Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ajuta vitamina D la cresterea nivelului de testosteron?

Ajuta vitamina D la cresterea nivelului de testosteron?

Vitamina D este una dintre cele mai cercetate si dezbatute substante nutritive. Si asta datorita multiplelor sale beneficii pentru sanatate. De exemplu, vitamina D influenteaza numeroase functii ale organismului, cum ar fi mentinerea masei musculare si a nivelurilor normale de calciu si fosfor din sange, dar si intarirea sistemului imunitar. Este esentiala oricarei persoane, indiferent de sex si varsta, deoarece are un rol major: permite organismului sa absoarba eficient calciul si ajuta in acest fel la formarea oaselor si la mentinerea sanatatii acestora.

Oamenii de stiinta continua sa descopere din ce in ce mai multe informatii despre modul in care vitamina D, singura pe care organismul o produce prin expunerea la lumina soarelui, poate afecta starea de sanatate. 

In ultimii ani, au aparut o serie de studii  referitoare la rolul vitaminei D in stimularea nivelului de testosteron la barbati. 

Studiul Asociatiei Americane de Urologie: Vitamina D sustine un nivel optim de testosteron

Rezultatele unui studiu prezentat in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei Americane de Urologie din 2015 a relevat o legatura puternica intre nivelul scazut de vitamina D si nivelul scazut de testosteron la barbatii sanatosi de varsta mijlocie. Cercetarea a constat in analizarea probelor de sange de la 824 de barbati, cu accent pe nivelul testosteronului total si cel al vitaminei D – masurat prin testul 25 hidroxi-vitamina D.

Cercetarea a aratat ca testosteronul total a fost mai mare la barbatii cu niveluri normale de vitamina D decat la barbatii cu niveluri mai scazute. Mai mult, barbatii care au luat masuri pentru a creste nivelul de vitamina D aveau un nivel al testosteronului mai mare (341,7 ng/ml) decat cei care nu faceau nimic pentru a-si creste nivelul de vitamina D (319,6 ng/ml).

Referitor la nivelul de vitamina D, studiul a aratat ca 68% dintre barbatii care au participat la studiu aveau un nivel scazut, adica sub 30 ng/ml. Aproximativ 11% dintre participantii cu un nivel insuficient de vitamina D luau suplimente pentru a-si regla aportul de aceasta vitamina.

“Studiul nostru demonstreaza ca organismul are nevoie de vitamina D pentru a sustine un nivel optim de testosteron si ca un nivel scazut de aceasta vitamina esentiala limiteaza productia de testosteron la anumiti barbati”, a explicat dr. Mary Ann McLaughlin, coordonatorul cercetarii din cadrul Spitalului “Muntele Sinai” din New York, SUA.

Studiul german: Cresc suplimentele de vitamina D nivelul de testosteron?

Un studiu mai mic, insa semnificativ, realizat in 2011 de o echipa de cercetatori germani, a descoperit ca nivelul de testosteron ar putea fi crescut prin suplimentarea cantitatii de vitamina D produsa in mod natural de organism.

Cercetarea a durat un an de zile si a inclus 54 de barbati supraponderali, dar sanatosi, care aveau un deficit de vitamina D. Ei au fost impartiti in doua grupuri: un grup fromat din 31 de barbati a primit o doza de vitamina D de 3,000 UI/zi, in timp ce barbatii din cel de-al doilea grup (23) au primit un placebo. Toti barbatii au participat, de asemenea, la un program structurat de pierdere in greutate.

La sfarsitul celor 12 luni, cercetatorii au constatat ca barbatii care au luat suplimente de vitamina D au prezentat o crestere semnificativa a nivelului de testosteron.

Rezultatele acestui studiu sunt insa contestate de dr. Abdulmaged Traish, de la Universitatea de Medicina din Boston, SUA. In opinia sa, studiul a urmarit pierderea in greutate, care conduce la cresteri ale testosteronului.

"Vedem acest lucru la pacientii care aleg o interventie chirurgicala bariatrica pentru a elimina grasimea viscerala. Odata ce acestia scad in greutate, nivelul lor de testosteron se normalizeaza independent de orice altceva", a explicat dr. Abdulmaged Traish.

Cum influenteaza vitamina D nivelul testosteronului?

Asocierea dintre deficitul de vitamina D si nivelul scazut de testosteron este adevarata, insa oamenii de stiinta nu pot spune cu exactitate modul prin care cresterea nivelului de vitamina D poate imbunatati nivelul testosteronului. 

Atunci cand vorbim despre aceasta legatura de cauzalitate intre vitamina D si testosteron, nu putem arata exact modul in care vitamina D influenteaza nivelul testosteronului clar”, sustine dr. Abdulmaged Traish.

Nu este nicio indoiala ca vitamina D reprezinta o speranta pentru barbatii cu un nivel scazut de testosteron. Numeroase cercetari sustin asocierea dintre cele doua si, cu siguranta, pe viitor vor aparea multe alte studii care sa ofere informatii noi si cuprinzatoare privind legatura dintre nivelul de vitamina D si imbunatatirea nivelului de testosteron.

Surse de informatie:
www.medscape.com
www.prostate.net
www.testosteroneresource.com
www.ncbi.nlm.nih.gov