Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Stresul si ulcerul

Stresul si ulcerul

Persoanele care sufera de ulcer erau sfatuite de obicei sa consume mancaruri necondimentate si sa elimine sursele de stres din viata lor. Oamenii de stiinta au identificat bacteria Helicobacter pylori ca un element instigator cheie in aparitia ulcerului peptic si antibioticele au devenit arma preferata in combaterea sa. Acum, pendulul revine in pozitia initiala, cel putin partial.

Un studiu, efectuat timp de 13 ani asupra a mai mult de 4.000 de persoane, a evidentiat ca aceia care cred ca vietile lor sunt stresante au o probabilitate de doua ori mai mare de a suferi de ulcer.

Expertii cred ca stresul poate obstructiona capacitatea organismului de a repara peretele stomacului. Multe studii au constatat ca stresul afecteaza vindecarea ranilor, ceea ce poate avea implicatii si pentru ulcer, chiar si acela provocat de bacterii. Un experiment bine cunoscut efectuat cu studenti la medicina, de exemplu, a constatat ca mici leziuni pe antebrate aparute cu trei zile inaintea unui examen major necesitau cu 40% mai mult timp in medie pentru a se vindeca decat daca ar fi aparut in vacanta de vara.

Stresul poate afecta ulcerul in alte moduri, de asemenea. Poate stimula secretia gastrica si poate reduce capacitatea mucoasei stomacului de a fi un tampon pentru acidul gastric.

Text: www.health.harvard.edu