Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Varicocel la copii

Varicocelul reprezinta dilatatia venelor de la nivelul scrotului, asemanator cu varicele care apar la nivelul membrelor inferioare. Afectiunea apare mult mai frecvent pe partea stanga, unde particularitatile anatomice ale venei testiculare favorizeaza staza si dezvoltarea varicozitatilor. 

Despre

Varicocelele sunt foarte frecvente si in majoritatea cazurilor se dezvolta progresiv, in timp. De fapt, 15% din toti barbatii adulti au varicocel. Pentru multi dintre acestia, afectiunea trece neobservata de-a lungul vietii sau nu provoca deloc probleme. Aproximativ 20% dintre adolescenti au varicocel, astfel incat o parte dintre acestia se pot rezolva spontan.

Varicocelele se formeaza in general in timpul pubertatii, pentru ca in aceasta etapa testiculele se dezvolta mai repede, implicit fluxul sangvin la acest nivel se intensifica, desi se pot dezvolta si mai devreme. Frecvent, apar pe partea stanga, acest lucru avand legatura cu particularitatile anatomice ale venei testiculare. Varicocelele pot exista si pe ambele parti, dar este extrem de rar.

De cele mai multe ori, varicocelele nu cauzeaza probleme si sunt inofensive. Rareori, pot provoca dureri sau probleme de crestere a unui testicul.  Cu toate acestea, afectiunea nu trebuie neglijata intrucat poate avea consecinte ulterioare asupra fertilitatii, fiind o cauza frecventa de productie scazuta de spermatozoizi si de afectare a calitatii acestora.

Cauzele varicocelului

Nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la aparitia varicocelelor. Cu toate acestea, multi experti cred ca apar ca urmare a insuficientei valulelor venoase, care impiedica circulatia normala a sangelui si determina largirea (dilatarea) venelor. Acest lucru poate provoca leziuni la nivelul testiculului si poate duce la agravarea fertilitatii.

O alta cauza o reprezinta si problemele anatomice, care duc la cresterea presiunii la nivelul venelor.

Cum se formeaza un varicocel?

Venele din tot corp transporta sangele din diferite organe inapoi in inima, iar valvele de la nivelul acestor vene asigura miscarea sangelui in directia corecta. Insa, atunci cand valvele din vena testiculara nu functioneaza corect, sangele se poate colecta in scrot, provocand aparitia varicocelului.

Simptomele varicocelului

In general, barbatii care sufera de aceasta afectiune nu manifesta simptome specifice. Exista, insa, si cazuri in care pot aparea urmatoarele manifestari sugestive:

 • Senzatie de greutate la nivelul testiculului, care se agraveaza in timpul sau dupa efort fizic
 • Durere care se agraveaza pe parcursul zilei si se amelioreaza cand persoana se odihneste
 • Un testicul poate parea mai mare decat celalalt
 • Disconfort la nivelul scrotului

In timp, varicocelele ar putea creste si ar putea deveni mai vizibile. Un varicocel a fost descris ca aratand ca o „punga de viermi”.

Cand trebuie consultat medicul urolog?

Umflarea sau durerea la nivelul testiculului, diferenta de marime dintre testicule si senzatia de „pachet de viermi” la palparea scrotului sunt motive bine intemeiate pentru a programa un consult la medicul urolog.

Diagnosticul varicocelului

De cele mai multe ori, varicocelul este depistat la examinarea clinica a testiculelor. Un varicocel nu poate fi intotdeauna simtit sau vazut si pot fi necesare teste suplimentare pentru confirmarea diagnosticului, cum ar fi o ecografie de scrot sau de testicul. Investigatiile imagistice ajuta la masurarea venelor spermatice si permit o evaluare detaliata si exacta a afectiunii.

Odata stabilit diagnosticul, medicul urolog va clasifica varicocelul, in functie de marime, intr-una din clasele clinice de mai jos:

 • Grad 0 – varicocelul se vede pe ecografie, dar nu este detectabil fizic. Se mai numeste si „varicocel subclinic”
 • Gradul I – varicocelul este palpabil (simtit la examenul fizic) atunci cand pacientul efectueaza manevra Valsalva (cresterea presiunii intraabdominale, prin respiratie, astfel incat vasele de sange sa se mareasca in dimensiune)
 • Gradul II – varicocelul este palpabil chiar si atunci cand nu este efectuata manevra Valsalva
 • Gradul III –varicocelul este vizibil si suficient de mare cat sa provoace deformarea vizibila a scrotului

Tratamentul varicocelului

Daca varicocelul nu cauzeaza durere, medicul urolog recomanda, in majoritatea cazurilor, evaluarea ecografica anuala. In cazul in care varicocelul este insotit de simptome, se recomanda tratamentul chirurgical.
Indicatiile clare pentru a repara chirurgical varicocelul in adolescenta includ atrofia testiculara progresiva, durerea sau rezultatele anormale ale analizei materialului seminal. Desi tratamentul unui varicocel imbunatateste in general caracteristicile spermatozoizilor, nu este clar daca un varicocel netratat duce la agravarea progresiva a calitatii spermei in timp.

Laparoscopia, metoda moderna de tratament a varicocelului

Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale, toate vizand indepartarea stazei din vasele spermatice, cu reluarea circulatiei normale la nivelul testiculului si pastrarea functiei acestuia. In urma interventiei, care se realizeaza adesea prin laparoscopie, se redirectioneaza fluxul de sange prin sectionarea venelor afectate, reluandu-se circulatia normala la nivelul testiculului, cu pastrarea functiei acestuia.

Metodele chirurgicale de reparare a varicocelului includ:

 • Operatia deschisa. In general, chirurgul se va apropia de vena testiculara printr-o incizie inghinala (inghinala sau subinginala), dar poate fi realizata si o incizie in abdomen. Chirurgia deschisa utilizata impreuna cu un microscop si o abordare subinginala (varicocelectomia microchirurgicala subinginala) ofera cele mai mari rate de succes in comparatie cu alte metode chirurgicale.
 • Chirurgie laparoscopica. Chirurgul face o mica incizie in abdomen si introduce un instrument mic prin incizie pentru a vedea si pentru a repara varicocelul. Aceasta procedura necesita anestezie generala.
 • Embolizare percutanata. Interventia se realizeaza sub ghidaj radiologic. Se introduce un tub intr-o vena din zona inghinala prin care sunt apoi introduse instrumentele necesare. Vizualizand venele marite pe un monitor, medicul intrerupe fluxul sanguin si repara varicocelul. Aceasta procedura nu este la fel de utilizata ca interventia chirurgicala.

Posibile complicatii

Principala complicatie a varicocelului este sterilitatea la varsta adulta, deorece este afectata mobilitatea spermatozoizilor. Varicocelul este prezent la 35% pana la 44% dintre barbatii cu infertilitate primara si la un procent intre 45% si 81% dintre barbatii cu infertilitate secundara.

Un varicocel poate cauza contractia testiculului afectat (atrofie). Cea mai mare parte a testiculului cuprinde tubuli seminiferi, care produc sperma. Atunci cand apare un varicocel, testiculul se micsoreaza si se inmoaie. Nu este clar ce cauzeaza micsorarea testiculului, dar valvele care functioneaza defectuos permit sangelui sa se adune in vene, ceea ce poate duce la cresterea presiunii in vene si expunerea la toxinele din sange, care pot provoca leziuni testiculare.

De retinut

 • Varicocelul reprezinta dilatatia venelor la nivelul testiculului.
 • In cele mai multe cazuri, varicocelul este lipsit de simptome.
 • Varicocelul necesita tratament chirurgical daca este insotit de simptome.
 • Netratat, varicocelul poate afecta fertilitatea.

Consultanti:
Dr. Daniela Dobritoiu, medic specialist chirurgie pediatrica
Dr. Dan Cristea, medic specialist Chirurgie pediatrica

Surse:

https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/v/varicoceles
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicocele/diagnosis-treatment/drc-20378772
https://www.healthline.com/health/varicocele#outlook
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/varicocele
www.childrenshospital.org
www.urmc.rochester.edu
www.chop.edu
www.revmed.ch