Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Extraordinar cum te regăsești când pierzi kilogramele în plus

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Experienta prin care a trecut Bianca, pacienta doctorului Bogdan Smeu, in Centrul de Excelenta in Chirurgia Bariatrica din Ponderas Academic Hospital, este una care demonstreaza ca beneficiile interventiei nu sunt legate doar de scaderea in greutate, ci pot ameliora pana la vindecare bolile asociate. In majoritatea cazurilor, chirurgia obezitatii a contribuit la ameliorarea suferintelor metabolice, remiterea diabetului de tip 2 si a steatozei hepatice. In cazul Biancai, pe langa scaderea ponderala spectaculoasa si recapatarea echilibrului hormonal, beneficiul a fost si la nivel hormonal, functia glandei tiroidiene revenind la normal.

„Familia m-a inteles si m-a ajutat!”

„Din momentul in care am decis sa fac operatia si pana am ajuns efectiv in sala de chirurgie bariatrica au trecut 4 zile. Inainte aveam 96 de kilograme si efectiv nu ma mai suportam. Tatal meu are un bun prieten care i-a povestit despre cineva care a facut operatia. I-a spus ca e usor, ca recuperarea este simpla si rezultatele sunt spectaculoase. Tata mi-a spus mie si asta a fost! Tata stia cat de mult sufar din cauza greutatii, stia ca sunt deprimata, ca nu ma mai regasesc eu pe mine. Eram si dupa a doua nastere, a doua operatie de cezariana… Nu eram bine deloc!”, povesteste Bianca, in varsta de 29 de ani.

Problemele medicale ale Biancai pornisera de la o disfunctie tiroidiana, un deficit de hormoni compensat intr-o oarecare masura cu medicatie, care fusese factorul declansator pentru cresterea in greutate. La acesta se adaugasera si doua sarcini, care au adus si ele kilograme in plus.

„Mancam dezordonat, eram atrasa de alimente prajite, grase, aveam nevoie de dulciuri. Probabil si pe fondul unei stari psihice anxioase. Am decis ca este nevoie de o interventie radicala, iar operatia de micsorare a stomacului mi-a fost recomandata de dr. Bogdan Smeu, medicul care m-a ingrijit si care mi-a indus o stare de confort si incredere exceptionale, asadar nu am avut nici cea mai mica ezitare” continua Bianca.

Interventia bariatrica nu a fost prima tentativa a Biancai de a scapa de excesul ponderal. Inainte de gastric sleeve aceasta avut incercari repetate, dar esuate, de a respecta diete restrictive. Chiar daca scadea in greutate, kilogramele in plus reveneau. A apelat inclusiv la chirurgia estetica la nivelul membrelor, ceea ce a dus, in timp, la o crestere si mai mare a masei adipoase abdominale.

bianca3

Interventiile de lipoaspiratie inainte de operatia bariatrica nu sunt indicate. Ca regula generala, unii pacienti cu obezitate, care au trecut printr-o operatie bariatrica, pot apela la operatii de indepartare a excesului cutanat, dupa ce se incheie procesul de slabire, iar greutatea acestuia se stabilizeaza si pacientul ajunge la greutatea dorita. Chirurgia estetica trateaza efectul excesului caloric si nu cauza, de aceea este recomandat ca inaintea unei proceduri de remodelare corporala sa fie realizata scaderea ponderala si mentinerea la greutatea dorita”, explica dr. Bogdan Smeu, medic primar chirurgie generala, Chirurg de Excelenta in Chirurgia Metabolica si Bariatrica.

„Nu m-au recunoscut la vama in poza din pasaport!”

Acum Bianca are acum 48 de kilograme, o viata perfect echilibrata si o stare de sanatate excelenta, care s-a imbunatatit considerabil. De la operatia realizata laparoscopic de dr. Bogdan Smeu au trecut 14 luni. In acest interval, Bianca a slabit 48 de kilograme. Practic, tanara si-a redus la jumatate masa corporala, ajungand de la obezitate de gradul II la o greutate ideala. Mai mult, slabirea a fost uniforma, iar depozitele adipoase de la nivelul abdomenului (circumferinta inainte de operatie era de 98 de cm) au disparut.

„Am calatorit recent in afara tarii si am avut probleme la vama. Efectiv nu m-au recunoscut in poza din pasaport. Pur si simplu eu nu am realizat cat de majora este transformarea. Am slabit constant, continuu si nu am perceput cat de radicala a fost schimbarea fizionomiei. In fine, le-am povestit scurt celor de la vama despre interventie si asa am putut sa trec, cu conditia sa-mi schimb urgent actele”, spune Bianca zambind.

bianca2

„Pacienta a ajuns la greutatea ideala, asa cum este in standarde si cum am anticipat ca se va produce, dupa gastric sleeve. Cand evaluam un pacient inainte de interventie calculam atat indicele de masa corporala la momentul respectiv, cat si valoarea ideala pe care ar trebui sa o aiba. Datele sunt cunatificate in tabele, pe baza studiile anterioare. Diferenta dintre cele doua valori ne arata si care este masa corporala in exces, si stabileste un target pe care-l urmarim dupa interventia efectiva, in cursul monitorizarii pacientului”, completeaza dr. Bogdan Smeu. „In acest caz am luat in calcul si disfunctia tiroidiana, factor favorizant pentru obezitate, hipofunctia tiroidei avand impact direct asupra ratei metabolismului bazal, care scade mult sub normal ceea ce face ca arderile sa fie foarte reduse, deci acumularea de tesut adipos este favorizata”, adauga medicul chirurg. 

bianca1

„Am o viata sanatoasa, sunt un alt om!”

Bianca si-a recapatat acum sanatatea, are capacitate de efort si se simte bine in pielea ei.

„Am reusit, si sunt foarte mandra de asta, nu doar sa mananc putin, dar si foarte sanatos. Am renuntat complet la alimente prajite si grase, consum carne slaba, legume si fructe. Am trei mese principale pe zi si doua gustari. Pot manca la o masa circa 80-100 de grame de alimente, aleg mereu legumele si fructele si constat ca sunt plina de energe si imi pastrez greutatea fara niciun fel de probleme. Nu mai exista senzatia de foame, nu mai am pofte, iar daca exista, imi este foarte simplu sa ma controlez. Dar cea mai mare bucurie este ca nu mai am nevoie de medicamente pentru tiroida. Practic, hipotiroidia a disparut, prin scaderea in greutate. Tiroida mea secreta exact cantitatea necesara de hormoni si ma ajuta sa am un metabolism normal. Testele pe care le-am facut dovedesc asta!”, completeaza Bianca.

Recuperarea postoperatorie a fost usoara si rapida, iar adaptarea la noul stil de viata s-a petrecut foarte repede.

„Experienta asta m-a transformat. Sunt un alt om. Iar usurinta acestei treceri este efectul modului in care am fost tratata in Ponderas Academic Hospital. Grija si atentie duse la maximum posibil. In ceea ce-l priveste pe dr. Bogdan Smeu pot sa spun ca este un om incredibil. Cald, atent, m-a incurajat si mi-a zambit tot timpul. Nu mai spun cata rabdare a avut sa-mi explice tot ce l-am intrebat. Este acolo o echipa minunata care face minuni pentru oameni ca mine!”, a adaugat in incheiere Bianca.

Echilibrul hormonal si obezitatea

Obezitatea poate fi si o suferinta hormonala si este asociata cu mai multe anomalii endocrine, printre care infertilitate si/sau disfunctia tiroidiana. Exista o legatura directa intre hipotiroidism si obezitate. Deficitul de hormoni tiroidieni apare relativ frecvent la pacientii cu obezitate. Totodata, disfunctia tiroidiana este factor favorizant pentru excesul ponderal.

Cazul Biancai nu este o exceptie. Practica medicala si studiile clinice au dovedit ca managementul obezitatii prin gastric sleeve are drept beneficiu si reglarea functiei tiroidei. Normalizarea are loc treptat, pe masura reducerii masei corporale, iar efectul chirurgiei bariatrice asupra asupra reechilibrarii hormonale a fost dovedit.

Centrul de Excelenta in Chirurgia Bariatrica

Singurul Centru de Excelenta in Chirurgie Metabolica si Bariatrica din Romania, cu dubla acreditare internationala: europeana si americana se afla in Ponderas Academic Hospital. Centrul dispune de toate resursele necesare pentru tratamentul complet al obezitatii si problemelor asociate acesteia, iar echipa, cu specializari multiple, poate asigura toate investigatiile necesare inainte de operatie, tratamentul chirugical (laparoscopic) si programului de urmarire postoperatorie.

Abordarea fiecarui caz este personalizata, sunt respectate protocoale standardizate pentru siguranta pacientilor si pentru o eficienta maxima a interventiei chirurgicale. O atentie speciala este acordata comunicarii directe dintre pacient si medic, fiind luate mereu in calcul nevoile acestuia, motiv pentru care in echipa medicala este inclus si un psiholog care ofera suportul necesar. Pacinetii beneficiaza de

 

Autor: Silvana Patrascanu, Senior Medical Editor
Consultant: doctor Bogdan Smeu, medic primar chirurgie generala

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.