Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vitaminele prenatale: de ce sunt importante si cum ar trebui sa le alegi

O dieta completa ca parte a unui stil de viata sanatos este cea mai buna sursa de nutrienti esentiali, in special de vitamine si minerale. Cu toate acestea, chiar daca mananci ceea ce trebuie si consideri ca iti suplinesti necesarul de nutrienti, exista posibilitatea sa apara dezechilibre in nivelurile unora dintre ei.
Daca esti gravida sau intentionezi sa ramai insarcinata, vitaminele prenatale pot acoperi aceste lipsuri si iti pot asigura atat un bun decurs al sarcinii, cat si o stare de sanatate optima pentru cel mic.
Astfel, afla, in cele ce urmeaza, care sunt principalele diferente dintre multivitamine si vitaminele prenatale, ce alti nutrienti sunt necesari in sarcina, pentru ce fel de vitamine prenatale ar trebui sa optezi, precum si care este modul corect de administrare a acestora.

Ce diferentieaza vitaminele prenatale (vitamine inainte de sarcina) de alte tipuri de vitamine

Vitaminele prenatale contin mai mult acid folic si fier, comparativ cu alte multivitamine pentru adulti. Atat acidul folic, cat si fierul sunt doi nutrienti nelipsiti din necesarul zilnic al unei femei insarcinate, intrucat rolurile pe care le indeplinesc au un impact semnificativ asupra decursului sarcinii si evolutiei fatului.

  • Acidul folic (forma de administrare a folatului, denumirea pentru vitamina B9) - este o vitamina ce ajuta la prevenirea defectelor de tub neural din timpul vietii intrauterine, malformatii grave de la nivelul sistemului nervos central (creierul si maduva spinarii);
  • Fierul - cu toate ca fierul nu este o vitamina, acesta este inclus in schema de suplimente nutritiveprenatale; este un element esential ce ajuta la dezvoltarea si cresterea copilului si, mai mult de atat, previne anemia, o patologie in care globulele rosii (eritrocitele) nu se dezvolta adecvat si/sau nu se afla in numar suficient.

De asemenea, anumite studii au indicat faptul ca vitaminele prenatale, pe langa asigurarea sanatatii mamei si a fatului, scad riscul de nastere a unui copil cu greutate redusa (copil dismatur).

Ce vitamine prenatale sunt necesare (cele mai bune vitamine prenatale)

Vitaminele prenatale pot fi cumparate din orice farmacie, fara sa fie necesara prescriptie medicala. Totusi, consulta-ti medicul ginecolog, pentru a afla care sunt cele potrivite pentru tine, din punctul de vedere al continutului si raportat la nevoile tale particulare. Acesta ti-ar putea recomanda o anumita marca (cel mai adesea elevit sau femosun) sau te-ar putea lasa pe tine sa alegi.
Cu siguranta, printre vitaminele continute in marca de vitamine prenatale recomandata de medic se vor afla acidul folic, vitamina D si calciul.

Acid folic in sarcina

Acidul folic este, probabil, cel mai important nutrient necesar in sarcina. Se recomanda ca acesta sa fie luat in cantitati de 400 micrograme zilnic, chiar din perioada necesara conceptiei.

Defectele de tub neural apar din primul trimestru de sarcina, chiar inaintea momentului in care femeia afla ca este insarcinata. Astfel, se recomanda administrarea de acid folic pentru orice femeie de varsta fertila care poate concepe un copil, intrucat multe sarcini (aproximativ 50%) nu sunt planificate.

Vitamina C in sarcina

Vitamina C este nutrientul esential pentru mentinerea sanatatii celulare, facilitarea absorbtiei fierului, imbunatatirea sistemului imun a copilului, precum si stimularea sintezei colagenului.

Vitamina E in sarcina

Alaturi de vitamina C, zinc, magneziu si B6, vitamina E este intalnita in aproape toate marcile de vitamine prenatale. Este un nutrient cu rol antioxidant, protejand membranele celulare si asigurand integritatea structurala si functionala a pielii si ochilor. In plus, imbunatateste sistemul imun al copilului.
 
Retine ca orice vitamine prenatale reprezinta suplimente pentru alimentatia sanatoasa si nu un substitut al acesteia, intrucat acestea nu contin 100% din necesarul zilnic de vitamine si minerale (nici chiar acele tipuri de vitamine prenatale naturale). In plus, in functie de nevoile tale particulare, medicul iti poate recomanda doze suplimentare din anumiti nutrienti.

Alte vitamine pentru gravide (recomandate)

Vitaminele prenatale nu includ acizi grasi de tip omega-3, nutrienti care au rol important in dezvoltarea creierului oricarui copil. Daca nu poti consuma peste sau alte alimente bogate in acizi grasi omega-3, medicul iti poate recomanda suplimente care sa contina acest tip de nutrienti, in plus fata de vitaminele prenatale.

Calciul si vitamina D sunt, de asemenea, importante, in special in al treilea trimestru de sarcina, cand au loc dezvoltarea accelerata si intarirea oaselor copilului tau. De aceea, este indicat sa consumi lapte fortificat cu vitamina D sau alimente bogate in calciu, care contin si vitamina D.

Vitamina D in sarcina

Vitamina D3 (calcitriolul) se recomanda la orice varsta, in special in perioada in care soarele nu este suficient de puternic sa stimuleze sinteza acesteia (toamna, iarna si o mare parte din primavara).  
Vitamina D3 in sarcina joaca un rol suplimentar, astfel ca, impreuna cu calciul, asigura buna dezvoltare a sistemului osos al copilului in viata intrauterina.

Calciul in sarcina

Calciul este un nutrient nelipsit din orice marca de vitamine prenatale. Nu numai ca asigura integritatea tesutului osos al mamei pe timpul sarcinii, ci ofera necesarul atat ei, cat si copilului. Efectul sau este maxim in combinatie cu vitamina D3, intrucat isi completeaza reciproc functiile.

Daca nu poti bea lapte sau manca alimente bogate in calciu, medicul ginecolog iti va recomanda administrarea unor suplimente de calciu si vitamina D, pentru a-ti putea asigura nivelul necesar al acestor nutrienti.

Cand incepe administrarea de vitamine prenatale

Ideal, ar trebui sa incepi administrarea vitaminelor prenatale imediat dupa conceptie. Exceptie face acidul folic, nutrient ce este recomandat sa fie administrat inainte de momentul conceptiei sau, uneori, chiar in cazul in care nu planuiesti sa ai un copil in acest moment, dar intentionezi, pe viitor.

Defectele de tub neural sunt printre cele mai importante patologii intrauterine. Totusi, pe langa patologiile neurologice, sunt multe altele care pot interveni in timpul sarcinii, daca necesarul de nutrienti nu este suplinit. Astfel, cu cat administrarea de vitamine prenatale incepe mai devreme, cu atat riscul dezvoltarii afectiunilor intrauterine scade considerabil.

Cat timp trebuie luate vitaminele prenatale

Indicat ar fi ca vitaminele prenatale sa fie administrate pe tot parcursul sarcinii. Uneori, medicul iti poate recomanda sa continui folosirea vitaminelor prenatale si dupa ce ai nascut (vitamine dupa nastere), mai ales daca alaptezi.

Asigura-te ca ai discutat cu medicul tau ginecolog si ati stabilit impreuna care sunt nevoile tale nutritionale particulare. In acest fel, vei putea beneficia la maximum de efectul ce poate fi oferit de vitaminele prenatale si sarcina ta va avea o evolutie optima.

Vitamine in sarcina (pro si contra)

Beneficiile unor vitamine prenatale sunt multiple, pornind de la suplinirea necesarului nutritional al unei femei gravide si mentinerea evolutiei ideale a sarcinii si ajungand pana la asigurarea starii de sanatate si dezvoltarea optima a fatului. 

Totusi, in unele cazuri, aceste vitamine se pot asocia cu reactii adverse, fapt ce poate destabiliza balanta disconfort-beneficiu.

Unele femei pot avea o senzatie de greata, dupa ce iau vitamine pentru sarcina, in special daca administrarea lor s-a realizat la distanta de mese. Daca ti se intampla si tie, poate te-ar ajuta sa le iei imediat dupa masa. In cazul in care acest obicei nu iti amelioreaza simptomatologia, adreseaza-te medicului tau, pentru identificarea solutiei potrivite pentru tine.

De asemenea, fierul, element nelipsit din vitaminele prenatale, poate cauza constipatie. Pentru a preveni constipatia, incearca urmatoarele metode:

  • Bea multe lichide;
  • Include mai multe fibre in dieta zilnica;
  • Practica sport zilnic (conform indicatiilor medicului);
  • Cere doctorului sa-ti recomande un laxativ usor.

Daca aceste sfaturi nu iti sunt de ajutor, nu ezita sa discuti cu medicul ginecolog despre ce alte optiuni exista. Acesta iti poate recomanda fie un alt tip de vitamine prenatale, fie suplimente separate de acid folic, calciu cu vitamina D si fier.
 
In concluzie, vitaminele prenatale reprezinta suplimente ideale pentru o buna evolutie a viitoarei sarcini si o sanatate optima atat a ta, cat si a copilului tau. In cazul in care planuiesti o sarcina in viitorul apropiat, discuta cu medicul tau ginecolog, pentru a stabili care sunt acele vitamine prenatale potrivite nevoilor tale si cum sa le administrezi pentru un efect cat mai bun.

Surse:
Vitamine prenatale https://www.healthline.com/health/pregnancy/best-prenatal-vitamins#how-we-chose
Ce sunt vitaminele prenatale https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/pre-pregnancy-health/what-are-prenatal-vitamins
Despre vitamine prenatale https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-vitamins/art-20046945#:~:text=Beyond%20checking%20for%20folic%20acid,B%20vitamins%2C%20zinc%20and%20iodine.
Vitamina E https://www.aptaclub.co.uk/pregnancy/diet-and-nutrition/key-vitamins-and-nutrients/pregnancy-nutrients-vitamin-e.html
Vitamina C https://www.aptaclub.co.uk/pregnancy/diet-and-nutrition/key-vitamins-and-nutrients/pregnancy-nutrients-vitamin-c.html