Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Trimestrul 1 de sarcina: corpul tau

Primul trimestru de sarcina este marcat de transformari uimitoare, desi putin perceptibile cu ochiul liber. Si totul se va intampla rapid: hormonii de sarcina vor determina corpul tau sa inceapa sustinerea cresterii copilului inca dinainte ca testul de sarcina sau examenul fizic sa confirme ca esti gravida.

Sa cunosti care sunt schimbarile fizice si emotionale care se produc in primul trimestru de sarcina te va ajuta sa faci fata cu incredere acestor trei luni.

Primul trimestru de sarcina: corpul tau

  • Greturile de sarcina. Desi sunt numite si greturi “matinale”, acestea pot apare oricand in timpul zilei sau noptii si incep la aproximativ trei saptamani dupa conceptie. Greata apare ca urmare a cresterii rapide a concentratiei de estrogen si progesteron care determina stomacul sa elimine mai lent alimentele. In plus, femeile insarcinate au un simt al mirosului mai accentuat, astfel incat mirosuri diverse, cum ar fi cel de mancare gatita, parfum sau fumul de tigara, le-ar putea provoca senzatia de voma.
  • Sani sensibili si mariti de volum.Sanii tai pot fi unul din primele semne ca esti insarcinata. Chiar dupa doua sau trei saptamani de la conceptie, modificarile hormonale pot face ca sanii sa devina sensibili sau chiar durerosi si sa-i simti mai plini si grei. Poate sa te ajute sa porti un sutien care sa sustina mai bine sanii sau o bustiera de sport.
  • Nevoia de a urina mai des. Vei avea nevoie sa mergi la toaleta mult mai des, in special noaptea. Presiunea asupra vezicii urinare exercitata de uterul care se mareste progresiv ar putea determina pierderea catorva picaturi de urina atunci cand stranuti, tusesti sau razi. Pentru a preveni infectiile urinare, mergi la toaleta ori de cate ori ai senzatia de urinare. Daca somnul este intrerupt si neodihnitor ca urmare a trezirilor pentru a urina, limiteaza cantitatea de lichide pe care le bei seara, mai ales bauturi care contin cafeina, pentru  ca stimuleaza si mai mult urinarea. Daca pierderea de urina iti creaza disconfort, folosirea unor absorbante zilnice iti poate da senzatia de siguranta.
  • Oboseala. Ca urmare a cresterii nivelului hormonului progesteron, oboseala este unul din simptomele frecvente la inceputul sarcinii. In egala masura, efectele combinate ale scaderii nivelului de glucoza in sange, tensiunea arteriala scazuta si cresterea productiei de sange, toate fac sa te simti vlaguita de energie. Pentru a combate oboseala, odihneste-te cat poti de mult. Asigura-te ca iei exact cantitatea de fier si proteine de care ai nevoie. Include in activitatea ta zilnica sportul, cum ar fi mersul in ritm mai rapid.
  • Aversiunea sau, din contra, pofta pentru anumite alimente. Atunci cand esti insarcinata, poti descoperi ca aroma de cafea sau mirosul alimentelor prajite te fac sa strambi din nas. Pe de alta parte, poti avea pofte pentru anumite mancaruri. Si toate astea se intampla din cauza modificarilor hormonale, mai ales in primul trimestru de sarcina, cand acestea sunt mult mai accentuate.
  • Ameteala. Sarcina determina dilatarea vaselor de sange, ceea ce va avea drept consecinta scaderea tensiunii arteriale cu senzatia de cap gol sau ameteala. In plus, stresul, oboseala si senzatia de foame pot de asemenea sa aiba un rol. Pentru a preveni ameteala usoara, evita sa stai prea mult in picioare. Ridica-te incet dupa ce ai stat intinsa sau pe scaun. Daca apare senzatia de ameteala in timp ce conduci, trage pe dreapta. Daca ametesti cand esti in picioare, aseaza-te sau intinde-te pe un pat.

Mergi imediat la medic daca senzatia de ameteala este severa si este insotita de durere abdominala sau sangerare vaginala. Aceste simptome se pot datora unei sarcini ectopice, o conditie in care ovulul fecundat s-a implantat in afara uterului. Pentru a preveni complicatiile care iti pot pune viata in pericol, medicul va indeparta tesutul ectopic.

  • Arsurile stomacale si constipatia. In timpul primului trimestru de sarcina, miscarile de propulsare a alimentelor inghitite de la nivelul esofagului in stomac sunt incetinite. In plus, stomacul se va goli mai lent. Toate acestea se produc pentru a oferi mai mult timp pentru absorbtia nutrientilor necesari dezvoltarii copilului tau. Din nefericire, aceasta incetinire a digestiei va produce arsuri stomacale si constipatie.

Pentru a preveni senzatia de arsura stomacala mananca des, portii mici si evita alimentele prajite si condimentate, bauturile carbogazoase si sucurile sau fructele citrice. Pentru a preveni sau ameliora constipatia, include suficiente fibre in dieta ta si bea multe lichide. Sportul practicat regulat te poate ajuta, de asemenea.

Primul trimestru de sarcina: ce simti

Cand esti gravida te poti simti fericita, dar si tematoare, bucuroasa dar si vlaguita, uneori toate in acelasi timp. Chiar daca esti incantata ca esti insarcinata, un copil poate insemna un stres emotional in viata ta.

Este firesc sa fii nelinistita privind o serie de aspecte cum ar fi sanatatea copilului tau, felul in care te vei adapta la rolul de parinte sau cerintele financiare pentru a creste un copil. Este posibil sa te intrebi cum va afecta venirea pe lume a copilului relatia cu partenerul tau sau ce fel de parinte vei fi. Daca lucrezi, ai putea fi ingrijorata privind productivitatea la locul de munca sau cum sa armonizezi cariera cu cerintele viitoarei familii.  La toate acestea se pot adauga indoielile, crizele de plans sau modificarile de dispozitie pe care le experimentezi.

Pentru a face fata tuturor acestor emotii, aminteste-ti ca ceea ce simti este ceva normal. Ai grija de tine si cere ajutorul partenerului tau sau altora dragi tie care sa te inteleaga si sa te ajute. Daca modificarile emotionale devin severe sau intense, cere ajutor de la medicul tau.

Relatia cu partenerul tau

A fi mama presupune sa nu mai poti dedica acelasi timp partenerului tau sau altor atributii in cuplu, astfel incat o buna comunicare te poate ajuta sa mentii intimitatea:

  • Fii sincera. Informeaza-ti partenerul ca ai nevoie de sprijin si afectiune, uneori fara conotatii sexuale. Identifica posibilele motive de stres in relatia ta inainte ca acestea sa devina problematice.
  • Fii rabdatoare. Din cand in cand, neintelegerile si conflictele vor fi inevitabile. Incearca sa vezi ambele parti ale problemei. De exemplu, daca partenerul tau petrece mai mult timp la munca, nu inseamna neaparat ca te neglijeaza. Este posibil sa faca asta pentru a asigura un venit mai bun familiei voastre.
  • Ofera sprijin. Incurajeaza-ti partenerul sa identifice nelinistile si nevoile sale. Fa acelasi lucru si in cazul tau. Discutand deschis si cu sinceritate sentimentele pe care le aveti, relatia voastra va fi mai puternica si astfel veti pregati un camin pentru copilul vostru.