Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Balonul gastric. Procedură, beneficii și riscuri

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Balonul gastric este o procedură care susține scăderea în greutate. Concret, se inserează în stomac un balon din silicon, umplut cu soluție salină sterilă. Prin inducerea unei senzații de plenitudine gastrică și favorizând instalarea rapidă a sațietății se reduce aportul de alimente. Pacienții care respectă un plan alimentar adecvat, după montarea acestui dispozitiv gastric, pot slăbi, în decurs de 6 luni, între 15 și 20% din masa corporală inițială.

Doctor Bogdan Popa, medic specialist Gastroenterologie la Spitalul Regina Maria Brașov, a detaliat tot ceea ce este util a fi cunoscut despre beneficii și riscuri. Totodată, explică și cui îi este recomandat balonul endogastric și oferă detalii despre eficiența metodei.

Ce este balonul gastric și ce scop are?

Dr. Bogdan Popa: Este o alternativă la chirurgia bariatrică. Balonul endogastric este un dispozitiv medical din silicon, gonflabil care se montează în cursul unei proceduri de endoscopie superioară, temporară în stomac. Este realizat din silicon, cu o toleranță foarte bună și este umplut cu o soluție salină. Procedura de montare și de extragere este minim-invazivă, pentru că se realizează printr-o manevră endoscopică sub analgosedare.

Stomacul are un volum mediu de 1500 ml, iar balonul endogastric va ocupa între 300 și 500 de mililitri, adică o treime din capacitatea gastrică. Știm că există o legătură directă între cantitatea și calitatea alimentelor consumate și masa corporală. Dacă mâncăm mai puțin, slăbim. Balonul va genera o senzație de plenitudine și sațietate după consumul unei cantități mai mici de alimente. În plus, alimentele trec mai lent dispre stomac spre intestin. 

Balonul este o altă procedură de slăbire, dar ca în cazul oricarei alte proceduri cu acest scop, contează în mod esențial determinarea pacientului de a aborda un stil de viață sănătos. dacă pacientul va mânca alimente cu densitate calorica ridicata (de exemplu, dulciuri concentrate), scăderea în greutate nu va fi pe măsura așteptărilor. 

Eficiența dispozitivului este maximă atunci când sunt adoptate și menținute schimbări sănătoase și permanente în dietă, asociate cu exerciții fizice regulate; mai concret, adoptarea unui stil de viață sănătos. 
 

Cui îi este recomandat?

Dr. Bogdan Popa: Baloanele endogastrice sunt o alternativă la chirurgia bariatrică, care în general nu este indicată persoanelor cu indice de masă corporală mai mic de 35. Baloanele gastrice sunt utile și pacienților care au nevoie de sprijin pentru a pierde în greutate, dar care nu doresc să treacă prin intervenția chirurgicală bariatrică. Este util și celor care nu au starea biologică necesară unei cure chirurgicale. 

Concret, balonul are indicații pentru cei care nu reușesc să slăbească sau au avut tentative eșuate de a slabi și au un indice de masă corporală care îi plasează în categoria celor supraponderali și obezi, adică 30-35. 
 

Care sunt contraindicațiile?

Dr. Bogdan Popa: Există câteva contraindicații: 

  • hernia hiatală este principala contraindicație;
  • patologiile gastrice acute, cum ar fi ulcerul sau gastrita pot fi situații care să amâne  implantarea balonului;
  • afecțiunile renale, hepatice și pulmonare severe, tratamentul pe termen lung cu steroizi;
  • intervențiile chirurgicale gastro-intestinale în antecedente, caz în care e nevoie de o evaluare amănunțită cu privire la intervențiile anterioare;  
  • sarcina în evoluție este o altă contraindicație, evidentă. Și dacă apare o sarcină la femeile cu balon gastric acesta trebuie imediat extras.

Cum se face, concret, montarea balonului endogastric?

Dr. Bogdan Popa: Endoscopia digestivă superioară se realizează cu analgosedare pentru a fi ușor de suportat. În cursul intervenției pacientul nu simte niciun disconfort.

După anamneză, examen clinic și un pachet de analize pentru evaluarea funcției organelor, se realizează endoscopia superioară, iar dacă statusul gastric este în parametri optimi, se montează balonul. După procedură, care durează 15-30 de minute, pacientul este monitorizat câteva ore și ulterior poate pleca acasă. 
 

Pot exista efecte secundare?

Dr. Bogdan Popa: Primele 6-7 zile sunt o perioadă de adaptare. În acest interval pot să apară ușoare stări de greață, foarte rar vomă, ușoare dureri de stomac. Le recomand pacienților antiacide ușoare, cele mai multe dintre simptome fiind efectul hiperacidității.

Majoritatea pacienților suportă foarte bine balonul, iar organismul lor se adaptează rapid. Gradul de toleranță este foarte ridicat, iar respectarea unui plan alimentar corect, mai ales în primele patru săptămâni contribuie la acesta. 

Care este dieta recomandată?

Dr. Bogdan Popa: Prima lună este una de tranziție. În prima săptămână, pacientul trebuie să respecte o dietă hidrică. Poate mânca supe limpezi, compot, lapte degresat, ceai și are nevoie de un aport corect de apă, undeva în jurul a un litru, un litru și jumătate. Este perioada cea mai dificilă, de adaptare și, totodată, cea mai stimulantă deoarece apar primele kilograme în minus. 

În a doua săptămână, dieta este semisolidă. Pacientul poate mânca supe cremă, carne, ouă, dacă acestea sunt pasate. Hidratarea este, de asemenea, esențială. Va mânca mai puțin, eventual mai des. Este important să se oprească imediat ce apare senzația de sațietate, să mănânce lent și la ore regulate, e nevoie de o anumită disciplină a alimentației.

În cea de a treia săptămână va avea o alimentație semisolidă, cu solide moi, care trebuie bine mestecate. La fel, va mânca lent, în cantități mici de alimente, la ore regulate de masă,

În cea de a patra săptămână poate reveni la o dietă normală, echilibrată, care conține inclusiv crudități. 

Recomandarea mea este ca după implantarea balonului endogastric să meargă la un medic nutriționist, care îi poate ajuta cu o dietă personalizată, adaptată la indicele de masă corporală, la vârstă și sex și, evident, luând în calcul existența balonului.

Ca regulă generală pacientului îi sunt interzise băuturile carbogazoase, cele foarte acide, alimentele dure (oase de pește, porc, vită etc.) care pot afecta integritatea balonului gastric, deși riscul ca acesta să se spargă este extrem de mic
 

Cum intervine balonul în susținerea dietei?

Dr. Bogdan Popa: În intervențiile de tip gastric sleeve, prin îndepărtarea unei părți din stomac este eliminat și țesutul care secretă hormoni ce induc senzația de foame. La balonul gastric integritatea stomacului este păstrată, dar pentru că acesta aderă intim la mucoasă, apare un efect de inhibare a secreției de grelină, astfel că pacienții au o senzație de foame diminuată.

Este dovedit faptul că sunt necesare circa 6-8 săptămâni pentru a adera la un alt stil alimentar. Acesta este perioada de tranziție, iar balonul oferă exact suportul necesar care susține deciziile și obiceiurile alimentare ale pacientului. Concret, aceasta este o procedură care susține schimbarea stilului de viață. Desigur, decizia este exclusiv a pacientului. 
 

Cât timp poate fi menținut balonul? Este necesară monitorizare?

Dr. Bogdan Popa: Toate studiile au arătat că perioada ideală este de 6 luni. După acest interval trebuie extras, printr-o procedură endoscopica similara celei de implantare. Tot cu analgosedare, pentru ca pacientul să suporte ușor procedura, ocazie cu care vom evalua si statusul stomacului.


Eficiența maximă a balonului gastric este în primele 6 luni. Asta înseamnă că, în această perioadă, pacientul pierde în greutate. Ulterior, este indicată extracția dispozitivului pentru a minimiza eventualele reacții adverse. 

Pacienții care tolerează bine balonul, fără simptome gastrice, nu au nevoie de monitorizare. Dacă disconfortul gastric persistă după prima săptămână de adaptare, atunci se poate verifica poziția dispozitivului prin examen ecografic. Cele mai multe reacții adverse sunt însă consecința unei acidității gastrice crescute. De aceea, medicația și adaptarea dietei sunt elemente esențiale pentru depășirea eventualului disconfort și după perioada incipientă, cea de adaptare.

O măsură de siguranță suplimentară este pigmentul albastru adăugat în soluția salină din balon. În cazul în care balonul se sparge, pigmentul albastru va colora în câteva ore urina în albastru. Pacientul știe că balonul s-a spart și trebuie să se prezinte la medic în decurs de 24 de ore pentru a fi extras. Este un detaliu important, iar pacienții sunt informați despre acest aspect. Dar, atâta vreme cât se respectă restricția de a nu consuma băuturi carbogazoase și de a mesteca bine alimentele, riscul ca balonul să se spargă este extrem de mic.
 

Care sunt rezultatele? Cât slăbesc, în medie, pacienții?

Dr. Bogdan Popa: Pierderea de masă corporală variază în medie cu 15-20%, dar se poate se poate ajunge și la 30%. Foarte important de precizat este faptul ca balonul endogastric este un element de suport in vederea schimbarii stilului de viata.
De aceea trimit pacienții catre medicul nutriționist care poate ajuta foarte mult în realizarea unui plan alimentar care să le ofere suportul nutritiv personalizat.

După cele 6 luni cu balon intragastric și scădere ponderală, pacientul revine la normal din punct de vedere al volumului gastric, așa că este necesar să păstreze bunele obiceiuri alimentare dobândite. Există, și trebuie luat în calcul, riscul ca kilogramele pierdute să revină, dacă alimentația sănătoasă, echilibrată nu este respectată și după extragerea balonului. Din nou, medicul nutriționist este un aliat prețios și le recomand mereu pacienților mei să apeleze la sfaturile și ajutorul oferit de aceștia. Din practica mea au observat că pacienții care slăbesc mult, recuperează foarte puțin din kilogramele pierdute.
 

Ce alte avantaje oferă balonul gastric?

Dr. Bogdan Popa: Procedura are efecte benefice si asupra constantelor biologice. Se constată o scădere a valorilor colesterolului, echilibrarea nivelului glicemiei, îmbunătățirea funcțiilor hepatice. Cu alte cuvinte,  recuperare metabolică asociată scăderii în greutate. Mai mult, scade tensiunea arterială, se imbunatateste sindromul de apnee in somn,   scade disconfortul articular, scad simptomele asociate refluxului gastro-esofagian, crește substanțial stima de sine. 

Beneficiile obținute se mențin în timp, mai ales atunci când după extragerea balonului, bunele obiceiuri alimentare dobândite se păstrează. Există și studii care arată că o scădere în greutate cu 15% din masa corporală, în decurs de 6 luni, cât este intervalul recomandat pentru a menține balonul gastric, a adus la rezultate sustenabile pe termen lung  al statusului metabolic al pacienților. Mentinerea greutatii ideale scade  riscul de accidente vasculare, cancer și o paletă întreagă de alte afecțiuni care sunt generate sau agravate de excesul ponderal.

Balonul singur nu poate face minuni, dar susține eforturile pacientului, face mai ușor de respectat rigoarea unei diete cu mai puține calorii, iar atunci când apar rezultate este încurajator și generează dorința de a continua, pentru că atunci când reduci 15-20% sau chiar mai mult din masa corporală, în mod categoric, te simți mai bine.
 

Procedura poate fi repetată?

Dr. Bogdan Popa: Da, poate fi repetată și chiar este repetată de pacienții care obțin rezultate bune. Protocoalele cer însă o pauză de minim 6 luni, după care balonul se poate implanta din nou. La extragerea dispozitivului, endoscopia de evaluare arată în marea majoritate a cazurilor o toleranță foarte bună, ceea ce face posibilă repetarea acesteia.

Femeile sunt cele care apelează mai des la acest tip de intervenție, dar sunt și mulți bărbați care aleg calea non -chirurgicală pentru a-și accelera procesul de scădere în greutate folosind efectul de suport al balonului endogastric.
 

Aveți un caz special, despre care ne puteți vorbi?

Dr. Bogdan Popa: Toate cazurile sunt speciale. Există o reală nevoie a oamenilor de a-si schimba stilul de viata, de a preintampina boli , iar demersul acesta de scadere in greutate este constientizat de toti. Alegerea metodei  balonului endogastric este printre cele mai simple și mai accesibile cai, iar rezultatele fac din fiecare situație una specială.

Vreau însă să amintesc de cazul unui pacient care a stat cu balonul gastric un an de zile, dublul timpului recomandat, pentru că a plecat din țară, nu a putut reveni pentru extragere. Deși era un pacient cu multiple probleme de sănătate, balonul nu a produs efecte secundare. Nu recomand nici pe departe depășirea intervalului de 6 luni, dar acest caz a dovedit că balonul este foarte bine tolerat, sigur și are rezultate. Pacientul la care mă refer a slăbit, pe parcursul anului respectiv, aproximativ 50 de kilograme, plecând de la peste 200.