Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Durerea de gat la copii: cand sa te ingrijorezi

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Durerea in gat sau odinofagia este ceea ce simtim cu totii atunci cand exista inflamatie la nivelul faringelui sau amigdalelor, echivaland cu celebrul „rosu in gat”. Durerea in gat poate sa apara ca o urmare a unei infectii virale, bacteriene sau poate fi asociata bolilor neoplazice – din fericire, rare.

In general, durerea in gat este determinata de o infectie, fiind astfel insotita si de cresterea temperaturii corporale (febra). Daca febra nu mai este controlabila, acesta este intotdeauna un motiv de a merge cu copilul la medic. 

Un alt moment care ingrijoreaza este atunci cand cel mic, din cauza durerii de gat, nu se alimenteaza si nu se hidrateaza corect. De cele mai multe ori, desi poate celelalte simptome sunt moderate, acest aspect poate conduce chiar la necesitatea spitalizarii si reechilibrarii hidro-electrolitice cu ajutorul perfuziilor. 

Ce boli ascunde o durere in gat?

Mononucleoza

Gatul poate fi dureros si in mononucleoza, care este de asemenea o infectie virala, dar care se poate prezenta cu faringe hiperemic (rosu in gat) si amigdale care „mimeaza” depozitele amigdaliene, fiind in fapt false membrane. De obicei, apar si alte semne si simptome clinice, febra este inalta, prelungita, exista adenopatii vizibile - inflamare a ganglionilor, inclusiv cei laterocervicali-din jurul gatului.

Afte

Copiii acuza durere in gat si in cazul unor leziuni aftozice, care apar frecvent tot in infectiile virale, cum este herpangina, insotite sau nu de febra si care sunt extrem de dureroase. De multe ori aftele bucale sunt remarcate de parinti la nivelul limbii sau buzelor, dar acestea sunt frecvent intalnite si la nivelul palatului dur, moale, la nivelul amigdalelor si chiar faringelui.

Amigdalita

Durerea de gat poate fi semnul unei amigdalite pultacee. In aceasta situatie amigdalele sunt marite de volum, hiperemice, cu depozite de puroi de culoare albicioasa. Copilul are febra inalta, greu de controlat si se alimenteaza cu dificultate din cauza durerilor care sunt foarte intense. Aceasta afectiune necesita intotdeauna tratament cu antibiotic, de aceea este important examenul clinic la medicul de familie sau medicul pediatru. O complicatie majora poate fi abcesul submandibular sau periamigdalian, in care durerile sunt foarte mari, febra este extrem de inalta, scade greu si creste foarte rapid, exista edem (umflatura) de obicei submandibular sau in jurul obrazului. 

Candidoza orofaringiana

Daca durerea in gat este de lunga durata si nu este insotita de febra putem lua in calcul o candidoza oro-faringiana, patologie care apare de obicei la persoanele imuno-deprimate sau dupa administrarea de antibiotice. Tratamentul este local sau pe cale generala, cu antimicotice, dupa recoltarea exudatului faringian si conform antifungigramei. 

Reflux gastro-esofagian

In cazul refluxului gastro-esofagian insotit de esofagita, patologie specifica mai degraba copilului mai mare, poate aparea durerea de gat cu aspect mai degraba cronic. Este un diagnostic greu de intuit, tratamentele multiple cu antiseptice, antidureroase locale fie sub forma de tablete pentru supt, fie sub forma de sprayuri, fiind inutile. Singurul tratament eficace este cel al refluxului, care vindeca si odinofagia. 

Durerea de gat – semn al infectiei COVID-19

In contextul infectiei cu noul coronavirus, durerea de gat nu trebuie neglijata. Odinofagia face parte din definitia de caz a bolii si trebuie intotdeauna sa ridice un grad de suspiciune, persoana care prezinta acest simptom este indicat sa ramana acasa, sa nu mearga la scoala, la gradinita sau la alte reuniuni pentru a evita posibilele contaminari si pentru a urmari aparitia altor simptome.