Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Remodelarea corporală după scăderea masivă în greutate

Scăderea masivă în greutate ca rezultat al chirurgiei bariatrice sau prin dietă şi exerciţiu fizic este o realizare importantă: starea generală de sănătate se îmbunătăţeşte, percepţia asupra propriului corp şi asupra vieţii în general , se schimbă şi noi posibilităţi pe plan personal sau social pot să apară.

Totuşi, ramân urme ale excesului ponderal anterior: falduri de piele în jurul abdomenului, pe coapse sau braţe, sâni cu aspect flasc, goliţi de conţinut, fese căzute. Pielea îşi pierde elasticitatea datorită faptului că a fost extrem de întinsă o lungă perioadă de timp, nereuşind să se retracteze suficient după pierderea în greutate.

În plus, excesul de piele poate cauza probleme la îmbrăcat, poate limita mobilitatea şi cauza o igienă defectuoasă. Dermatitele şi infecţiile sunt frecvente datorită frecării şi contactului prelungit între pliurile de piele. Nu în ultimul rând intervine problema cosmetică: pacienţii care au pierdut mult în greutate îşi doresc ca modul în care arată să reflecte imaginea pozitivă pe care o au despre ei.

În toate aceste situaţii singura soluţie de a îndeparta excesul de piele este reconturarea corporală prin chirurgie estetică.

Obţine cele mai bune rezultate!

Cele mai bune rezultate se obţin când:

  • Greutatea ta a rămas stabilă în ultimul an, fără să ai intenţia viitoare de a slăbi mai mult. Pentru rezultate optime pielea trebuie să-şi revină cât de mult posibil, iar starea de nutriţie trebuie optimizată pentru a avea o recuperare rapidă. Daca vei continua să slăbesti, vor reapare pliuri de piele, iar dacă te vei îngrăşa din nou, pielea, deja având o calitate proastă, se va întinde şi va prezenta vergeturi, iar cicatricile se vor lăţi
  • Starea ta generală de sănătate este bună. Dacă suferi de diabet sau ai probleme cardiace, acestea vor trebui tratate şi ţinute sub control.
  • Te hrăneşti adecvat. Anemia sau proteinele în cantitate mică interferă cu procesul de vindecare.
  • Nu fumezi. Fumatul trebuie oprit cu cel puţin 6 săptămâni înainte de operaţie, deoarece creşte riscul de apariţie a problemelor de vascularizaţie şi încetineşte considerabil vindecarea.
  • Ai o stare psihică bună. Orice intervenţie chirurgicală presupune un stres fizic şi psihic. Eşti pregatită psihologic?
  • Ai aşteptări realiste. Operaţia va îmbunătăţi enorm conturul corporal, dar nu vei ajunge la forma pe care o aveai înainte de îngrăşare.

Proceduri de remodelare corporală după scăderea masivă în greutate

ABDOMINOPLASTIA

Abdominoplastia implică îndepărtarea excesului de piele şi întărirea musculaturii abdominale. Incizia se plasează deasupra zonei pubiene şi merge de pe un şold pe altul, uneori putând fi prelungită spre spate dacă excesul de piele este circumferenţial şi nu doar pe abdomen. În cazurile cu exces mare se poate adauga o cicatrice verticală de la stern la pubis.

Când excizia pielii în exces se face circumferenţial, ca un brâu în jurul taliei, se obţine un lifting corporal inferior total cu efecte asupra abdomenului, părţilor laterale ale coapselor, feselor şi pliurilor toracice inferioare. Prin asocierea vibrolipoaspiraţiei pentru eliminarea grăsimilor, tehnica este mult mai puţin traumatică şi recuperarea este mai rapidă, cu rezultate estetice mai bune.

LIFTING DE BRAŢE

Remodelarea braţelor se obţine printr-un lifting de braţe: pielea şi grăsimea în exces se elimină cu preţul unei cicatrici plasate pe faţa internă a braţului care merge din axilă până la cot. Efectul se observă imediat, braţele au aspect tonic şi aspectul de “aripi de liliac” dispare.

LIFTING DE COAPSE

Liftingul coapselor se face prin excizia surplusului de piele cu incizii plasate la baza coapselor (spre zona inghinală) şi uneori, în funcţie de necesităţi, pe faţa internă a coapselor, până la genunchi.

VIBROLIPOASPIRAŢIA

Pentru pliurile de piele şi depozitele de grăsime de pe spate (pe linia sutienului şi sub acesta), soluţia este în majoritatea cazurilor vibrolipoaspiraţia. Metoda permite aspirarea cu succes a grăsimii restante prin incizii de 3 mm plasate în axilă. Postoperator, pielea se retractă mult mai bine decât in cazul lipoaspiraţiei clasice. Scoaterea excesului de piele (lifting toracic superior) este rezervată cazurilor în care pielea este subţire, cu elasticitate proastă sau când faldurile de piele sunt foarte mari. Incizia va fi ascunsă sub partea din spate a sutienului.

LIFTING MAMAR

Remodelarea sânilor se face prin diferite tehnici de lifting mamar (mastopexie) cu sau fără mărirea acestora cu implanturi de silicon. Tipul de mastopexie, respectiv plasarea cicatricilor se aleg în funcţie de excesul de piele şi de poziţia areolelor. Pot rezulta cicatrici în jurul areolelor şi vertical, până în şanţul de sub sâni, dar cel mai frecvent cicatricea va fi în ancoră.  

La ce trebuie să mă aştept?

Majoritatea operaţiilor de reconturare implică incizii în părţile mai puţin vizibile ale zonelor care trebuie tratate, eliminarea excesului de piele cu sau fără lipoaspiraţia grăsimii restante şi sutura atentă a inciziilor pentru a minimiza cicatricile.

Pentru rezolvarea completă pot fi necesare mai multe operaţii, efectuate în etape sau asociate. Schema de tratament este strict personalizată şi se stabileşte împreună cu pacientul, în urma discuţiei pentru evidenţierea zonelor care cauzează cel mai mare disconfort.

Postoperator pacienţii rămân sub supraveghere medicală timp de 24-48 ore în funcţie de necesităţi. Durerea este combătută cu antialgice şi se indică mobilizarea rapidă, pentru scăderea riscului de tromboze. Se va purta  un corset pentru limitarea umflăturilor şi a vânătăilor, iar inciziile vor fi acoperite cu plasturi impermeabili pentru a permite duşul, începând cu a doua zi postoperator.

Vindecarea inciziilor se face în 2-3 săptămâni, iar aspectul cicatricilor se va îmbunătăţi treptat până la un an postoperator.

Reluarea activităţilor fizice care nu presupun efort depinde de tipul de operaţie practicat, mergând de la a doua zi în cazul mastopexiei, liftingului de braţe sau lipoaspiraţiei,  până la o săptămână în cazul abdominoplastiei sau liftingului corporal inferior. Fiecare tip de intervenţie are particularităţile ei de recuperare care vor fi detaliate la consultul preoperator.

Rezultatele sunt vizibile aproape imediat, însă vei putea aprecia rezultatul final doar după câteva luni.  Noul aspect se va menţine pe termen lung dacă greutatea rămâne constantă şi vei avea un stil de viaţă sănătos.

Ce riscuri presupune operaţia?

Datorită cantităţii semnificative de piele care trebuie îndepărtată, cât şi a particularităţilor organismului după slăbirea masivă, riscurile sunt mai mari decât la chirurgia cosmetică standard. Sunt posibile sângerări, infecţii, desfacerea suturilor, necroza pielii, cicatrizare inestetică, asimetrii, tromboze. Toate aceste complicaţii pot fi evitate sau ţinute sub control printr-o atentă evaluare preoperatorie a fiecărui caz, luarea măsurilor de profilaxie necesare (antibiotice, anticoagulante, mobilizare rapidă, etc.), precum şi prin folosirea unei tehnici chirurgicale atraumatice.