Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Răzvan Filip: „Deviația de sept operată endoscopic si fara tamponament nazal, nu doare deloc

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Statistic, 80% din oameni au septul nazal deviat. Se întâmplă asta pentru că procesul de crestere al fetei, si in general al oricaror parti ale corpului, nu duce la simetrie si linii drepte. Dintre aceștia doar în circa 30% dintre cazuri este necesară o intervenție pentru corectarea deviației de sept, ca urmare a simptomelor pe care această aceasta curbare sau deviere a septului le produce.

Despre necesitatea intervenției, soluții prin care această deviatie poate fi corectată, dar mai ales despre cât de dureroasă este, sau nu, intervenția, a răspuns la întrebări dr. Răzvan Filip, medic specialist ORL la Spitalul Euroclinic din București. 

Ce este septoplastia - sau intervenția pentru corecția deviației de sept și când este necesară. 

Dr. Răzvan Filip: Septoplastia, sau operația de deviație de sept, este intervenția prin care sunt îndreptate curburile septului nazal, și are ca scop obținerea unei respirații mai bune pe nas. Septoplastia este necesară când deviația septului nazal cauzează obstrucție semnificativă a căilor respiratorii, dificultăți în respirație sau senzație de congestie persistentă. Deviația de sept impreuna cu alte afectiuni ale nasului, cum ar fi rinita cronica, pot fi cauza unor sângerări nazale recurente, a acumulării de mucus și producerea unor infecții repetate ale sinusurilor. Sunt frecvente situațiile în care, o deviație severă a septului, poate agrava problemele respiratorii din timpul somnului, cum ar fi apneea obstructivă în somn.

Procedura poate fi realizată clasic, și atunci trebuie să punem niște tampoane nazale speciale, care au scopul de a menține în poziție corectă septul nazal și de a opri sângerarea, și există septoplastia endoscopică, care se poate face fara a pune tamponament nazal. Spre deosebire de intervenția clasică, cea endoscopică este mult mai blândă, oferă o recuperarea mult mai ușoară, fie și doar prin faptul că pacientul nu se trezește din operație cu nasul blocat, nu este nici umflat, nici vânăt. De mai bine de 10 ani eu practic septoplastia doar endoscopic, pentru că îmi doresc să reduc la minimum posibil durerea postoperatorie și să ofer pacienților mei o recuperare cât mai rapidă și, mai ales, ușoară. 

În timpul pregatirii in rezidentiat, am avut deseori de-a face cu pacienți care se plângeau de durerile cauzate de scoaterea tamponamentelor de pe nas, în urma operației clasice. Chiar dacă actul medical este unul care aduce beneficii pacientului, nu este nicio plăcere pentru un medic să provoace durere, așa că, dupa ce am devenit medic specialist am căutat să găsesc metode chirurgicale nedureroase. Acesta este motivul pentru care de am decis să fac septoplastia numai endoscopic, si fara sa folosesc tampoane nazale. 
 

Septoplastia endoscopică nu doare? Adică, nu doare deloc?

Dr. Răzvan Filip: Nu doare deloc. Intervenția este realizată sub anestezie generală, dar marile diferențe între septoplastia clasică și cea endoscopică sunt în momentul în care pacientul își revine din anestezie. 

Principalul motiv pentru care pacientul, care are nevoie de septoplastie, alege să nu facă această intervenție și suportă mai departe efectele deviației de sept - care uneori pot fi extrem de neplăcute și afectează calitatea somnului și a vieții, este frica de tamponament, de durerea postoperatorie. În varianta clasică se montează niște tampoane care blochează nasul pacientului. Timp de 24-48 de ore, acesta nu poate respira deloc pe nas, ceea ce este extrem de neplăcut. La aceasta se adaugă și durerea și neplăcerea legată de modul în care înghite. Mai mult, scoaterea tamponamentului nazal este un alt moment, de obicei, traumatic pentru pacient. 

În septoplastia endoscopică, avantajul este modul în care ne uităm în nasul pacientului. Endoscopul luminează, iar medicul vede mult mai bine ceea ce are de făcut. Intervenția în sine este mai blândă, iar la final, nu punem tamponament în nas, deci nu mai blocăm nasul. Asta înseamnă că, în momentul în care se trezește din intervenție, are nasul liber, poate respira normal pe nas, durerea nu este prezenta și, foarte important, pentru că nu mai există tampoane intranazale, acestea nu mai trebuie scoase, deci acest moment traumatic postoperator, nu mai există.  

Pacienților mei le explic exact ce înseamnă operația și cum va fi după. Putini ma cred când spun că nu doare deloc. Mai mult, mirarea este și mai mare pentru că nu apar nici echimoze, nici inflamații, nici tăieturi, nimic. Nimeni nu se așteaptă să fie atât de ușor, de fapt aproape toti pacientii spun ca a fost mai usor decat se asteptau, chair daca le spun ca nu vor avea dureri.
 

Ce diferențe există în ceea ce privește recuperarea după septoplastia clasică și cea endoscopică? 

Dr. Răzvan Filip: În ambele tipuri ale intervenției perioada de recuperarea este similară. De la momentul intervenției, până la refacerea completă a țesutului asupra căruia s-a intervenit durează între o lună și o lună și jumătate. Acesta este intervalul pentru orice leziune pe care o facem în nas. Însă, acea perioadă este mult mai plăcută decât în operația clasică, adică pacientul se simte ca și cum ar fi răcit: are secreții în nas, pe care trebuie să le spele cu ser fiziologic, să vină la niște controale, să protejeze nasul de a nu fi lovit și să nu facă efort. Cam asta este tot ceea ce înseamnă recuperare după septoplastia endoscopică. Nu mai există momentul cu nas blocat, nici durerea acută a extracției tampoanelor. 

Pentru că intervenția endoscopică are o precizie mai mare, permite ca recuperarea să fie mult mai ușoară pentru pacient. În concluzie, țesuturile au nevoie de aproximativ același interval de timp pentru a se reface complet, indiferent de abordare, dar contează în foarte mare măsură cum se simte pacientul pe perioada recuperării și dacă există sau nu durere și disconfort.  
 

În ce perioadă din an este indicat să faci operația de septoplastia? 

Dr. Răzvan Filip: Septoplastia este o operație care se poate face indiferent de anotimp, mai ales în ziua de azi, când putem controla mediul în care trăim. 

Pentru septoplastia endoscopică este necesară o zi de internare, este necesară o pregătire a pacientului, adică efectuarea unor analize de bază și o evaluare din partea medicului anestezist și de terapie intensivă, pentru a se decide că intervenția poate fi făcută. 
 

Cine alege între intervenția clasică și cea endoscopică: medicul sau pacientul?

Dr. Răzvan Filip: Orice pacient cu deviație de sept va putea fi operat clasic sau endoscopic. Rezultatele la 1 -2 luni de la operatie sunt sensibil egale. Totuși, varianta endoscopică, eu cred că aduce un plus important, nu doar pentru faptul că nu mai există durere și disconfort postoperator, ci și în calitatea procedurii în sine si la rezultatele pe termen lung. 

A opta pentru una sau alta dintre variante depinde de disponibilitatea medicului de a practica aceasta tehnica. Septoplastia endoscopică si fara tamponament eu o realizez datorita grijii pentru experienta pacientului pe care am cautat mereu sa o imbunatatesc. Fac asta intr-un spital privat pentru ca aici intalnesc aceeasi grija pentru experienta pacientului si sunt sustinut sa ofer cea mai buna ingrijire de care sunt capabil. 
Intervenția endoscopică necesită antrenament și practică, ca orice altă intervenție chirurgicală. Eu nu am învățat în rezidentiat să operez endoscopic deviatia de sept. Tehnica am deprins-o ulterior. Ca să o înveți, fie te îndrumă cineva, fie o deduci, așa cum am făcut eu, din nevoia de a face mai bine pentru pacienții mei. 
 

De ce este importantă monitorizarea rezultatelor după septoplastie?

Dr. Răzvan Filip: Unul din sfaturile general valabile pentru pacienții mei, atunci când aceștia vin la consult preoperator, și când îmi dau seama care este problema lor, este că operația, chiar dacă le este absolut necesară, nu le va ține nasul desfundat toată viața. În general pacientul se va concentra pe obstrucție sau pe lipsa ei, nu și pe diagnosticele care l-au dus în situația asta. 

Operația de deviație de sept rezolva una dintre probleme, iar celelalte suferințe trebuie tratate și ameliorate. Mai mult, atunci când respirația este confortabilă, pentru a păstra rezultatul bun, tratamentul specific trebuie continuat. De cele mai multe ori pacientul cu deviatie de sept nazal va avea si alte afectiuni care participa la infundarea nasului, cum ar fi rinita cronica (care este de cele mai multe ori alergica). Rinita cronica nu va putea fi vindecata de acesta operatie dar se va putea ameliora si pacientul va fi indrumat despre cum sa isi gestioneze aceasta afectiune. 

Pentru aceste afecțiuni concomitente pacientul trebuie să consulte un alergolog, să primească un diagnostic specific (daca este cazul) și un tratament adecvat, iar, din punct de vedere chirurgical, se poate interveni asupra cornetelor nazale inferioare, care sunt crescute de rinita cronica. În felul acesta tratăm componenta de obstrucție din rinita cronica, dar după ce se vindecă operația, ar trebui în continuare să-și facă tratament pentru a-și menține rezultatul intervenției, iar asta cere monitorizare ORL. 

Chiar dacă septoplastia poate fi refăcută după o perioadă, de exemplu pentru a recorecta septul în urma unei lovituri, de cele mai multe ori, pacienții revin la medicul ORL-ist pentru a rezolva afecțiunile asociate, cum e rinita alergică. Concluzia este că pacienții trebuie informați și facuti constienti să revină când și dacă au din nou probleme, iar între timp să-și trateze afecțiunea cronică. 
 

Care sunt rezultatele pe termen lung de care beneficiază pacienții cu septoplastie?

Dr. Răzvan Filip: Acesta este un aspect foarte important pentru mine, fiind un mod de evaluare eficient, pentru tehnica mea operatorie. De aici s-a născut și ideea unei cercetări. Scopul a fost acela de a perfecționa rezultatele operatorii, iar cel mai bun răspuns nu este doar starea pacientului la o lună și jumătate de la operație, moment în care se încheie protocolul de urmărire postoperatorie, când toată lumea se simte bine, ci peste cel puțin un an de la intervenție. Pacienții operați, care sunt bine, nu se mai întorc să spună asta, așa că am vrut să văd cum sunt la un an de la operație. Pentru aceasta am cerut pacienților care au fost operați de mine, prin septoplastie endoscopică, să-și evalueze starea, la un an de la operație. 

Am căutat în literatura de specialitate care ar fi momentul optim la care s-ar verifica persistența rezultatelor unei operații de deviație de sept și am găsit un studiu realizat în Norvegia în 2015, la Lovisenberg Diakonale Hospital din Oslo, care măsura eficiența la distanță de 6-8 luni. Prin urmare, am decis să folosesc instrumentul din cercetarea al norvegienilor, Nasal Surgical Questionnaire (NSQ), pe care l-am tradus și l-am trimis prin email foștilor pacienți. Dacă la studiul norvegian au răspuns 75 de persoane, la chestionarul meu au răspuns 84.  
 

Și care au fost rezultatele?

Dr. Răzvan Filip: 95% dintre pacienții operați de mine, endoscopic, pentru deviație de sept, în cadrul Euroclinic au respirația îmbunătățită complet sau substanțial, la un an distanță de momentul intervenției. 

NSQ, chestionarul chirurgical nazal, conține mai multe întrebări, unele despre simptome, cum ar fi secreții, strănut sau dureri nazale, unele despre medicația folosită (cu sau fără prescripție medicală sau antihistaminice), despre alergii sau fumat, dar cea mai importantă întrebare adresată pacienților operați fie la Lovisenberg Diakonale Hospital din Oslo, fie la Spitalul Euroclinic din București, a fost: Cum simțiți respirația pe nas față de cum era înainte de operație/operații?

După ce am centralizat datele, am observat că am un rezultat ușor mai bun decât cel al studiului de la care am plecat, cel norvegian. Am în majoritate rezultate de complet îmbunătățit și substanțial îmbunătățit. Am și câteva de puțin îmbunătățit și am și un caz care răspunde că e mai rău decât înainte de operație. 

Rezultate ale septoplastiilor – fără a se specifica dacă sunt clasice sau endoscopice – sunt publicate în mai multe cercetări, raportându-se o îmbunătățire a obstrucției nazale între 47% și 98%. În cazul răspunsurilor pacienților mei, dacă însumăm răspunsurile „respirația s-a îmbunătățit complet” cu „s-a îmbunătățit substanțial”, obținem 95,2%. În studiul norvegian, însumarea acelorași rezultate reprezintă 56%. 
 

Ce concluzii se pot desprinde din acest studiu pe care l-ați realizat?

Dr. Răzvan Filip: În primul rând, rezultatele mi-au validat tehnica operatorie. În al doilea, este foarte important controlul afecțiunilor care însoțesc deviația de sept astfel se pot îmbunătății rezultatele septoplastiei pe termen lung. 

Mai mult, este important să fie luate în calcul toate patologiile asociate și toate urmările operației de deviație de sept: sângerarea, durere, cruste nazale, dar și dacă există alergii și ce medicație antialergică folosește, dacă strănută des sau orice alte detalii le resimte pacientul, în urma cărora eu să-mi dau seama de ce nu sunt bine cei care nu sunt bine după operație. Fie au o altă patologie asociată sau este ceva ce trebuie corectat, în plus. 

Răspunsurile la chestionar m-au ajutat să înțeleg că ceea ce poate îmbunătăți rezultatele septoplastiei endoscopice, pe termen lung, este controlul afecțiunilor care însoțesc deviația de sept, respectiv rinita alergică și sinuzitele cronice, afecțiuni care pot înfunda nasul și care nu au legătură cu deviația de sept, dar care, nerezolvate, duc la îngreunarea respirației. 
 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.