Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Complicatiile obezitatii la barbati

Articol de Dr. Mihaela Bilic
Complicatiile obezitatii la barbati

Daca excesul ponderal nu va deranjeaza din punct de vedere estetic, aflati ca acesta va afecteaza serios sanatatea, asa ca TREBUIE sa slabiti. Alimentatia dezechilibrata, excesul de grasime, zahar si alcool, ritmul dezordonat al meselor, aportul insuficient de fibre si oligoelemente duc la obezitate, cu toate complicatiile acesteia.

  •  Afectiuni metabolice: diabet, colesterol total si trigliceride crescute, HDL-colesterol (cu rol protector) scazut, exces de acid uric, guta, calculi renali si biliari
  •  Afectiuni cardiovasculare: hipertensiune arteriala, accidente vasculare cerebrale, insuficienta coronariana, tromboze venoase, infarct, moarte subita, angina pectorala, varice, flebite, embolii
  •  Tulburari articulare: dureri de spate, artroza
  •  Tulburari digestive: hernie hiatala, reflux gastro-esofagian
  •  Tulburari respiratorii: sindrom de apnee in somn (somnolenta ziua, insomnie cu treziri frecvente noaptea si dureri de cap matinale), insuficienta respiratorie, sindrom PICKWICK (oprirea respiratiei in somn cu sufocare), sforait
  •  Cancer de prostata, colon, pancreas

Desi suna tragic, este adevarat – toate aceste boli au incidenta crescuta la barbati si sunt corelate strans cu statusul ponderal si cu obiceiurile alimentare.

Diabetul zaharat, spaima barbatilor

Diabetul tip 2 (diabetul gras) apare frecvent la barbatii peste 40 de ani cu obezitate abdominala (diametrul taliei peste 100 cm), bautori sau fumatori, stresati sau cu functii de conducere.

Insulina este principalul hormon hipoglicemiant al organismului, rolul ei fiind sa „scape“ de glucoza crescuta din sange prin doua mecanisme: fie o introduce in celulele active unde este transformata in energie, fie o duce in tesutul adipos sub forma de lipide.

Prezenta burtii indica prezenta unui numar mare de celule adipoase care, in plus, sunt rezistente la actiunea insulinei, adica nu permit folosirea glucozei ca sursa de energie. Intr-o prima faza pancreasul va secreta mai multa insulina (hiperinsulinism) ca sa scada glicemia, pentru ca apoi sa fie activat procesul de lipogeneza cu transferarea glucozei din sange in tesutul adipos.

In concluzie, cu cat secreta mai multa insulina, cu atat pancreasul se epuizeaza, glicemia ramane mare, obezitatea abdominala creste si, pentru a se inchide cercul vicios, creste si insulinorezistenta. Diabetul tip 2 inseamna de fapt o secretie de insulina ineficienta si multa grasime abdominala insulinorezistenta care duc impreuna la un nivel crescut al glicemiei.