Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Oxidului nitric in aerul respirat si spirometria la copii

Articol de Conf. Univ. Dr. Ioan Cernatescu

Astmul si rinita alergica sunt doua manifestari frecvente la copii. Conform ghidului ARIA (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma), un pacient cu astm trebuie monitorizat pentru aparitia rinitei alergice, iar un pacient cu rinita alergica are potentialul de a dezvolta astm. Monitorizarea consta in masurarea gradului de inflamatie din mucoasa nazala si/sau bronsica. Este o metoda neinvaziva care determina fractiunea oxidului de azot din aerul expirat - Fe(NO).

In plus, la copiii mai mari de 5 ani se poate efectua spirometria care permite evaluarea gradului obstructiei bronsice. Pentru copiii mici, cu varsta intre 2-4 ani, care nu coopereaza, explorarea functiei pulmonare consta in determinarea rezistentei oscilatorii (ROS) – parametru care este inregistrat de catre spirometrul din Policlinica Opera, care este dotat cu aceasta functionalitate.

Aceste investigatii sunt efectuate in Policlinica Opera de catre Prof. Univ. Dr. Ioan Cernatescu, Medic Primar Pediatrie, cu competente in Explorari Functionale Respiratorii si Imunologie si Alergologie Clinica.