Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dacă stau prea aproape de televizor imi distrug ochii?

Dacă stau prea aproape de televizor imi distrug ochii?

Impactul negativ asupra ochilor vine din partea fracțiunii albastre a luminii cu care se confruntă ochiul modern : neon, mobil, tabletă, TV LED etc. Utilizarea unor lentile de protecție care să împiedice acest efect protejează pe termen lung, pentru că nu permit luminii albastre(nocive) să ajungă la ochi. Aceste lentile se numesc Blue control, le poți găsi în optica parteneră Regina Maria.                                                                       

În funcție de vârstă, chiar dacă utilizăm acest tip de lentile de protecție, resimțim totuși un impact negativ din vizionarea TV la distanțe mici.  Asupra adultului, vizionarea la distanță scurtă are un efect reversibil de oboseală, dată de acomodarea constantă de care e nevoie la distanțe mici. Asupra copiilor însă, are mai putin impact din punct de vedere al acomodării, pentru că cei mici au capacitatea de a vedea aproape mult mai bună decat a adulților. Totuși, un copil care stă mult în lumină artificială, care se uită la televizor tip LED mult timp, în mod cert ar resimți efectul benefic al lentilelor.

În plus, atunci când copilul privește de aproape, putem trece cu vederea faptul că micuțul e miop și să întârziem consultul oftalmologic. S-a demonstrat și că cei mici au risc de obezitate dacă privesc mai mult de 4 ore pe zi la televizor și că orice oră petrecută în acest fel îi face să piardă din vocabular 6-8 cuvinte.

Dr. Cătălina Dumitrescu – Medic Specialist Oftalmologie