Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Otita medie acuta congestiva

Articol de Asist.univ. Dr. Cristina Goanta

Otita medie acuta congestiva este una dintre cele mai des intalnite afectiuni in practica de cabinet ORL, atat la adulti, cat si la copii.

Cum apare otita medie acuta congestiva

Otita medie acuta congestiva este o infectie care s-a instalat in urma cu mai putin de 3 saptamani. Cele mai frecvente bacterii incriminate sunt: S. pneumoniae, H. influenzae, Moraxella catarrhalis, bacilii gram-negativ si streptococul hemolitic de grup B.

Infectia duce la o inflamatie la nivelul urechii medii care este cavitatea din spatele timpanului si care comunica prin intermediul trompitei lui Eustachio cu o zona din spatele nasului numita cavum. Mecanismul de aparitie al bolii este disfunctia trompitei lui Eustachio care va duce la creerea unei presiuni negative la nivelul urechii medii, la acumularea de lichid in acest spatiu si aparitia infectiei.

Cum se manifesta otita medie acuta congestiva

Simptomele pot fi:

  • otalgia (senzatia dureroasa la nivelul urechii)
  • senzatia de plenitudine sau de lichid  in ureche
  • zgomot in ureche (tinitus)
  • uneori febra

Cum se diagnosticheaza otita medie acuta congestiva

Pentru a ti se pune corect diagnosticul trebuie sa mergi la un consult ORL, in cadrul caruia medicul se va uita cu un specul auricular in ureche si va descrie membrana timpanica. In functie de aspectul acesteia va defini stadiul in care te afli si iti va da un tratament corespunzator.

Cum se trateaza otita medie acuta congestiva

Tratamentul este in prima faza medical, 60% din cazuri rezolvandu-se spontan in primele 48-72 de ore.

Medicul ORL iti va prescrie, in functie de faza evolutiva a otitei:

  • Tratament simptomatic (antiinflamator, antialgic, antialergic, picaturi de nas,) daca otita nu este una foarte complicata si evolutia este favorabila
  • Tratament local cu picaturi antibiotice, daca timpanul a preforat
  • Tratament antibiotic pe cale orala, daca otita este intr-un stadiu perforativ, supurat sau daca simptomatologia nu se remite

Cand este indicat tratamentul chirurgical

Rar, in anumite cazuri poate fi nevoie de tratament chirurgical. Cel mai frecvent se va practica miringotomia (sectionarea timpanului pentru a elimina lichidul) cu plasarea de tubusoare Diabolo. Interventia chirurgicala este indicata in:

  • Otitele medii recurente - mai mult de 3 episoade in 6 luni sau mai mult de 4 episoade pe an-  cu prezenta lichidului in cavitatea timpanica in momentul examinarii
  • Prezenta cronica a lichidului in cavitatea timpanica (peste 3 luni)
  • Cand pacientul nu raspunde la tratamentul antibiotic sau este imunocompromis

Uneori, la copiii cu varste intre 1-4 ani, cu infectii otice recurente sau cu adenoidite cronice, se va practica adenoidectomia.

Text: Asist Univ. Dr. Cristina-Maria Goanta, Medic specialist ORL, Doctor in Stiinte Medicale