Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este neuronavigaţia ?

Neuronavigaţia este o tehnologie deosebit de valoroasă care îl ajuta pe neurochirurg în efortul de a optimiza succesul intervenţiei, reducând la minimum caracterul invaziv al acesteia asupra creierului, coloanei vertebrale sau nervilor.

Este o tehnică precisă, ghidată computerizat, echivalentul unui GPS, care îi permite medicului să stabilească cu exactitate unde să facă incizia şi să localizeze cu precizie leziunile nervoase.

Beneficiile pentru pacient sunt majore:

  • Reducerea la minimum a dimensiunii inciziei şi a voletlui osos
  • Evitarea lezării unor structuri importante, cum ar fi vasele de sânge, nervii, măduva spinării sau ariile importante din creier, ca de ex. aria motorie sau centrii limbajului.

Cum funcţionează neuronavigaţia?

Imaginile RMN ale pacientului sunt stocate într-un computer şi capul acestuia este fixat şi proiectat 3D. Când neurochirurgul pune vârful instrumentului pe capul pacientului, poate să vadă pe ecranul calculatorului poziţia exactă a acestui vârf pe imaginea RMN. Astfel chirurgul va localiza cu o precizie milimetrică unde se află tumora înainte de a deschide cutia craniană, iar după aceea va utiliza sistemul de neuronavigaţie pentru a se  ghida prin țesutul cerebral spre leziune şi a o extirpa în siguranţă.