Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Premiera in Romania – osteotomia de gamba personalizata, operatia care intarzie evolutia catre artroza genunchiului

Articol de Sef De Lucrari Dr. Vlad Predescu Medic primar Ortopedie si traumatologie
Premiera in Romania – osteotomia de gamba personalizata, operatia care intarzie evolutia catre artroza genunchiului

Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie, Doctor in Stiinte Medicale, Coordonator Departament Ortopedie si Traumatologie Sportiva din Ponderas Academic Hospital, continua inovatia in ortopedie. In iulie 2018 s-a realizat pentru prima data in Romania operatia de osteotomie de gamba personalizata, in prezent fiind operati cu succes 7 pacienti de catre echipa condusa de Dr. Predescu.

Atunci cand suprafata neteda a cartilajului articular se deterioreaza, leziunea tinde sa devina permanenta. In mod natural, cartilajul nu se poate regenera singur ceea ce va duce, in timp, la distrugerea articulatiei si aparitia frecarii “os pe os” in momentul miscarii (artroza genunchiului). Consecutiv, calitatea vietii pacientului se inrautateste, aparand durerea, mersul schiopatat, tumefierea articulatiei si reducerea mobilitatii.

Osteotomia personalizata este un tip de chirurgie preartrozica, prin care se incearca mentinerea sanatatii genunchiului pana la o varsta cat mai inaintata, astfel incat pacientii sa poata fi activi si sa poata sa practice in siguranta activitati sportive. Scopul este salvarea sau intarzierea degradarii cartilajului articular, si in consecinta, a evolutiei catre artroza.

Ne dorim ca aceasta tehnica chirurgicala noua – osteotomia personalizata - sa devina un standard in chirurgia preartozica a genunchiului in Romania. Cu ajutorul medicinei digitalizate a anului 2018, putem modifica evolutia naturala a artrozei genunchiului. Astazi, invaliditatea provocata de artroza nu mai este un dat. Daca pacientul intelege ca trebuie sa vina din timp la consult, prin operatia de osteotomie personalizata reusim sa intarziem sau sa stopam evolutia catre distrugerea articulatiei si sa schimbam cursul catre artroza severa si invariabil, catre proteza de genunchi. Nu numai ca pacientul nu va mai avea dureri dupa interventie, dar va putea reincepe sa practice sport si sa aiba o viata activa intr-un timp nu foarte indepartat.” – a subliniat avantajele interventiei Dr. Vlad Predescu.

Care sunt pacientii care beneficiaza cel mai mult de osteotomia personalizata?

Osteotomia personalizata este indicata in cazul pacientilor activi, cu greutate normala, cu varsta intre 30 si 60 de ani, care au deformitati constitutionale sau dobandite la nivelul genunchilor – asa numitii “genunchi de fotbalist” sau “genunchi de calaret”. Cazurile ideale sunt reprezentate de pacientii care au durere doar intr-o parte a articulatiei genunchiului. Durerea apare atunci cand fac miscare sau stau in picioare pentru o perioada lunga de timp. Uneori, acesti pacienti pot prezenta si instabilitate articulara.

Daca nu se intervine la timp pentru corectarea acestei dezaxari de la nivelul genunchiului, se produce o degradare progresiva a cartilajului articular, cu aparitia artrozei avansate si compromiterea iremediabila a genunchiului si, in final, necesitatea de a inlocui intreaga articulatie printr-o endoproteza.

De ce este nevoie sa personalizam tehnica operatorie pentru fiecare pacient in parte?

Este diferenta dintre a-ti cumpara un costum de la magazin sau de a ti-l face pe comanda la cel mai apreciat croitor din oras!

Astazi, nu mai tratam totii pacientii cu aceeasi boala folosind acelasi tratament. Fiecare pacient este diferit si are o anatomie variabila. Adaptam tratamentul in functie de nevoile si asteptarile lor. De exemplu, in trecut, scopul interventiei chirurgicale la un pacient cu artroza era ameliorarea durerii. Astazi, in plus fata de asta, le redam pacientilor functionalitatea articulatiei, aspect deosebit de apreciat de pacientii tineri, activi, care practica sport.

Ce beneficii aduce digitalizarea in ortopedia moderna?

In ortopedia moderna vorbim de o medicina precisa, obtinuta ca urmare a digitalizarii. In operatia de reaxare a genunchiului, diferenta dintre un rezultat bun si unul mediocru este foarte fina. Astfel, o eroare de axare mai mare de doua-trei grade poate duce la un rezultat inferior. Insa o astfel de abatere, de cele mai multe ori, nu poate fi perceputa de ochiul chirurgului, oricat de experimentat ar fi. Prin urmare, acesta are nevoie de diferite instrumente care sa-l ajute sa obtina un rezultat cat mai precis.

 

Inovatia in tehnicile chirurgicale personalizate (osteotomia de gamba personalizata si proteza de genunchi personalizata) o reprezinta planningul digital foarte amanuntit al genunchiului si introducerea ghidurilor create de computer pentru fiecare pacient in parte.

Ghidul personalizat permite adaptarea exacta a operatiei la anatomia pacientului, tinand cont de variatiile individuale si facand ca abaterile sa fie minime. Acesta contine toate informatiile mecanice dupa care trebuie efectuate sectiunile osoase si ghideaza mana chirurgului. Astfel, interventia chirurgicala devine mult mai precisa.  

Folosim un program digital de personalizare preoperatorie. Este un soft specializat care permite obtinerea unui model virtual 3D corectat anatomic al genunchiului pacientului. Initial, pacientului i se face o tomografie computerizata la nivelul membrului inferior. Informatia este incarcata intr-un computer si se reconstruieste tridimensional genunchiul pacientului. Pe acesta randare se fac masuratorile si se simuleaza interventia chirurgicala, astfel incat sa fie aleasa solutia cea mai buna. Dupa efectuarea planului chirurgical, se trece la printarea 3D a ghidurilor care vor fi folosite in timpul operatiei pentru efectuarea transele osoase si fixarea placilor. Astfel sunt evitate erorile chirurgicale.

 

In ce consta procedura de osteotomie ?

Osteotomia se foloseste atunci cand pacientul are artroza in stadiu incipient si este afectata doar o portiune a articulatiei genunchiului.

Simplu spus, osteotomia inseamna « fracturarea controlata a osului ». In osteotomia de gamba, tibia (osul gambei) se taie si apoi genunchiul este reaxat, astfel incat sa se elibereze presiunea la nivelul articulatiei genunchiului. In timpul procedurii, se indeparteaza cele doua fragmente sub forma de pana. Apoi, cele doua extremitati vor fi stabilizate in pozitia ideala calculata de computer, cu ajutorul unor placi si suruburi dedicate acestui tip de fixare. Spatiul ramas liber, daca nu este foarte mare, se umple natural prin procesul de vindecare sau pot fi introdusi substituenti ososi artificiali care pot grabi vindecarea atunci cand defectul osos este mai mare. 

Astfel, oasele de partea sanatoasa a genunchiului se vor apropia si se va crea mai mult spatiu de partea articulatiei afectate de artroza. Ca urmare, greutatea la nivelul genunchiului va fi distribuita mai uniform, ceea ce va ameliora durerea resimtita de pacient.

Scopurile osteotomiei sunt:

  • Sa transfere greutatea din zona cu artroza a genunchiului in zona sanatoasa
  • Sa corecteze alinierea defectuoasa a genunchiului
  • Sa prelungeasca durata de viata a articulatiei genunchiului

Conservadu-se anatomia genunchiului, o interventie de osteotomie efectuata cu succes poate intarzia nevoia de protezare cu cativa ani. Un alt avantaj este acela ca dupa interventie, nu exista restrictii in ceea ce priveste activitatile fizice, pacientul putand practica inclusiv sporturi de contact.

 

Alte beneficii ale operatiei efectuate de echipa chirurgicala din Ponderas Academic Hospital

Se folosesc cele mai noi modele de placi, care permit pacientului reluarea sprijinului pe genunchiul operat imediat dupa interventia chirurgicala. Acest lucru este extrem de important nu numai pentru scurtarea perioadei de recuperare, dar mai ales pentru reinsearea sociala si profesionala a pacientilor. Tehnica clasica presupune imobilizarea in aparat gipsat si mersul cu carje o perioada indelungata, pe cand noua interventie permite reluarea partiala a sprijinului din ziua urmatoare operatiei.

De asemenea, in acelasi timp operator se pot efectua si alte interventii, cum ar fi refacerea cartilajului cu membrane artificiale sau reconstructia ligamentului incrucisat anterior (LIA). Uneori suntem obligati sa efectuam simultan operatia de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior (ligamentoplastie) impreuna cu operatia de osteotomie. In felul acesta se realizeaza corectia tuturor afectiunilor de la nivelul genunchiului intr-un singur timp chirurgical, cu multiple avantaje pentru pacient.

Surse de informatie:

  • www.orthoinfo.aaos.org

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Consultant: Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie, Ponderas Academic Hospital