Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

CE ESTE NOU: Doua medicamente de osteoporoza sunt mai bune decat unul singur

Combinarea a  doua medicamente pentru osteoporoza —denosumab (Prolia) si teriparatida (Forteo)— conduce la cresterea densitatii minerale osoase (BMD) mai mult decat fiecare medicament in parte, conform unui studiu publicat online pe 15 mai 2013 in The Lancet.

Combinatia altor medicamente pentru osteoporoza precum Forteo si bisfosfonati au fost studiata si in trecut, insa rezultatele nu au fost mai bune decat tratamentul cu un singur medicament.

Acest studiu a inclus aproape 100 de femei postmenopauza care prezentau un risc crescut de fractura conform studiilor densitatii oaselor. Cercetatorii au administrat aleatoriu Forteo (care stimuleaza formarea oaselor), Prolia (care previne ruperea oaselor) sau cele doua medicamente combinate. Dupa 12 luni, densitatea minerala osoasa  in partea inferioara a coloanei a crescut cu 9,1% in grupul cu terapie combinata, comparativ cu 6.2% in grupul Forteo si 5,5% in grupul Prolia. Densitatea minerala osoasa a soldului si a capului femural (partea superioara a osului coapsei) a crescut mai mult in grupul cu terapie combinata decat in grupurile carora li s-a administrat un singur medicament.

Combinatia de medicamente a crescut masa osoasa mai mult decat orice terapie actuala pentru tratatarea osteoporozei postmenopauza. Totusi, sunt necesare studii pe termen mai lung in grupuri mai mari de femei  pentru a determina nivelul de siguranta pe termen lung al acestei combinatii de medicamente, cat si abilitatea acesteia de reducere a riscului de fracturi.