Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este “Awake Brain Surgery” sau “Chirurgia trează” ?

Articol de Dr. Andreea Gheorghiu Medic primar Anestezie si terapie intensiva

 “Awake Brain Surgery” (“Chirurgia trează”) sau Mappingul cortical intra-operator  este din ce în ce mai folosit pentru îndepărtarea leziunilor intracraniene localizate în aproprierea sau la nivelul unor zone importante din creier. În ciuda riscului într-un astfel de caz, rezecţia maximală a tumorii este un factor determinant al prognosticului, crescând supravieţuirea şi timpul până la reapariţia tumorii.

Mapping-ul cortical este o tehnică modernă de neroanestezie care permite planificarea unor margini de rezecţie sigure şi o afectare postoperatorie neurologică minimă. Tehnica de anestezie pentru “awake brain surgery” trebuie să asigure analgezie şi sedare adecvate pe de o parte, iar pe de altă parte, un pacient pe masa de operație treaz și responsiv pentru evaluarea neurologică.

Se foloseşte pentru acele tumori cum ar fi glioamele care au o structură asemănătoare cu ţesuturile normale ale creierului şi care sunt situate în zone funcţionale ale limbajului sau ariile motorii. În astfel de cazuri, mappingul intraoperator poate identifica cu exactitate localizarea acestor zone elocvente, permiţându-i medicului să le evite, scoţând maximum de tumoră, fără lezarea lor. 

Pacientul aflat pe masa de operaţie va fi trezit in timpul intervenţiei, iar neurochirurgul îi va cere să făcă diverse activități, cum ar fi: să vorbească, să numere sau să privească anumite fotografii.

În Spitalul Euroclinic medicii neuroanestezişti au o experienţă importantă în mapping-ul motor şi verbal intra-operator.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager