Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Controlul postpartum

Medicul va dori sa te consulte la 6 saptamani de la nastere pentru a verifica refacerea ta fizica, starea ta emotionala si pentru a-ti raspunde la intrebarile pe care le ai. Daca ai facut cezariana, medicul te va consulta mai devreme, la 1-2 saptamani de la interventie pentru a verifica incizia si a se asigura ca vindecarea este adecvata.

In timpul examinarii clinice, medicul:

  • Va verifica greutatea si tensiunea arteriala
  • Va palpa abdomenul si va verifica cicatricea daca ai facut cezariana
  • Iti va examina sanii
  • Va inspecta perineul, iar daca ai facut epiziotomie va verifica daca plaga s-a vindecat
  • Va face un examen cu speculum pentru a verifica vaginul si colul uterin

Daca este indicat, va recomanda efectuarea unor analize; daca ai pierdut mult sange in timpul nasterii sau ai fost anemica in sarcina, ti se va efectua un bilant hematologic. Daca ai avut diabet gestational, dupa nastere glicemia va reveni la normal, insa trebuie stiut faptul exista un risc crescut de a dezvolta diabet in afara sarcinii. Ca urmare, toate femeile diagnosticate cu diabet de sarcina trebuie sa efectueze un test de toleranta la glucoza orala cu 75 g glucoza la 6-12 saptamani dupa nastere pentru a stabili gradul de alterare a metabolismului glucidic dupa nastere.

Pentru a-ti putea aduce aminte tot ce doreai sa-l intrebi pe doctor, noteaza-ti orice intrebare si ia notitele cu tine cand vii la consultatia de control.