Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testul HALO PAP pentru sâni

Recomandat împreună cu alte investigații în evaluarea femeilor cu risc crescut pentru cancerul de sân

Fiecare femeie este unică. Din nefericire, anumite femei au un risc crescut pentru a face cancer de sân, de aceea ele vor necesita mai mult decât o supraveghere de rutină.

În cazul pacientelor cu risc crescut pentru cancerul de sân, medicul ginecolog va recomanda diverse investigații pentru evaluarea riscului, cum ar fi mamografia diagnostică, ecografia sau IRM de sân și biopsia. În plus, în anumite cazuri identificarea unor anomalii la nivelul celulelor sânului îl poate ajuta pe medic să stabilească un plan personalizat de îngrijire în cazul tău.

Testul HALO Papanicolau (PAP) pentru sâni

Multe femei fac testul Papnicolau pentru screeningul pentru cancerul de col uterin. Știai însă că există un test Papanicolau și pentru sâni? Testul HALO se numește testul Papanicolau pentru sâni deoarece folosește aceeași metodă de examinare a celulelor ca cea descoperită de medicul George Papanicolau în anul 1950, inventatorul testului Papanicolau la nivelul colului uterin.

Testul HALO Papanicolau (PAP) pentru sâni este o metodă non-invazivă, automatizată și rapidă prin care se colectează fluid din mamelon printr-un dispozitiv de aspirație similar cu pompa de sâni folosită de femeile care alăptează.  Pentru obținerea fluidului, sânul este încălzit și masat cu ajutorul unor cupe moi, flexibile și fără conținut de latex. Recoltarea durează doar 5 minute, iar lichidul prelevat este trimis la laborator pentru efectuarea examenului citologic.

Lichidul aspirat din mamelon este examinat la microscop pentru identificarea celulelor atipice, cu aspect modificat față de celulele normale.

Prezența celulelor atipice nu înseamnă sigur că ai cancer de sân sau că vei dezvolta vreodată cancer de sân. De altfel, celulele se pot  „normaliza” în timp. Similar cu alte investigații, pot fi rezultate fals negative, când testul nu identifică ceva semnificativ, precum și rezultate fals pozitive, când modificările găsite nu sunt asociate cu malignitatea.

Discută cu medicul tău ginecolog pentru a afla dacă testul PAP pentru sâni este recomandat în cazul tău!

Imagine reprodusă cu acordul Proton Impex 2000 SRL

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Dr. Hadi Rahimian, medic primar obtetrica-ginecologie, Spitalul Băneasa