Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Videodermatoscopia

Alaturi de dermatoscopie, videodermatoscopia este investigația care permite monitorizarea și evaluarea cutanată în scop de diagnostic și screening pentru cancerul de piele, în principal, dar și pentru alte afecțiuni cutanate cronice (psoriazis, dermatite, vitiligo și altele). 

Videodermatoscopia (VD) este o tehnică neinvazivă, care permite o observare rapidă și mărită variabilă, de până la 100x, in vivo, a suprafeței pielii, cu vizualizarea tuturor structurilor morfologice care nu pot fi identificate și evaluate cu ochiul liber. Videodermatoscopia vine în completarea investigațiilor oferite de dermatoscopie, realizând o cartografiere completă a pielii și înregistrarea imaginilor. Aceasta permite, pe de o parte, localizarea precisă a leziunilor și, ulterior, monitorizarea eficientă a acestora. 

VD este utilizat pe scară largă în diagnosticul leziunilor cutanate pigmentate, precum și într-o mare varietate de afecțiuni dermatologice (leziuni cutanate nepigmentate, ectoparazitoze, infecții cutanate/mucoase, afecțiuni inflamatorii, afecțiuni ale scalpului, afecțiuni ale unghiilor, tulburări vasculare). De asemenea, poate fi utilă pentru evaluarea prognostică și monitorizarea răspunsului la tratament.

Cartografierea completă a pielii (Total Body Mapping) este cea mai eficientă metodă de diagnostic precoce a cancerului cutanat, pentru că permite identificarea leziunilor cutanate nou apărute și monitorizarea foarte precisă a evoluției celor existente. 

Videodermatoscopia este o metodă de diagnostic bazată pe același principiu ca și dermatoscopia. Diferența de bază este că imaginile digitale dermatoscopice sunt luate, stocate și comparate cu imaginile de la următoarea vizită a pacientului pe ecranul unui computer. Analiza asistată de computer a nevilor individuali permite observarea amplificată a leziunii, arhivarea imaginilor și o examinare ulterioară comparativă.

Informatii generale

Unul dintre cele mai importante elemente ale screeningului cutanat este monitorizarea leziunilor cutanate pentru a putea evalua corect și la timp modul în care acestea evoluează. Pentru a realiza acest deziderat imaginile rezultate la dermatoscopie și la videodermatoscopie sunt principalul instrument de lucru. De calitatea lor depinde în foarte mare măsură și stabilirea diagnosticului, dar și a soluției terapeutice. 

Cel mai sofisticat sistem de dermatoscopie video disponibil este MoleMax HD, care oferă o gamă largă de funcții prin integrarea unei camere HD de înaltă rezoluție, un ecran LCD de previzualizare, transfer video HDMI complet digital, fără nicio conversie care să altereze imaginea, astfel că medicul dermatolog are posibilitatea de a vedea leziunea cutanată în cele mai mici detalii, fără nicio modificare. 

Aparatul MoleMax permite:

  • Diagnosticul dermatoscopic al leziunilor cutanate pigmentare (alunițe) și nonpigmentare.
  • Înregistrarea imaginilor într-o bază de date modernă și alocarea imaginilor zonei corporale de unde au fost prelevate.
  • Programul Expertizer Plus este o bază de date histopatologică sigură de imagini ale leziunilor pigmentate luate cu MoleMax. Pachetul de program include funcții de analiză a imaginilor bazate pe tehnologia de ultimă oră și folosește regula ABCD și metoda de verificare în șapte puncte pentru a clasificarea leziunilor diagnosticate. Regula ABCD se bazează pe criterii de simetrie (asymmetry - A), margine (border B), culoare (color - C) și diferențe structurale (differential structure D). Metoda în șapte puncte implică verificarea leziunilor cutanate sub aspectul următoarelor caracteristici: formă și culoare neregulată și alte elemente specifice, precum dimensiune (sunt analizate cu atenție cele care au mai mult de 7 mm), inflamație, sângerare sau alte senzații percepute de pacient.
  • Compararea imaginilor obținute la examinări succesive, la intervale stabilite de medicul dermatolog, atunci când este necesară monitorizarea evoluției. 
  • Cartografierea întregului corp la examinările succesive și identificarea imediată a leziunilor noi, precum și a modului în care au evoluat, s-au modificat cele deja existente. Funcția „body-mapping” permite documentarea fotografică a întregului corp pe baza a 33 de segmente corporale prestabilite sau, atunci când sunt necesare examinări rapide, pe 10 segmente corporale prestabilite.
  • Exportul datelor în format electronic pentru a fi pus la dispoziția pacienților.  

În cadrul Ponderas Academic Hospital pacienții beneficiază de investigații complete și complexe, de diagnosticare rapidă și instituirea schemei de tratament adecvată, modern și complet. 

Utilizarea tehnologiilor medicale moderne, de ultimă generație, a dus la identificarea precoce a leziunilor cutanate maligne, ceea a redus substanțial incidența formelor grave și avansate de cancer de piele, fapt care a avut ca efect scăderea importantă a mortalității urmare a acestui tip de cancer. 

Indicatii

Videodermatoscopia este indicată pacienților cu vârsta de peste 40 de ani, celor care au multe alunițe, precum și celor care au un istoric personal sau familial de cancer de piele. 

Investigația este utilă și celor care, în urma autoexaminării cutanate sau în urma unor alte investigații dermatologice au descoperit formațiuni cutanate suspecte, care ar putea evolua către malignizare. 

Videodermatoscopia este utilă medicului dermatolog pentru a decide dacă optează pentru îndepărtarea nevului (aluniței) sau alege soluția monitorizării acesteia. La un pacient cu zeci de leziuni suspecte prioritizarea formațiunii pentru excizie cutanată este extrem de importantă, atât pentru aspectul estetic, legat de posibile cicatrici postexcizionale, cât și din punctul de vedere al confortului pacientului.

Ca soluție de diagnostic, videodermatoscopia este utilizată în diagnosticarea și monitorizarea tuturor formelor de boli cu manifestare cutanată, inclusiv a leziunilor precanceroase, fiind totodată și cea mai eficientă soluție pentru a evalua corect eficiența terapiilor. 

Videodermatoscopia este metoda cea mai eficientă de screening cutanat, ca soluție de prevenție a cancerului cutanat, de toate tipurile. 

De ce sa faci testul

Videodermatoscopia este recomandată tuturor, după vârsta de 40 de ani, cu scopul prevenirii și identificării în stadiile incipiente a cancerului cutanat. Frecvența investigației este indicată de medicul dermatolog. 

Cancerul de piele reprezintă dezvoltarea anormală a celulelor pielii și apare cu precădere pe zonele expuse la soare, cum sunt scalpul, fața, buzele, urechile, gâtul, pieptul, brațele și mâinile și picioarele la femei. Există forme de cancer cutanat, frecvente, care se pot dezvolta și în zone care nu sunt în mod predilect expuse la soare, de exemplu palmele, unghiile de la mâini sau de la picioare și zona genitală.

Există trei tipuri majore de cancer de piele - carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase și melanomul. Pentru că realizează o scanare completă a pielii, videodermatoscopia este cea mai simplă metodă de prevenție a cancerului cutanat, dat fiind faptul că poate identifica leziuni cu potențial malign și leziuni canceroase înainte ca acestea să producă simptome sau să fie sesizate de pacient. Oricare dintre tipurile de cancer cutanat poate să apară, indiferent de nuanțele pielii.  

Ca regulă generală, orice leziune cutanată care nu se vindecă, care se dezvoltă, trebuie investigată medical. Programează-te la videodermatoscopie dacă ai oricare dintre următoarele simptome: 

umflătură sidefată în zonele expuse la soare;   

  • leziune plată, maro; 
  • leziuni care sângerează, fac cruste care se vindecă și reapare; 
  • nodul ferm, roșu; 
  • pete de dimensiuni mari care evoluează și sunt diferit pigmentate; 
  • alunițe care își schimbă culoarea, dimensiunea sau dau senzația de mâncărime și sângerează; 
  • leziuni mici cu margine neregulată, cu porțiuni care roșii, roz, albe, albastre sau albastre-negre; 
  • leziuni dureroasă care dau mâncărime și senzație de arsură;  
  • pete întunecate pe palmele, tălpi, vârfurile degetelor sau degetele de la picioare sau pe membranele mucoase care căptuşesc gura, nasul, vaginul sau anusul. 

În afara situațiilor în care există semnele și simptome, testul de videodermatoscopie este indicat, ca măsură de screening în scop preventiv în următoarele cazuri:

  • Frecvente arsuri solare, mai ales înainte de 18 ani. Sunt considerate a fi factori de risc de a dezvolta cancer de piele ca adult arsurile solare care produc vezicule de lichid și descuamarea, produse în copilărie și adolescență. Și arsurile solare produse la vârsta adultă sunt factori de risc. 
  • Expunerea excesivă la soare. Oricine petrece mult timp la soare poate dezvolta cancer de piele, mai ales dacă pielea nu este protejată de protecție solară sau de îmbrăcăminte. 
  • Bronzarea artificială expune pielea la radiații UV în exces. 
  • Persoanele care au mulți nevi (alunițe) sau alunițe anormale numite nevi displazici prezintă un risc crescut de cancer de piele. Aceste formațiuni au nevoie de monitorizare.
  • Persoanele cu sistemul imunitar slăbit au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele. Acestea includ persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA și cei care iau medicamente imunosupresoare după un transplant de organ.
  • Expunerea la radiații crește riscul de cancer cutanat. Vizate sunt și persoanele care au făcut tratament cu radiații pentru afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema și acneea.
  • Expunerea la anumite substanțe toxice, cum ar fi arsenicul, poate crește riscul de cancer de piele.

Cum te pregatesti

Videodermatoscopia este o investigație nedureroasă, neinvazivă. Medicul va utiliza o cameră video care va fotografia fiecare segment al corpului, atunci când analiza face o scanare integrală a pielii sau doar unele secțiuni. Nu este necesară o pregătire prealabilă specială, nu există restricții sau contraindicații pentru această investigație, nici înainte nici după. 

Este important să-i comunici medicului tot ceea ce ai observat legate de evoluția unei leziuni cutanate. Spune-i medicului ce medicamente, vitamine sau suplimentele iei și care sunt afecțiunile cronice diagnosticate. Vor fi utile și informații legate de istoricul familial de cancer cutanat. 

Evaluarea rezultatelor

Rezultatele videodermatoscopiei sunt imediat. Medicul identifică pe loc leziunile suspecte și recomandă efectuarea unei biopsi (prelevarea unei probe de țesut pentru examen anatomopatologic). Dacă leziunile nu prezintă pericol medicul poate indica repetarea testului peste un anumit interval de timp, in funcție de datele particulare ale pacientului sau va recomanda monitorizarea la intervale variabile (la 3 sau la 6 luni) a formațiunilor care pot avea potențial de malignizare. 

Consultant medical: Conf. Univ. Dr. Daniel Boda, medic primar dermatovenerologie