Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce te faci cu greturile de sarcina

greturi-in-sarcina-gravida
In viata unei gravide se face simtita prezenta unui simptom neplacut, cu care se confrunta majoritatea femeilor insarcinate din intreaga lume. Este vorba de greata, insotita sau nu de voma, careia esti nevoita sa ii faci fata.

Greturile in sarcina: cand apar

Greata este printre cele mai frecvente simptome gastro-intestinale de sarcina, de cele mai multe ori, fiind primul simptom cu care te poti confrunta in viata de gravida. Starea de greata poate debuta, in general, dupa a doua saptamana de la conceptie si se manifesta cu precadere in primul trimestru, insa este posibil sa persiste pe toata durata sarcinii.

Desi se numesc „greturi matinale”, ele pot aparea, practic, de-a lungul intregii zile, inclusiv noaptea.

Asadar, sunt femei care au greturi dimineata, la unele se intensifica pe parcursul zilei sau spre seara, iar cele mai norocoase sunt femeile care nu au deloc greata in sarcina.

Cauze greturi matinale in sarcina

Sa ai stari de greata in sarcina este normal si nu se asociaza cu o evolutie negativa, prin urmare, nu trebuie sa te alarmezi. Exista mai multe studii clinice efectuate cu scopul de a stabili cauzele esentiale ale simptomelor de greata din timpul sarcinii. Chiar daca rezultatele nu sunt elucidate in totalitate, se pare ca schimbarile hormonale ar avea un rol vital, precum si implicarea factorilor genetici.

Ai o probabilitate mai mare sa suferi de greata in sarcina, daca:

  • ai sarcina multipla, cu gemeni sau tripleti, intensitatea fiind mult mai mare decat la o sarcina unica;
  • ai suferit de greata si in timpul sarcinii anterioare, situatie intalnita la peste 70% din femei;
  • ti se face greata la anumite mirosuri sau gusturi, ai rau de miscare, suferi de migrene sau ai fost expusa la estrogeni (din pilula anticonceptionala) inainte de a ramane insarcinata.

Greata si varsaturi in sarcina

Greata in sarcina, cu sau fara varsaturi, poate avea o intensitate usoara, moderata sau severa.

Daca in primele doua cazuri nu sunt motive reale de ingrijorare, in ultimul caz este nevoie de tratament special și chiar internare in spital, pentru ingrijire si ameliorare cu tratament intravenos.

Varsaturile severe si dese pot fi simptome specifice de „sarcina toxica”, o afectiune cu o frecventa totusi mai rara, care mai poarta numele de disgravidie emetizanta.

In functie de intensitate, greata si varsaturile in sarcina iti pot afecta modul de viata cu care te-ai obisnuit pana atunci; asadar, discuta cu medicul curant toate variantele, pentru a te simti mai bine.

Greturi in trimestrul 2 si 3 de sarcina

O intrebare la care vei dori cu siguranta un raspuns este „cand dispar greturile in sarcina?”.

Depinde de la un caz la altul. Cele mai multe femei vor avea greata in primul trimestru de sarcina.

Astfel, incepand cu trimestrul doi, greturile se pot ameliora si chiar disparea. Totodata, la anumite gravide acest simptom poate persista pe tot parcursul celor trei trimestre de sarcina, cu diferite intensitati de manifestare.

Greturile in sarcina: riscuri pentru fat

In general, greturile nu reprezinta vreun risc major pentru mama sau copil, iar unii specialisti sustin chiar faptul ca femeile cu greturi si voma in sarcina prezinta mai putine riscuri de pierdere a sarcinii.

Totusi, daca erai subponderala inainte de a ramane gravida si greturile de sarcina nu-ti permit sa te hranesti adecvat, astfel incat sa castigi normal in greutate, copilul tau poate avea o greutate mai mica la nastere.

Deshidratarea, respectiv dezechilibrul hidroelectrolitic al organismului poate sa-ti dea o stare de rau si oboseala, pe care o poti ameliora, dupa cum vei vedea in randurile de mai jos.

ameliorare-greturi-gravide-alimentatie-ghimbir

Cum ameliorezi greturile in timpul sarcinii prin alimentatie

Chiar daca nu poti scapa mereu de ea, ai cateva sfaturi care sa te ajute in ameliorarea starii de rau de la greata, pe care o vei traversa, in cele din urma, cu bine.

Ce sa mananci cand ai greturi in sarcina:

  • Stomacul gol accentueaza senzatia de greata; prin urmare, trebuie sa mananci putin si des. Este recomandat ca dimineata, inainte de a cobori din pat, sa mananci cativa biscuiti sarati, o felie de paine prajita sau o banana.
  • Alege cu grija alimentele pe care le consumi. Opteaza pentru alimente usor de digerat si bogate atat in carbohidrati, cat si in proteine. Vezi ce alimente tolerezi cel mai bine. Evita grasimile si alimentele picante, dar si produsele procesate in mult ulei sau zahar. Poate fi de ajutor consumul de ghimbir, lamaie sau gutuie.
  • Evita toate alimentele sau mirosurile care ti-ar putea declansa greata, fiindca sunt factori declansatori.
  • Bea multe lichide, constant si cu inghitituri mici. Ceaiul de ghimbir poate fi util, precum si dropsurile fara zahar, cu arome de ghimbir, lamaie sau menta. Daca sunt perioade in care nu poti bea lichide, poti testa cuburile de gheata.
  • Unele femei au greata dupa administrarea vitaminelor prenatale, ca acidul folic sau fierul. Daca ai si tu aceasta reactie adversa, te poti simti mai bine daca le iei dupa ce ai mancat sau seara, inainte de culcare.

In plus, dincolo de grija la alimentatia zilnica, trebuie sa aerisesti cat mai des incaperea in care stai si, totodata, sa faci mici plimbari in natura. Incearca sa-ti asiguri si un somn cat mai bun.

Tratamente medicamentoase pentru greturile in sarcina

Exista disponibile mai multe medicamente de greata in sarcina. De exemplu, piridoxina (Vitamina B6) poate fi un tratament eficient pentru greturile din sarcina, conform celor mai multor studii din domeniu, fiind considerat un medicament de prima intentie. Greata si voma se mai pot trata si cu medicamente care contin substante precum clorpromazina, hidroxizina sau metoclopramid. Unele dintre ele ajuta si la reducerea aciditatii gastrice, care poate contribui la starea de greata si voma. Mai poti combate greturile si cu tratamente antiacide clasice, cum ar fi Dicarbocalmul, dar nu inainte de a avea o avizare medicala.

Cum utilizarea si efectele secundare ale acestor medicamente pot varia, cele mai bune pastile de greata si voma in sarcina se iau numai la recomandarea medicului ginecolog, astfel incat acestea sa nu afecteze evolutia bebelusului.

Tratamente alternative pentru greturile in sarcina

Remediile pentru greata se gasesc si sub forma tratamentelor sau solutiilor alternative. Unele sunt deja populare si se pot administra fara probleme, iar daca, totusi, esti nesigura, vorbeste cu medicul tau.

Ghimbirul, recomandat sub forma de ceai din radacina de ghimbir sau bomboane, este, poate, cel mai cunoscut remediu alternativ pentru ameliorarea simptomelor de greata. De asemenea, ghimbirul si vitamina B6 se regasesc in tratamente alternative care pot fi administrate in sarcina, precum Navatac sau Emetix.

Mai ai in vedere si urmatoarele detalii:

  • Consuma ceaiuri naturale ce reduc greata, cu efecte antivomitive si de calmare a stomacului, cum sunt cele de musetel, menta sau lamaie.
  • Acupunctura si presopunctura te pot ajuta. Poti testa, de exemplu, bratarile presopunctura anti-greata.
  • Starea psihologica este foarte importanta. Apeleaza constant la exercitii de respiratie si, daca simti nevoia, nu ezita sa faci sedinte de terapie cu un psiholog. Pentru starea ta de bine, te poate ajuta inclusiv aromaterapia cu uleiuri usentiale, de menta sau lamaie.

In final, greturile din timpul sarcinii, cu exceptia celor care nu sunt efectul unor afectiuni ale organismului, sunt simptome absolut normale si pot fi ameliorate cu ajutorul sfaturilor si indicatiilor primite de la medicul ginecolog.