Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Laboratoarele REGINA MARIA: Ce analize se recomanda pacientilor bariatrici

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Obezitatea este o problema reala de sanatate. Este cauza principala care produce si intretine afectiuni metabolice, cardiovasculare si articulare. Efectele excesului ponderal au impact negativ profund asupra statusului general al organismului, fiind pe lista riscurilor asociate cu bolile hepatice si digestive, cu o imunitate redusa, incapacitate de efort si apnee sau a unor forme de cancer (endometrial, san si colon) si a infertilitatii, mai ales in cazul femeilor. Si nu in ultimul rand, destabilizeaza echilibrul psihic, urmare a suferintei estetice pe care o provoaca, generand stima de sine redusa, izolare si esec social.

Bariatria, chirurgia obezitatii, se adreseaza persoanelor cu un indice de masa corporala (IMC) mai mare de 30, care au trecut prin diverse diete cu scopul de a scadea in greutate, fara succes si care au suferinte asociate (diabet, steatoza hepatica, insuficienta renala, respiratorie si cardiaca) provocate de obezitate. Desi efectul vizibil al interventiilor bariatrice este redobandirea unui aspect fizic placut, beneficiile principale sunt legate de starea generala de sanatate care se poate imbunatati considerabil.

Testele de laborator realizate inainte si dupa interventie, dar si cele efectuate periodic in primul an dupa operatia bariatrica dovedesc revenirea constantelor biologice in limitele parametrilor normali. Normalizarea nivelului glicemiei, reducerea colesterolului si stabilizarea tensiunii arteriale la valori sanatoase se constata la toti pacientii 

Doctorul Bogdan Smeu, chirurg de excelenta in chirurgia bariatrica, in echipa Centrului de Excelenta in Chirurgia Obezitatii din Ponderas Academic Hospital, explica rolul testelor de laborator, ce inseamna monitorizarea pe termen lung a pacientului bariatric si de ce efectuarea constanta a analizelor, cat si alegerea unui laborator performant pentru realizarea acestora, sunt esentiale pentru recuperarea deplina a sanatatii dupa chirurgia obezitatii.  

Investigatiile preoperatorii

Orice interventie chirurgicala, indiferent de tipul, complexitatea sau modul de abordare (laparoscopica, robotica sau clasica) impune ca pacientului sa-i fie facut un set complet de analize de laborator, care, completat de alte investigatii, ofera o imagine clara a starii de sanatate. In cazul chirurgiei bariatrice se adauga si o serie de teste suplimentare reunite intr-un asa numit „pachet metabolic”. 
 

Ce investigatii de laborator face un pacient bariatric? 

Dr. Bogdan Smeu: Totul incepe cu o evaluare multidisciplinara preoperatorie. Analizele de laborator sunt cele general valabile inaintea oricarei interventii chirurgicale, iar la acestea se adauga un pachet metabolic care are ca scop sa evalueze, in amanunt si complet, statusul nutritional. Asta inseamna ca verificam prin teste de laborator deficitele vitaminice si minerale preexistente, modificarile legate de metabolismul glucidic, lipidic al acidului uric, dar si statusul hormonal. Fiecare constanta biologica spune ceva si are importanta pentru a putea sti exact de unde pleaca pacientul, inainte de operatia bariatrica. Stii de unde pleci si atunci vezi foarte clar, defalcat pentru fiecare valoare in parte, cum evolueaza pacientul postoperator. 

Avem intern toata infrastructura necesara pacientilor nostri, toate aceste teste se lucreaza in laboratoarele REGINA MARIA. Eu recomand pacientilor mei sa isi faca rezultatele la noi in retea, deoarece stiu ca ma pot baza pe rezultatele primite.

Pacientul bariatric cu diabet are nevoie de investigatii specifice? 

Dr. Bogdan Smeu: Fiecare pacient este diferit si trebuie evaluat si tratat personalizat. Pentru pacientul cu diabet diagnosticat, inainte de operatia bariatrica, sunt incluse in mod specific o serie de analize care au ca scop sa determine rezerva pancreatica de insulina si ce resurse are organismul. Diabetul produce modificari importante, iar statusul pacientului cu diabet poate varia mult in functie de varsta si de istoricul medical al acestuia, de eventuale alte boli asociate iar rezultatele acestor analize contribuie semnificativ in alegerea tipului de interventie metabolica adecvata pacientului respectiv. 

Ce specificitate are setul de analize pentru un pacient cu dislipidemii?

Dr. Bogdan Smeu: Dislipidemia este foarte des intalnita la pacientii cu exces ponderal. Pot sa spun ca peste jumatate dintre cazuri prezinta modificari ale nivelurilor de colesterol si trigliceride, in sensul cresterii peste valorile normale. Aceste modificari trebuie cunoscute pentru ca pot determina alegerea unui anume tip de interventie bariatrica. Exista si situatii cand valorile colesterolului si ale trigliceridelor sunt foarte mari si trebuie tratate inaintea interventiei chirurgicale si, uneori, si postoperator. Sunt cazuri in care vorbim de valori crescute ale lipidelor in sange pentru o perioada prelungita, de cativa ani, perioada in care acestea s-au depus si la nivelul vaselor de sange. Dincolo de componenta de mostenire genetica importanta in profilul lipidic al pacientului, care justifica partial valorile crescute ale colesterolului sau trigliceridelor, rezultatele evaluarii preoperatorii a acestora ne ajuta sa stabilim cea mai buna strategie pe termen lung. 

Ce relevanta au valorile analizelor de laborator inainte de operatie? Pot acestea sa determine sau sa influenteze tipul interventiei bariatrice?

Dr. Bogdan Smeu: Fiecare investigatie de laborator are un rol bine definit in evaluarea de ansamblu a fiecarui pacient. Fiecare rezultat al analizelor si investigatiilor efectuate inainte de operatie reprezinta o informatie in plus si de aceea decizia pentru o interventie bariatrica nu va fi luata pana nu avem rezultatele tuturor analizelor preoperatorii. Acestea ofera imaginea completa asupra pacientului si din acel moment mai departe se stabileste care procedura bariatrica este solutia optima. Deci, da, analizele de laborator pot influenta alegerea uneia sau a alteia dintre metode. 
 

Boala metabolica

Obezitatea este o problema de sanatate publica. Riscurile apar atunci cand greutatea corporala depaseste cu 20% valoarea celei ideale. Daca se ia in calcul numarul cazurilor de exces ponderal, se poate vorbi de o veritabila epidemie. Statisticile la nivel european arata ca aproape 60% dintre adulti sunt fie supraponderali, fie obezi, in timp ce excesul de greutate afecteaza 8 din 10 copii sub cinci ani si 1 din 3 copii de varsta scolara. Rata de obezitate este mai mare la femei (24%) comparativ cu barbatii (22%). 

Definita ca fiind o patologie in sine, dar si factor favorizant sau agravant pentru altele boli, obezitatea este asociata cu una sau mai multe dintre urmatoarele afectiuni: 

 • diabet zaharat tip 2;
 • hipertensiune arteriala;
 • steatoza hepatica (ficat gras);
 • sindrom metabolic caracterizat de obezitatea de tip central;
 • dislipidemie (modificarea valorilor colesterolului); 
 • disfunctii hormonale.

Aceste patologii afecteaza calitatea vietii si scad speranta de viata. Chirurgia metabolica reduce semnificativ riscurile si poate normaliza constantele biologice afectate. 

Cele cinci tipuri de interventii chirurgicale prin care se obtine scaderea excesului ponderal si ameliorarea semnificativa a afectiunilor generate sunt: 

 • gastric banding, prin montarea unui inel gastric reglabil; 
 • gastric sleeve, reprezinta micsorarea stomacului prin sectionarea sa de-a lungul micii curburi; 
 • gastric bypass este procedeul in urma caruia alimentele ocolesc cea mai mare parte a stomacului si o portiune din intestinul subtire in care se produce absorbtia principiilor nutritive; 
 • plicatura gastrica care presupune efectuarea unor pliuri in peretele gastric si suturarea acestora cu fire chirurgicale neresorbabile;
 • diversie bilio-pancreatica. 

Fiecare tip de interventie este recomandat in principal in functie de patologiile preexistente, masa corporala in exces, varsta, sexul si stilul de viata al pacientului. Este luat in calcul si tipul de distributie corporala a testutului adipos, durata de la instalarea excesului ponderal si alte afectiuni asociate (diabet zaharat de tip 2, tulburari hormonale tiroidiene, afectiuni hepatice, pancreatice sau gastrice).
 

Pacientul cardiac si bariatria

Excesul ponderal genereaza un risc cardiac major, fie prin formare de depuneri de grasime pe peretii arterelor coronare si/sau tensiune arteriala si accident vascular, fie prin suprasolicitarea inimii si insuficienta cardiaca. Pacientul cardiac, diagnosticat cu o suferinta cardiaca importanta, uneori chiar si cu antecedente vasculare acute de tipul infarctului de miocard si cu obezitate poate beneficia de avantajele oferite de bariatrie. Atat inainte cat si dupa interventia chirurgicala, monitorizarea functiei cardiace este, in cazul acestora, o prioritate. 

Cum este monitorizat pacientul cardiac inainte/dupa operatie?

Dr. Bogdan Smeu: Inainte si dupa interventiile bariatrice pacientul este evaluat de o echipa multidisciplinara. Plecam de la istoricul medical si rezultatele analizelor. Pacientii cardiaci sunt monitorizati specific, in functie de patologiile deja diagnosticate pentru care primesc tratament. Dar, toti pacientii cu recomandare de bariatrie, indiferent de tipul interventiei, fac un control cardiologic complet. Acesta include consult cardiologic la medicul cardiolog, EKG si ecografie de cord. 

Nu de putine ori pacienti tineri cu obezitate descopera suferinte cardiace la aceste controale preoperatorii. Cel mai des tensiune arteriala crescuta, probleme la arterele coronare, tulburari de ritm. 

Monitorizarea postoperatorie

Interventia bariatrica este primul pas. Pacientul se recupereaza dupa operatie foarte repede, iar schimbarea stilului de viata in bine este rapid si usor. Dispare senzatia de foame, satietatea se instaleaza foarte repede, astfel ca efortul de a respecta un regim nu mai exista, pentru ca sunt eliminati hormonii care genereaza senzatia de foame. Monitorizarea postoperatorie implica investigatii de laborator periodice, concomitent cu evaluarea ritmului de scadere in greutate. 

Cum e monitorizat sindromul de malabsorbtie? 

Dr. Bogdan Smeu: Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale bariatrice, unele au la baza principiul restrictiei alimentare, in timp ce altele sunt centrate pe mecanismul de malabsorbtie
asociata. Pentru a preveni malnutritia, in conditiile in care volumul alimentelor ingerate de pacient dupa bariatrie este foarte mic sau tranzitul lor este astfel modificat incat absorbtia este limitata, sunt importante suplimentele alimentare care se administreaza conform recomandarilor medicilor nutritionisti. 

Ce analize sunt necesare pentru a preveni deficitul de micronutrienti si care e frecventa lor?

Dr. Bogdan Smeu: Postoperator analizele ce vor fi efectuate sunt cuprinse in programul de urmarire a pacientului bariatric, iar controalele postoperatorii au o anumita frecventa la o luna, la trei, la sase luni si apoi anual, dar in fiecare an. Monitorizarea pe termen lung a pacientilor bariatrici este foarte importanta ca sa ne asiguram ca sunt obtinute si pastrate rezultatele dorite. In general, cei mai multi pacienti se stabilizeaza in ceea ce priveste greutatea la un an dupa interventie. Exista analize diferite in functie de intervalul de timp scurs de la momentul operatiei, care se regasesc in pachetele de controale postoperatorii, dar exista si analize recomandate specific in functie de deficitele identificate preoperator sau de specificul patologiilor asociate. 

Interventia bariatrica, pregatirea si monitorizarea postoperatorie au un caracter profund personalizat, pentru ca este tratat pacientul, nu boala, iar asta impune atentie la detalii, fiecare avand un tablou clinic unic, astfel ca ne raportam la problemele specifice fiecarui caz tocmai pentru a obtine cele mai bune rezultate.

De ce recomandati pacientilor dvs sa isi faca analizele necesare in laboratoarele Retelei?

Dr. Bogdan Smeu: Analizele de laborator pentru pacientii bariatrici se fac doar in laboratoarele Retelei, pentru simplul motiv ca am certitudinea unor rezultate cu acuratete maxima, in timp optim pentru pacient si pentru mine ca medic. Rezultatul unei analize determina o decizie terapeutica, deci este obligatoriu sa fie corect determinat. In plus, le recomandam pacientilor sa faca toate investigatiile in retea, atat inainte de operatie cat si dupa, pentru a putea avea o viziune de ansamblu a intregului parcurs si avand toate informatiile intr-un singur loc, in dosarul electronic al pacientului.

Spuneam ca investigatiile de laborator pe parcursul perioadei postoperatorii sunt comparate cu cele preoperatorii, dar si ca monitorizeaza evolutia pacientului. In conditiile acestea am nevoie si de rezultate calibrate identic (laboratoare diferite pot oferi rezultate diferite, chiar daca in principiu amandoua sunt corecte), deci facute tot in laboratoarele noastre. Plus ca imi este util sa pot cere oricand lamuriri sau explicatii suplimentare ori teste complementare. Si mai este si increderea care vine din faptul ca mi-a fost demonstrat ca ma pot baza pe experienta si profesionalismul colegilor din laborator.

Laborator omologat, ce foloseste inteligenta artificiala pentru garantia rezultatelor

„Ne uitam constant la noutatile in domeniul medicinei de laborator si investim resursele necesare pentru a dezvolta proiecte noi in laboratoarele noastre, cu unicul scop de a oferi pacientilor rezultate sigure in cel mai scurt timp posibil. Suntem primul laborator din tara care a implementatat o procedura ce defineste algoritmi de inteligenta artificiala de autoverificare a rezultatelor”, a precizat dr. Andreea Alexandru, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria. 

Laboratorul Central ofera toata gama de teste si analize medicale necesare pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului, tratamentului si monitorizarii pacientilor si pot deservi peste 30.000 de pacienti pe zi, avand o capacitate de peste 50 de milioane de teste pe an. Reteaua detine 38 de laboratoare si peste 100 de puncte de recoltare in toata tara si numara mai mult de 500 de specialisti in domeniul analizelor medicale de laborator. 

Beneficiile bariatriei

„Scaderea ponderala este principalul mecanism care explica remisia diabetului, prin cresterea sensibilitatii la insulina a tesuturilor periferice. Studii recente semnaleaza, insa, si mecanisme hormonale care sunt ameliorate prin tratamentul chirurgical, normalizarea glicemiei aparand chiar in primele zile postoperatorii, inaintea scaderii ponderale. Daca pentru o perioada de 5 ani pacientul nu va prezenta semne de diabet in conditiile in care nu urmeaza niciun tratament antidiabetic, putem discuta chiar despre vindecare”, a mentionat profesor doctor Catalin Copaescu, coordonatorul Centrului de Excelenta in Chirurgie Metabolica si Bariatrica, cu dubla acreditare internationala, europeana si americana, singurul de acest fel din Romania. 

Normalizarea hormonala se realizeaza si in cazul hipotiroidiei. Factor favorizant pentru obezitate, hipofunctia tiroidei are efect direct asupra ratei metabolismului bazal, care este mult redus sub normal, ceea ce face ca arderile sa fie foarte reduse, deci acumularea de tesut adipos este favorizata. Bariatria si scaderea ponderala au ca efect normalizarea functiei tiroidiene”, adauga medicul chirurg Bogdan Smeu. 

Experientele personale ale pacientilor bariatrici dovedesc ca la beneficiile legate strict de starea de sanatate, dovedite prin investigatii de laborator, se adauga si cele psihice, prin restabilirea increderii in sine si a confortului emotional. 

Consultanti: Dr. Bogdan Smeu, medic primar chirurgie generala, Ponderas Academic Hospital si Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicina de laborator, Director Medical Divizia Laboratoare Clinice