Mergi la conţinutul principal

Eşti aici

Alergiile nu se vindeca, nu-i asa?


Alergiile nu se vindeca, nu-i asa?

Raspuns: In alergiile tipice, IgE mediate, se poate obtine absenta pe termen lung a simptomelor fie prin evitarea contactului cu alergenul, fie prin imunoterapie alergen specifica - asa numita desensibilizare.

Evitarea contactului este doar uneori posibila si are impact semnificativ asupra calitatii vietii.

Imunoterapia are o rata de succes de peste 80% si este validata in alergia respiratorie - rinita, conjunctivita, sinuzita, astm. In prezent, in Europa se prefera administrarea sublinguala - cu picaturi sau tablete, mai comoda si mai sigura, in special la copii. Deci, FARA injectii.

O veste buna pentru iubitorii de animale este aceea ca isi pot pastra animalul de companie facand imunoterapie. Cu cat imunoterapia este initiata mai devreme, cu atat rata de succes a acesteia este mai mare. Este esential ca diagnosticul alergologic sa fie unul precis, ceea ce va permite alegerea corecta a imunoterapiei. Totusi, in prezent, aceasta reprezinta o provocare, deoarece din ce in ce mai multi pacienti sunt polisensibilizati. De aceea, se considera ca imunoterapia este o arta.

A raspuns Dr. Diana Dantzer, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica, care ofera consultatii de specialitate pentru adulti si copiii cu varsta peste 3 ani. 

  • Experienta clinica importanta de peste 14 ani in cadrul Spitalului Clinic „N. Malaxa", Clinica de Alergologie si Imunologie Clinica, Bucuresti, centru de referinta in alergologie si imunologie in Romania.
  • Domeniile de interes medical sunt variate, de la urticaria cronica si imunoterapie, la dermatita atopica, alergia alimentara si medicamentoasa, rinita, rinosinuzita, rinoconjunctivita si astmul, pana la anafilaxie si intoleranta la histamina.