Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

A fost operat în a doua zi de viaţă

Articol de Dr. Hadi Rahimian Medic primar Obstetrica - ginecologie
A fost operat în a doua zi de viaţă

Dacă nu este tratată, hernia diafragmatică congenitală este o condiţie ameninţătoare de viaţă

Ar fi trebuit să fie o ultimă ecografie de urmărire a sarcinii. Ar fi trebuit să fie doar emoţia  dinainte de a se naşte băiatul lor.  În schimb, aproape că le-a stat inima în loc atunci când medicul curant obstetrician le-a spus că micuţul ar putea avea o problemă medicală gravă: o gaură în muşchiul diafragm.

Bucureşti - Spitalul Băneasa dedicat mamei şi copilului

A doua opinie: Dr. Hadi Rahimian confirmă diagnosticul

Părinţii aveau nevoie de răspunsuri şi aşa au găsit pe internet informaţii despre Dr. Hadi Rahimian, un medic obstetrician din Bucureşti cu experienţă deosebită în medicină materno-fetală. Ecografia amănunţită efectuată de Dr. Rahimian în Spitalul Băneasa a confirmat că micuţul suferea de hernie diafragmatică congenitală, o boală complicată despre care părinţii nici nu auziseră înainte. Pentru a supravieţui, copilul lor urma să fie operat la scurt timp după naştere.

Hernia diafragmatică congenitală

Hernia diafragmatică congenitală se caracterizează prin dezvoltarea incompletă a diafragmului, muşchiul care separă cavitatea abdominală de cea toracică şi care are rol în respiraţie. Defectul apare devreme în sarcină, în primele săptămâni şi este mai frecvent pe partea stângă a diafragmului. Este o malformaţie congenitală care apare la un nou-născut din 2500.

La copiii cu hernie diafragmatică congenitală, breşa din diafragm permite ca organele din abdomen- intestinele, stomacul, ficatul sau splina, să se deplaseze în torace. În consecinţă, plămânii nu vor avea suficient loc să se dezvolte şi să crească complet, o condiţie numită hipoplazie pulmonară. Cu cât defectul este mai mare şi cu cât organele abdominale stau mai mult în torace, cu atât mai severă va fi afectarea plămânilor.

Când plămânii nu se dezvoltă adecvat în timpul sarcinii, este dificil pentru nou-născut să respire la naştere.

Este nevoie de o echipă multidisciplinară

Este important să coordonezi toată îngrijirea, este esenţial ca obstetricianul, chirurgul pediatru, medicul anestezist pediatru, medicul neonatolog şi echipa de asistente de la unitatea de terapie intensivă neonatală să ştie când se va naşte copilul cu hernie diafragmatică congenitală, deoarece toţi trebuie să fie acolo şi să fie pregătiţi”- ne-a declarat Dr. Hadi Rahimian, Directorul Medical al Spitalului Băneasa şi medicul obstetrician care a supravegheat naşterea.

În trecut aproape toţi copiii cu această afecţiune mureau deoarece malformaţia nu era recunoscută şi diagnosticată din timp şi nu existau modalităţi de tratament chirurgical. De-a lungul timpului, şansele de supravieţuire ale unui copil cu hernie diafragmatică congenitală s-au îmbunatătit considerabil, fiind în prezent de aproximativ 50%.

În Spitalul Băneasa preocuparea nostră este să facem tot ce este posibil pentru supravieţuirea acestor copii speciali, iar asta înseamnă:

  • un diagnostic prenatal corect şi de fineţe
  • o îngrijire intensivă superioară ca urmare a facilităţilor avansate din secţia de terapie intensivă neonatală
  • folosirea unor tehnici moderne de ventilaţie
  • posibilitatea de chirurgie reparatorie de îndată ce copilul este stabilizat

Primele zile de îngrijire sunt esenţiale

Odată ce s-a născut, factorii esenţiali de care depinde supravieţuirea copilului cu hernie diafragmatică sunt mărimea plămânilor, cât de bine funcţionează aceştia şi care este debitul de sânge pulmonar.

În Spitalul Băneasa, echipa de neonatologi este prezentă încă din momentul naşterii, deoarece aceşti copii vor necesita stabilizare imediată şi adesea suport ventilator specializat. Medicii noştri neonatologi au experienţă în utilizarea unor tehnici moderne de terapie respiratorie de tipul ventilaţiei neinvazive, cât şi al ventilaţiei invazive convenţionale sau cu frecvenţă înaltă.

TERAPIA INTENSIVĂ NEONATALĂ

Unitatea de terapie intensivă neonatală este o resursă extraordinară a Spitalului Băneasa, fiind dedicată îngrijirii nou-născuţilor la termen sau prematurilor care necesită tratament complex, suport al funcţiilor vitale şi monitorizare invazivă.

Îngrijirea acestor copii cu hernie diafragmatică este una foarte complexă şi care se poate desfăşura pe durată de săptămâni sau luni.” ne-a spus Dr. Dana Zaciu, medicul neonatolog care l-a îngrijit pe băieţel cu multă dăruire şi profesionalism din prima lui clipă de viaţă.

Copilul a necesitat intubaţie imediată în sala de naştere şi plasarea unui tub nazogastric pentru a decomprima stomacul dilatat care se afla în torace. De asemenea, s-au montat linii intravenoase, linii centrale de monitorizare, drenaj pleural postoperator şi s-a realizat în permanenţă reechilibrarea hidro-electrolitică şi nutriţia parenterală adecvată. Totul s-a făcut rapid si într-o manieră expertă.

“Copiii cu hernie diafragmatică congenitală sunt copii foarte speciali, delicaţi, cu funcţii fiziologice destul de fragile. Starea lor se poate schimba de la un minut la altul, oră de oră. Manevre simple pot destabiliza un nou-născut care a suferit o intervenție chirurgicală şi se află într-un echilibru labil. De aceea, pentru astfel de copii critici, fiecare detaliu contează. Ei sunt un exemplu al tipurilor de cazuri medicale complexe pe care le gestionăm cu succes în secţia noastră”, a concluzionat Dna. Dr. Zaciu.

Chirurgie reparatorie în a doua zi de viaţă

Copilul a fost operat cu succes în a doua zi de viaţă de către Dr. Dan Cristea, medic specialist chirurg pediatru şi Dr. Monica Trancioveanu, medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică. Dl. Dr. Cristian Tănase, medic anestezist cu mare experienţă în ATI pediatrică, a asigurat anestezia.

 

Deosebit de importantă pentru îngrijirea unor copii cu malformaţii congenitale de acest tip este prezenţa sub acelaşi acoperiş a tuturor specialiştilor implicaţi în diagnosticul, tratamentul şi susţinerea acestor pacienţi. Spitalul Băneasa este din acest punct de vedere unul din puţinele spitale din Bucureşti care are secţiile de chirurgie pediatrică şi neonatologie la un loc, astfel încât copilul nu trebuie să fie transferat de la un spital la altul.”, a declarat Dr. Dan Cristea.

Intervenţia de reparare a defectului congenital depinde de progresul copilului în zilele imediat după naştere şi poate fi realizată chiar în primele zile de viaţă. Printr-o incizie efectuată pe linie mediană, organele abdominale din cutia toracică au fost repoziţionate înapoi în abdomen, iar diafragmul a fost reconstruit. Astfel, spaţiul creat în torace va permite plămânilor să continue să crească, copilul putând experimenta o dezvoltare compensatorie a plămânului până la vârsta de 8-9 ani.

Pentru copiii cu defecte mari ale diafragmului sau chiar cu lipsa completă a acestuia pe o anumită parte, breşa este închisă folosindu-se o meşa sintetică. Pe măsura ce copilul creşte, medicul chirurg se va asigura, în urma unor controale regulate, că meşa rămâne intactă.

Ceea ce va urma de aici înainte

Este important ca toţi copiii cu hernie diafragmatică congenitală să fie urmăriţi regulat până la vârsta şcolară, astfel încât să se asigure că au atins potenţialul optim medical şi de dezvoltare.

În funcţie de severitatea defectului iniţial şi de tipul de intervenţie reparatorie care s-a practicat, copilul va fi supravegheat fie de către medicul pediatru, fie va necesita o îngrijire specializată multidisciplinară.

Deşi au fost momente critice, acestea au fost trecute cu bine, iar Denis a făcut progrese de la o zi la alta. A împlinit déjà şase saptămâni, este vioi şi foarte atent la ce se întâmplă în jurul său. Este hrănit cu biberonul cu lapte de mamă şi o formulă specială şi respiră spontan. Denis este un supravieţuitor curajos a ceea ce părea  iniţial că este imposibil de trecut.

.... anii trec, Denis a crescut, se dezvolta normal, este un copil care se bucura alaturi de parintii lui!

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultanti: Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrica-ginecologie, Centru de Chirurgie Fetala, Spital Baneasa, Dr. Dan Cristea, medic primar chirurgie pediatrica