Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vitaminele prenatale: de ce sunt importante si pe care ar trebui sa le alegi

Vitaminele prenatale: de ce sunt importante si pe care ar trebui sa le alegi

O dieta sanatoasa este cea mai buna sursa de vitamine si minerale. Cu toate astea, chiar daca mananci ceea ce trebuie, exista posibilitatea sa apara dezechilibre ale unor nutrienti esentiali. Daca esti gravida sau intentionezi sa ramai insarcinata, vitaminele prenatale vor acoperi aceste lipsuri.

Ce diferentieaza vitaminele prenatale de alte tipuri de vitamine?

Vitaminele prenatale contin mai mult acid folic si fier comparativ cu alte multivitamine pentru adulti:

 • Acidul folic ajuta la prevenirea defectelor de tub neural care sunt niste anomalii grave la nivelul creierului si maduvei spinarii
 • Fierul ajuta la dezvoltarea si cresterea copilului. In plus, fierul previne anemia, o conditie in care globulele rosii nu se dezvolta adecvat

De asemenea, studiile au aratat ca vitaminele prenatale scad riscul de nastere a unui copil cu greutate mica.

Sunt necesari si alti nutrienti?

Vitaminele prenatale nu includ acizi grasi omega-3 care au rol important in dezvoltarea creierului unui copil. Daca nu poti consuma peste sau alte alimente bogate in acizi grasi omega-3, medicul iti poate recomanda suplimente care sa contina aceste substante, in plus fata de vitaminele prenatale.

Calciul si vitamina D sunt de asemenea importante, in special in al treilea trimestru de sarcina cand are loc dezvoltarea rapida si intarirea oaselor copilului tau. De aceea, este indicat sa consumi lapte fortificat cu vitamina D sau alimente bogate in calciu care contin si vitamina D. Daca nu poti bea lapte sau manca alimente bogate in calciu, medicul ginecolog iti va recomanda administrarea unor suplimente de calciu si vitamina D.

Ce tip de vitamine prenatale sa aleg?

Vitaminele prenatale pot fi cumparate, fara prescriptie medicala, din orice farmacie. Doctorul ti-ar putea recomanda o anumita marca sau te-ar putea lasa pe tine sa alegi.

In general, cauta vitamine prenatale care sa contina:

 • Acid folic – 400-800 micrograme
 • Calciu – 250 miligrame
 • Fier – 30 miligrame
 • Vitamina C – 50 miligrame
 • Zinc – 15 miligrame
 • Cupru – 2 miligrame
 • Vitamin B6 – 2 miligrame
 • Vitamina D – 400 unitati internationale (UI)

Retine ca vitaminele prenatale sunt un supliment la alimentatia sanatoasa si nu un substitut al acesteia. Vitaminele prenatale nu contin 100% din necesarul zilnic de vitamine si minerale. In plus, in functie de nevoi, medicul iti poate recomanda doze suplimentare din anumiti nutrienti. De exemplu, daca ai nascut deja un copil cu defect de tub neural, doctorul iti va recomanda un supliment separat care contine o doza suplimentara de acid folic - 4 miligrame, inainte si in timpul sarcinilor urmatoare.

Cand trebuie sa incep sa iau vitaminele prenatale?

Ideal, ar trebui sa incepi administrarea vitaminelor prenatale imediat dupa conceptie. Tubul neural al copilului, care va deveni creierul si maduva spinarii, se dezvolta in prima luna de sarcina, frecvent inainte sa stii ca esti insarcinata.

Cat timp voi lua vitaminele prenatale?

Indicat ar fi ca vitaminele prenatale sa fie administrate pe tot parcursul sarcinii. Uneori, medicul iti poate recomanda sa continui folosirea vitaminelor prenatale si dupa ce ai nascut, mai ales daca alaptezi.

Ce efecte secundare au vitaminele prenatale?

Unele femei pot avea o senzatie de greata dupa ce iau vitaminele prenatale. Daca ti se intampla si tie, adminstreza-le dupa ce ai mancat ceva sau inainte de a merge la culcare.

De asemenea, fierul poate cauza constipatie. Pentru a preveni constipatia:

 • bea multe lichide
 • include mai multe fibre in dieta zilnica
 • fa zilnic sport, insa cere mai intai acordul medicului
 • cere doctorului sa-ti recomande un laxativ usor

Daca aceste sfaturi nu ajuta, discuta cu medicul ginecolog despre ce alte optiuni exista. Acesta iti poate recomanda fie un alt tip de vitamine prenatale, fie suplimente separate de acid folic, calciu cu vitamina D si fier.