Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Eczema (dermatita atopica)

Eczema este o boala cronica inflamatorie a pielii care afecteaza intre 10% pana la 20% dintre copii si 1% pana la 3% dintre adulti.  Apare deseori in copilarie sub forma unei eruptii cu mancarime intensa. Cei mai multi oameni nu se pot abtine sa nu se scarpine, ceea ce irita si mai mult pielea, producand infectia acesteia ca urmare a lezarii pielii. La nivelul pielii afectate apare inflamatia cronica, iar functia de bariera a pielii este deteriorata.

Aproape 50% din persoanele cu eczema au un istoric familial de boli alergice.

Tratarea eczemei

Tratamentul implica rehidratarea pielii prin inmuierea pielii prin bai sau dusuri calde (nu fierbinti), aplicandu-se apoi imediat creme hidratante cu un continut redus de apa pentru a mentine umiditatea. Cremele grase, cum ar fi Nutraderm, Aquaphor sau Eucerin, functioneaza foarte bine. Alege creme fara parfumuri si conservanti. Va trebui sa limitezi folosirea de sapun si sampon la o data sau de doua ori pe saptamana, deoarece produsele pe baza de sapun exacerbeaza uscarea pielii prin indepartarea  uleiurilor naturale ale acesteia.

Tratamentul presupune de asemenea ameliorarea mancarimii intense prin folosirea regulata de antihistaminice non-sedative orale, cum ar fi certizina (Zyrtec), care se elibereaza fara prescriptie medicala, in timpul zilei sau antihistaminice sedative ca difenhidramina (Benadryl) la culcare, deoarece te poate ajuta sa dormi, de asemenea.

Daca eczema nu poate fi controlata doar prin hidratare si antihistaminice, atunci medicul iti va recomanda un corticosteroid topic eliberat cu sau fara prescriptie medicala, pentru a reduce inflamatia pielii. Acesta trebui sa fie aplicat in momente diferite ale zilei fata de momentele cand folosesti creme hidratante, deoarece crema hidratanta poate bloca capacitatea pielii de a absorbi crema antiinflamatorie.

Cremele si unguentele cu corticosteroizi sunt eficiente, dar principalul dezavantaj al acestora este ca steroizii puternici nu pot fi utilizati mai mult de o saptamana sau doua pe fata – pentru ca acestia subtiaza treptat pielea si provoaca ruperea vaselor mici de sange. Utilizarea pe termen lung a acestora poate provoca, de asemenea, depigmentarea pielii. Evita utilizarea de durata  in acele zone ale pielii care sunt calde si umede, cum ar fi la nivelul faldurilor pielii, datorita  absorbtiei crescute. Mai multe studii au evidentiat faptul ca, odata ce eczema este controlata, poti actiona pentru a preveni recidiva, aplicand un corticosteroid topic de doua ori pe saptamana, pe zonele care s-au vindecat, dar care sunt predispuse la eczema.

Cazurile severe de dermatita sunt uneori tratate cu medicamente care suprima sistemul imunitar, cum ar fi tacrolimus (Protopic) si pimecrolimus (Elidel). Aceste medicamente s-au dovedit eficiente in diminuarea nevoii de corticosteroizi si pot fi folosite si la nivelul fetei.

Prevenirea reaparitiei dermatitei atopice

Pentru a preveni reaparitia sau pentru a reduce exacerbarile eczemei:

  • Evita expunerea la temperaturi extreme, aer uscat, sapunuri dure, produse parfumate si bai spumante.
  • Foloseste paturi si haine din bumbac. Evita tesaturi iritante, cum ar fi lana. Evita materialele sintetice rigide cum este poliesterul.
  • Dupa dus sau baie, sterge-te tamponand pielea (nu o freca). In acest fel, pielea ramane un pic umeda. Apoi foloseste o crema sau o lotiune hidratanta pentru a mentine apa in interior.
  • Foloseste un umidificator.