Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Virusul respirator sincitial (VRS)

Virusul respirator sincitial este un virus frecvent al tractului respirator care provoaca simptome usoare asemanatoare racelii comune. Majoritatea adultilor se vindeca in 1-2 saptamani, dar VRS poate fi sever in special la nou-nascuti si varstnici.

Simptome

  • Rinoree
  • Scaderea apetitului alimentar
  • Tuse
  • Stranut
  • Febra
  • Respiratie suieratoare

Aceste simptome apar de obicei in etape.

La sugarii foarte mici cu RSV, singurele simptome pot fi iritabilitatea, hipotonia si dificultatatea la respiratie.

RSV poate provoca de asemenea infectii severe cum sunt bronsiolita (inflamarea cailor aeriene inferioare) si pneumonia (infectia pulmonara). RSV este cea mai frecventa cauza de bronsiolita si pneumonie la copiii sub 1 an.

Aproape toti copiii vor fi infectati cu RSV pana la implinirea a 2 ani. Simptomele apar la 4-6 zile de la infectare.

Categorii cu risc crescut

RSV poate afecta toate categoriile de varsta, insa poate fi periculos pentru urmatoarele categorii:

  • Prematuri
  • Nou-nascuti sub 6 luni
  • Copii sub 2 ani cu boala pulmonara cronica
  • Copii sub 2 ani cu boala de inima cronica
  • Copii cu sistem imunitar slabit
  • Copii cu tulburari neuromusculare, inclusiv cei cu dificultate la inghitire sau la eliminarea secretiilor nazale
  • Varstnici, in special cei peste 65 de ani
  • Adulti cu boala cronica de inima sau pulmonara
  • Adulti cu sistem imunitar slabit

Diagnostic

Vizitele la medic pentru infectia cu RSV sunt foarte frecvente.

In timpul controlului, medicul evalueaza severitatea infectiei pentru a decide daca este necesara spitalizarea. In cazurile severe, se procedeaza la suplimentarea de oxigen sau intubatie cu ventilatie mecanica.

Tratament

Nu exista tratament specific pentru infectia cu RSV, desi cercetatorii lucreaza la dezvoltarea vaccinurilor si a medicamentelor antivirale.

In majoritatea cazurilor, infectia cu RSV se vindeca in 1-2 saptamani.

Febra si durerea pot fi ameliorate cu antipiretice si antialgice (acetaminofen sau ibuprofen).

Vorbeste cu medicul inainte sa-i administrezi copilului medicamente pentru raceala eliberate fara reteta.

Este important ca persoanele cu infectie RSV sa consume multe lichide pentru a preveni deshidratarea (pierderea fluidelor corporale).

Copiii mici sanatosi si adultii infectati cu RSV nu necesita spitalizare. Unele persoane infectate cu RSV, in special sugarii sub 6 lunii si varstnicii au nevoie de spitalizare daca prezinta dificultate la respiratie sau deshidratare. In majoritatea cazurilor, spitalizarea dureaza cateva zile.

Transmitere

RSV se poate raspandi cand persoana infectata tuseste sau stranuta. Te poti infecta daca stropii de la tuse sau stranut iti intra in ochi, nas sau gura sau daca atingi suprafata infectata, de exemplu clanta usii, apoi iti atingi fata fara sa te fi spalat pe maini. Te mai poti infecta prin contactul direct cu virusul – saruti pe fata un copil cu RSV.

Persoanele cu RSV sunt de obicei contagioase 3 pana la 8 zile. Totusi, unii copii si persoanele cu sistem imunitar slabit pot continua sa raspandeasca virusul chiar dupa ce simptomele au disparut, timp de 4 saptamani.

Copiii sunt frecvent expusi la infectia cu RSV in scoli sau gradinite. Ei pot transmite virusul catre ceilalti membri ai familiei.

RSV poate supravietui multe ore pe suprafete dure cum sunt mesele sau marginile patutului. Virusul supravietuieste de obicei mai putin timp pe suprafete moi precum servetelele sau mainile.

Preventie

Exista cateva modalitati prin care poti preveni raspandirea RSV. Daca ai simptome asemanatoare racelii, ar trebui:

  • Sa folosesti batista sau cotul indoit, nu mainile, atunci cand tusesti si stranuti.
  • Sa te speli pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde.
  • Sa eviti contactul apropiat (sarut, strangerea de mana sau folosirea la comun a tacamurilor si paharelor).

In plus, curatarea suprafetelor contaminate (clantele) ajuta la stoparea raspandirii RSV.

Persoanele care au simptome asemanatoare racelii nu ar trebui sa intre in contact cu copiii care au risc crescut de RSV sever (prematuri, copii sub 2 ani cu boala de inima sau pulmonara cronica, copii cu sistem imunitar slabit). Daca acest lucru nu este posibil, aceste persoane trebuie sa urmeze cu grija pasii de preventie mentionati mai sus si sa se spele pe maini inainte sa intre in contact cu acesti copii. Aceste persoane care au simptome similar racelii ar trebui sa evite sa sarute copiii cu risc crescut.

In cazul in care copilul tau are risc crescut sa dezvolte RSV sever, ajuta-l, atunci cand este posibil, astfel:

  • Evita sa-l expui contactului apropiat cu persoanele bolnave
  • Spala-i mainile des cu apa si sapun
  • Evita sa ii atingi fata daca nu ai mainile spalate
  • Limiteaza timpul pe care copilul il petrece la gradinita sau in alte spatii potential contagioase, in special toamna, iarna si primavara, in sezonul rece fiind risc crescut de raspandire. Acest lucru ajuta la prevenirea infectiei si raspandirea virusului.

Nu este disponibil inca un vaccin impotriva RSV. Exista insa variante de tratament pentru prevenirea imbolnavirii severe cu RVS in cazul nou-nascutilor si copiilor cu nivel ridicat de risc de boala severa - de exemplu, prematurii sau nou-nascutii cu boala de inima congenitala sau boala pulmonara cronica. Substanta palivizumab ajuta la prevenirea RSV severe, insa nu vindeca sau trateaza copiii diagnosticati deja cu RSV severa si nu previne infectarea cu RSV. In cazul in care copilul tau se afla la risc de RSV severa, discuta cu medicul daca palivizumav poate fi folosit ca masura preventiva.

Surse de informatie:
https://www.cdc.gov/rsv/