
„Este obligatoriu să-ți păstrezi mintea limpede și sângele rece și să acționezi calm și curajos”, spune Raluca Hudrea, medic specialist neonatologie, care a îngrijit-o pe fetiță, la Maternitatea Spitalului Cluj.
Cezariană de urgență după o sarcină fără probleme
După o sarcină care a evoluat fără niciun fel de incidente, opțiunea pentru naștere naturală este firească. Toate controalele, testele și analizele arătau că totul este în perfectă regulă, mama și fătul fiind pregătite pentru travaliu și naștere blândă, în ritmul propriu al organismului matern.
Travaliul s-a declanșat pe 21 decembrie 2022. Nimeni nu a fost luat prin surprindere și totul părea să fie sub control. Dar pentru că legile naturii nu se potrivesc mereu cu planurile și dorințele oamenilor, brusc totul a luat o întorsătură care a transformat o naștere care ar fi trebuit să decurgă normal, într-o urgență medicală.
Pe parcursul travaliului ceva nu a mers cum trebuie și a dus la ceea ce medicii numesc stres fetal. Semnele vitale ale fătului arătau suferința profundă a acestuia, astfel că în decurs de doar câteva minute viitoarea mamă a fost transferată în sala de operații și pregătită pentru cezariană. Măsurile preventive luate, conform protocoalelor, la debutul travaliului, au permis ca totul să se întâmple foarte repede. Linia epidurală deja instalată a permis administrarea anesteziei pentru cezariană, iar intervenția a fost realizată în minimum de timp posibil, fără nicio ezitare.
Intervenția a fost realizată de dr. Ioana Botezan, medic primar obstetrică-ginecologie, iar rapiditatea în care s-a succedat totul – de la momentul în care s-a constatat suferința fetală, până la extragerea fătului – a contat.
Un nou-născut în stare gravă
Bebelușul a venit pe lume în stare gravă, urmare a asfixiei perinatale și a sindromului de aspirație meconială. Scorul Apgar a fost 2 la un minut după naștere, ceea ce indica o stare gravă. La 10 minute, a crescut la 4, semn al unei ușoare îmbunătățiri, dar cu menținerea unui risc vital și neurologic ridicat.
„Stresul fetal, cauzat de scăderea oxigenării, poate duce la relaxarea sfincterului anal fetal, eliminarea meconiului în lichidul amniotic și aspirația acestuia de către făt, în timpul travaliului. Nou-născutul nu a respirat, a fost nevoie de manevre de resuscitare și ventilație și abia la 10 minute după naștere a reușit să respire spontan, dar rar și superficial. Soluția, într-un astfel de caz, a fost suport respirator și ulterior, după ce a fost stabilizată, inițierea hipotermiei terapeutice ca măsură de suport pentru a preveni eventuale sechele neurologice, pe fondul hipoxiei. Îmi aduc aminte că eram de gardă, operația de cezariană a fost una neprogramată și am fost solicitată de urgență. Lara a fost unul dintre nou-născuții de care m-am atașat tare, pentru că a venit pe lume într-o stare foarte critică, dar și pentru că a fost o luptătoare și a răspuns minunat la terapie”, explică dr. Raluca Hudrea, medic specialist neonatologie, care a îngrijit-o pe fetiță, la Maternitatea Spitalului Cluj.
Stabilizarea bebelușului se face în sala de operații, de medicul neonatolog, în timp ce restul echipei finalizează operația de cezariană. Pentru că intervenția s-a făcut cu anestezie locală, mama micuței Lara a fost permanent conștientă, așteptând să audă scâncetele bebelușului, semn de bine care însă nu a venit pentru că fetița nu a avut forța de a plânge.
„Greu de pus în cuvinte spaima, incertitudinea și senzația de prăbușire pe care am simțit-o pentru că nu am auzit-o. E copleșitoare și terifiantă. Vedeam, simțeam că este agitație în jurul meu și înțelegeam că nu e bine. Nu puteam face nimic, eram imobilă și oarecum amețită, dar am în minte și acum la aproape trei ani senzația de panică. De asta, la fel de bine îmi aduc aminte vocea și chipul doctoriței Raluca Hudrea, care a venit la capul meu și cu cea mai caldă și calmă voce mi-a spus «Lara o să fie bine, a înghițit lichid meconial, a fost asfixiată, dar o să fie bine!». Am rezistat doar datorită acestei fraze, în cea mai dificilă noapte din viața mea, la terapie intensivă, după cezariană”, povestește mama Larei.
Stresul fetal și aspirația de lichid meconial
Ceea ce a dus la starea critică a Larei la naștere este o combinație de factori medicali care apar, uneori, chiar și în sarcinile cu o evoluție normală, fără niciun factori de risc. Stresul fetal este termenul folosit pentru a descrie situațiile în care fătul nu primește suficient oxigen în timpul travaliului, înainte de naștere. Acest lucru poate fi cauzat de contracțiile uterine excesive, o problemă de circulație placentară sau de cordon ombilical, ori de alte dezechilibre care apar brusc, care nu pot fi anticipate și care blochează expulzia fetală.
Unul dintre efectele posibile, în condiții de hipoxie fetală, este eliminarea meconiului în lichidul amniotic. Meconiul este primul scaun al bebelușului după naștere, dar fătul îl poate elimina în condiții de stres fetal și în uter, mai ales în condițiile unui travaliu prelungit. Meconiul este format din celule epiteliale, lanugo (puful fin de pe pielea fătului), lichid amniotic înghițit în timpul vieții intrauterine, mucus și bilă, dar nu are bacterii și nu este infectat.
Aspirația de lichid meconial duce la blocarea căilor respiratorii și poate contribui la agravarea hipoxiei deja existente. Din acest motiv, intervenția rapidă a medicului neonatolog este vitală pentru susținerea funcțiilor vitale și prevenirea unor leziuni neurologice permanente.
Hipotermia terapeutică
Tratament standard în centrele moderne de terapie intensivă neonatală, hipotermia terapeutică poate face diferența între un copil cu sechele neurologice și unul complet sănătos, așa cum s-a întâmplat și în cazul Larei, și este folosită în cazul nou-născuților care suferă de o lipsă severă de oxigen în timpul nașterii sau imediat după.
Dr. Raluca Hudrea: „Situațiile în care bebelușul se află în stare critică după cezariană sunt rare. În circa 10% este nevoie de suport și resuscitare, iar în 1% dintre nașteri procedura este una complexă și de durată. În cazul Larei a fost nevoie de intubație pentru doar câteva ore, ulterior a putut respira spontan, doar cu mască de oxigen. Decizia de a trece pe hipotermie terapeutică este foarte eficientă mai ales dacă este instituită cât mai repede după naștere. Lara a început această terapie la 6 ore după naștere și a continuat 72 de ore. Scopul a fost acela de a proteja creierul de efectul radicalilor liberi și de a reduce riscul de leziuni neurologice permanente”.
În mod controlat, sub monitorizare continuă, temperatura corpului bebelușului este scăzută de la valoarea normală de 37°C la 33,5°C. Această răcire este menținută timp de 72 de ore, după care temperatura este crescută treptat, înapoi la normal. Efectele terapiei încetinesc metabolismul celular și consumul de oxigen, reduc inflamația cerebrală, împiedică evoluția proceselor care pot duce la moartea celulelor nervoase și oferă creierului timp să se refacă, după un episod de hipoxie severă.

O recuperare spectaculoasă
„Sunt mai mult de trei ani de la nașterea Larei. Este absolut perfectă, din toate punctele de vedere, iar nenumăratele teste și evaluări pe care le-am făcut, mai ales în primul an de viață, confirmă acest fapt. Mă emoționez din nou când îmi amintesc prin ceea ce a trecut și retrăiesc copleșitoarea spaimă a primelor 5 zile din viața ei, când am putut doar s-o privesc, fără s-o ating, pentru că era într-un incubator special, monitorizată și conectată la aparate. Am putut să o țin în brațe abia după ce s-a terminat hipotermia și i-a fost restabilită temperatura normală, în prima zi de Crăciun. A fost cel mai minunat dar din toată viața mea. M-am simțit completă și, totodată, copleșită”, rememorează mama fetiței
Recuperarea Larei a fost cu adevărat spectaculoasă. Terapia a funcționat, riscul de afectare neurologică a fost complet îndepărtat, iar toate investigațiile au ieșit perfect. În 31 decembrie 2022, părinții au putut să-și ia acasă copilul sănătos. Azi, Lara este o minune de copil, un miracol cu ochi albastru-deschis.
„A fost cumplit de dureros să plec acasă, la trei zile după cezariană, fără Lara. De departe cel mai greu moment pentru o mamă care naște, dar care pleacă acasă… singură! Încurajările și suportul pe care l-am primit de la doamna doctor Raluca Hudrea au fost alinarea mea. Doamna doctor, este parte din povestea noastră și îi suntem veșnic recunoscători! Când îmi privesc copilul, nu pot să nu mă gândesc la toți cei care au ajutat-o să ajungă sănătoasă acasă, la toate deciziile, dedicarea și profesionalismul celor care au făcut posibilă această minune, la oamenii care sunt sigură că nu au fost acolo, în acea zi, întâmplător – doctorii și asistentele care au salvat-o pe Lara și care ne-au susținut și pe noi, părinții ei”, adaugă mama.
Consultant: dr. Raluca Hudrea, medic specialist neonatologie
Cere ofertă personalizată
Discută cu un reprezentant REGINA MARIA despre posibilitatea de a naște la Maternitatea din cadrul Spitalului REGINA MARIA Cluj.
Completează formularul de mai jos. Te vom contacta în cel mai scurt timp.