Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Si barbatii pot face cancer de san?

Articol de Dr. Gheorghe Gerald Filip Medic primar Chirurgie generala
Si barbatii pot face cancer de san?

Barbatii nu au sani. Atunci, cum se poate dezvolta cancerul de san la barbat?

Chiar daca nu au sani voluminosi precum femeile, barbatii au o cantitate mica de tesut glandular si ducte, situate in spatele areolei mamare. In anumite conditii, pe baza acestui rudiment de glanda mamara se poate dezvolta ginecomastia (hipertrofia de tesut mamar la barbat) sau carcinomul de san (cancerul de san).

Cancerul de san la barbat este extrem de rar, chiar daca dezvolta aceleasi tipuri de cancer de san intalnite la femei. Apare foarte rar la tineri, fiind deobicei diagnosticat dupa varsta de 60 ani.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de san la barbat?

Riscul de cancer de san este mai crescut la barbatii care prezinta in istoric urmatoarele afectiuni:

  • Ruda de gradul 1 cu cancer la san (tatal, fratele, fiu)
  • Mutatie genetica de tip BRCA 1, BRCA 2, PTEN sau CHEK2
  • Sindrom Klinefelter – asociaza ginecomastie si nivele crescute de estrogeni
  • Obezitatea – asociaza nivele crescute de estrogeni
  • Istoric de radioterapie aplicata la nivel de torace – pentru alte afectiuni neoplazice, de exemplu limfom Hodgkin
  • Exces de alcool
  • Tratament cu estrogeni (de exemplu, in cancerul de prostata)

Care sunt simptomele cancerului de san la barbat?

Primul simptom este tumora de san. In general, prezentarea la doctor se face in faze avansate, cand se asociaza scurgeri sangvine prin mamelon sau infiltrarea pielii. Pentru ca volumul sanului la barbat este mic, tumora infiltreaza rapid muschiul pectoral si pielea, diseminand in ganglionii axilari. Comparativ cu femeile, barbatii cu cancer de san se prezinta la consult medical in stadii mai avansate de boala.

Fiecare barbat care prezinta factori de risc pentru aparitia cancerului de san trebuie informat asupra importantei autopalparii periodice si asupra semnelor de alarma – tumefactie sau modificari de tegument la nivel de san si areola.

Cum este diagnosticat si tratat cancerul de san la barbat?

Se foloseste aceelasi protocol de diagnostic si tratament folosit in cancerul de san la femeie. Diagnosticul si tratamentul cancerului de san la barbat se face de catre o echipa multidisciplinara ce cuprinde: oncolog, chirurg, androlog, endocrinolog, imagist si radioterapeut.

Diagnosticul cancerului de san la barbat implica:

  • Anamneza si examen clinic
  • Investigatii imagistice – ecografie, mamografie, RMN, CT (pentru stadializare)
  • Biopsia tumorala – pentru diagnostic histopatologic de certitudine

Tratamentul cancerului de san la barbat cuprinde tratament chimioterapic, chirurgical, radioterapie si tratament hormonal. Tratamentul chirurgical recomandat de principiu in cazul cancerului de san la barbat este mastectomia radicala.

Ponderas Academic Hospital ofera pacientilor cu suspiciune de cancer de san posibilitatea diagnosticului rapid pentru aceasta afectiune: diagnostic clinic, diagnostic imagistic (ecografie san, mamografie, RMN san) si histopatologic – punctie biopsie tumorala ghidata ecografic. Pacientii diagnosticati cu cancer de san beneficiaza de tratament chirurgical cu examen histopatologic extemporaneu intraoperator, care certifica atat diagnosticul, precum si limitele exciziei tumorale – in cazul acestor tumori este indicata de principiu mastectomia.

Echipa multidisciplinara din Ponderas Academic Hospital formata din oncolog, chirurg oncolog, imagist, endocrinolog si urolog-androlog poate prelua orice pacient cu cancer de san, in orice etapa de diagnostic sau tratament, oferind posibilitatea unui tratament corect si complet.