Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sialadenita acuta

Articol de Asist.univ. Dr. Cristina Goanta

Ti s-a intamplat vreodata ca dupa o masa copioasa sa simti o umflatura sub mandibula? De obicei, nu te doare si umflatura dispare cam la jumatate de ora dupa masa. Cel mai probabil ai facut o sialadenita acuta.

De ce apare sialadenita acuta?

Sub mandibula se gasesc doua glande salivare numite simplu glande submandibulare. Acestea produc saliva care este excretata printr-un duct care se deschide langa frenul lingual. Cand acest duct este obstruat fie printr-o inflamatie sau printr-o “pietricica” apare acea umflatura sub mandibula pe care o simtiti dupa masa copioasa.

Sialadenita acuta apare datorita stazei salivare sau obstructiei si uneori poate avea origine bacteriana. Cele mai frecvente bacterii implicate sunt: S. aureus, Streptococcus viridans, H. influenzae, S. Pyogenes si E. coli; uneori, pot fi implicati si virusi: HIV, coxsackie sau influenza.

Cauzele frecvente ale aparitiei acestei patologii sunt: deshidratarea, proceduri chirurgicale, expunerea la radio sau chimioterapie sau sindromul Sjögren.

Cum se manifesta sialadenita?

Simptomele sunt inrosirea zonei si sensibilitate la atingere, caldura locala, aparitia puroiului la nivelul orificiului ductal.

Cum se diagnosticheaza sialadenita?

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul iti va pune o serie de intrebari pentru a stabili contextul in care a aparut afectiunea, te va palpa si se va uita atent in gura ta cu un apasator de limba. Apoi te va trimite la un examen radiologic si iti va recolta o secretie pentru a o trimite la examen bacteriologic.

Cum se trateaza sialadenita?

Cel mai adesea tratamentul va consta in rehidratare, comprese calde aplicate local, tratament antiinflamator si antialgic, iar daca este cazul se va institui tratament antibiotic. Ti se va recomanda sa iti masezi zona si sa folosesti apa de gura. De obicei simptomatologia se va remite in 2-3 zile.

TextAsist Univ. Dr. Cristina-Maria Goanta, Medic specialist ORL, Doctor in Stiinte Medicale