Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Afla daca ai gripa cu ajutorul testului rapid!

Afla daca ai gripa cu ajutorul testului rapid!

Testul pentru depistarea prezentei virusurilor gripale Influenza A si B este un test de screening, calitativ, care este efectuat prin recoltarea de secretii nazale sau prin aspirat nazo-faringian.

Se recomanda testarea populatiei cand apare o crestere a incidentei infectiilor respiratorii, cum se intampla in sezonul de gripa, la pacientii cu semne si simptome caracteristice. Virusurile gripale pot afecta persoanele de orice varsta, insa riscul cel mai mare de complicatii apare in randul copiilor sub 2 ani, al varstnicilor peste 65 de ani si la persoanele cu boli cronice preexistente.

Cand se poate face testul rapid?

Medicii recomanda ca recoltarea probei sa fie realizata cat mai aproape de debutul simptomatologiei: - in mai putin de 4 zile de la debutul simptomelor, recomandarea fiind valabila pentru populatia generala, cu simptomatologie specifica gripei.

In cazul copiilor si persoanelor imunocompromise (sistemul imun este slabit din cauza unor afectiuni severe, precum SIDA sau cancer, in urma transplantului sau al tratamentului cu medicamente imunosupresoare), testul rapid poate detecta virusul si dupa o perioada mai lunga: la 1 saptamana de la debutul simptomelor specifice gripei.

Cat dureaza si unde poate fi efectuat?

Testarea si receptionarea probei in cadrul departamentul de microbiologie din laborator dureaza 30 de minute. Metoda este imunocromatografica, iar timpul standard de eliberare a rezultatului este de 24h. Testul poate fi efectuat in laboratoarele REGINA MARIA din Bucuresti si din taraPentru mai multe detalii, puteti apela numarul de call-center: (021) 9268.

Testul poate sa dea rezultate fals-negative sau fals-pozitive?

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, specificitatea testului rapid de depistare a gripei este inalta, de 90-95%, iar sensibilitatea, conform Centrului pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA (CDC), variaza de la 50% la 70%. Din cauza sensibilitatii scazute, pot sa apara rezultate fals-negative, sustine OMS. De exemplu:

  • Rezultat fals-pozitiv la testul de gripa – este mai probabil sa apara cand prevalenta (totalitatea cazurilor de imbolnavire pe o perioada data) este scazuta, ceea ce se intampla in general la inceputul si la sfarsitul sezonului de gripa.
  • Rezultat fals-negativ la testul de gripa – este mai probabil sa apara cand prevalenta bolii este ridicata, in general in varful sezonului de gripa.

“Diagnosticul clinic (bazat pe debut acut cu febra inalta si tuse) nu se poate baza pe un singur rezultat al testului rapid. In cazul in care semnele si simptomele sugereaza infectia, se recomanda confirmarea rezultatelor pozitive si negative prin teste de biologie moleculara RT-PCR, luandu-se, de asemenea, in considerare si prevalenta bolii,” afirma Dr. Andreea Alexandru, Director Medical Laborator Central Regina Maria.

Consultant: Dr. Andreea Alexandru, Director Medical Laborator Central Regina Maria

Surse de informatie:

www.who.int

www.cdc.gov

 

Grija pentru ceilalti incepe cu tine! Vaccineaza-te la timp!

Inscrie-te acum pe site si te sunam noi pentru a stabili data si ora consultului si a administrarii vaccinului gripal.