secretia poate sa apara mult mai devreme, iar la altele deloc. Aceasta diferenta privind scurgerea de colostru inainte de nastere nu are vreo legatura cu cantitatea de lapte care se va produce, odata ce copilul s-a nascut.

Scurgerea de colostru poate sa-ti creeze un oarecare disconfort, insa purtarea unor tampoane in interiorul sutienului va absorbi acest lichid si va impiedica aparitia unor pete pe haine. Poti schimba aceste tampoane de cateva ori in cursul zilei pentru a te simti confortabil si pentru a preveni mirosul de colostru invechit. Probabil ca va fi nevoie sa porti o bustiera si in timpul noptii, astfel incat opteaza pentru un sutien de maternitate dintr-un material usor si placut la atingere - din bumbac – care va fi mult mai confortabil decat sutienul normal. Vei observa ca se va scurge o cantitate mai mare de lichid in momentul in care faci sex, insa asta este ceva perfect normal.

Se crede ca exprimarea mameloanelor pentru secretia colostrului cat timp esti insarcinata ar fi o tehnica utila pentru a te pregati de alaptare. Totusi, desi este o indemanare care e bine s-o inveti, este mai bine sa astepti pana dupa nastere. Atunci, consiliera in alaptare iti poate arata si explica care este pozitia corecta de punere a copilului la san, precum si cum sa pastrezi in siguranta laptele muls. Modificarile hormonale din sarcina vor face ca sanii sa fie suficient de pregatiti pentru alaptare. Nu freca sau trage de mamelon – deoarece asta doar te va rani si va face ca alaptarea sa devina dificila.

Insa, daca sarcina ta este considerata una cu risc crescut, ca de exemplu atunci cand ai diabet, este posibil sa ti se recomande sa incepi sa colectezi acest colostru inainte de nasterea copilului. Vei primi acest sfat daca exista riscul de nastere prematura sau daca se considera ca nou-nascutul va avea nevoie de ingrijire speciala sau de hranire suplimentara odata ce s-a nascut.