Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cancerul de sân poate fi mai mult decât învins; uneori te ajută să redescoperi viața

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Probabil unul dintre cele mai copleșitoare diagnostice pe care le poate primi o femeie este cel de cancer la sân. Statistica este necurățătoare și dovedește că una din 8 femei trece prin acesta experiență. Să ieși învingătoare dintr-o astfel de încercare este posibil, dar pentru asta trebuie să ai certitudinea că, de la diagnostic la vindecare, nu ești nicio clipă singură.

„Sunt un om obișnuit, dar am învins”

Dacă ar fi să se prezinte, M.B ar spune așa: „Sunt un om obișnuit. La 38 de ani am aflat că am cancer la sân. Erau 3 focare. Am doi copii, un băiat de 8 ani și o fetiță mică și dulce de 3 ani. Am trecut prin chimioterapie, o operație la sân și reconstrucția estetică. După toată aceasta terapie am ieșit din spital în stadiul «cancer free». Boala mi-a schimbat complet modul în care văd viața. Am primit o lecție extraordinară, iar doi medici minunați m-au ajutat să ies învingătoare dintr-o luptă teribilă”.

Suspiciunile au apărut cu câteva luni înainte de diagnosticul de certitudine. O senzație dureroasă, o apăsare și o tensiune continuă la nivelul sânului, adică suficient cât să genereze o stare de îngrijorare. M.B. a găsit resursele de curaj necesare pentru a merge singură la investigații. Ecografia și, ulterior, biopsia au confirmat diagnosticul: cancer de sân. În sânul afectat erau trei formațiuni tumorale. După diagnostic a fost preluată de un medic oncolog care a decis etapele tratamentului. Primul pas, chimioterapia. 

„Mi s-a explicat că am nevoie de un implant de cameră, pentru ca terapia cu citostatice să fie mai simplu de administrat. Și așa, am ajuns la Spitalul Regina Maria din Brașov, la doctorul Eugeniu Darii. Și după prima întâlnire am decis să renunț la planurile unei intervenții afară, în Turcia sau Austria, și să rămân acasă. Felul în care arăt și mă simt acum sunt dovada că am făcut cea mai bună alegere”, mărturisește M.B.  

O echipă medicală dedicată întru totul binelui fizic și psihic al pacientei

Dr. Eugeniu Darii, medic chirurg, doctor în științe medicale, a organizat și coordonează un centru destinat terapiei cancerului mamar la Spitalul Regina Maria Brașov. O echipă de profesioniști dedicați au determinarea de a oferi suportul necesar femeilor care trec prin această experiență teribilă. Sunt respectate protocoalele de tratament internațional, fiecare caz este tratat personalizat, iar pe lângă atenția maximă acordate vindecării patologiei maligne, pacientele beneficiază de tot suportul moral de care au nevoie, pentru că doar așa poate fi gestionat impactul diagnosticului de cancer mamar.
 

„Știu ce simt femeile diagnosticate cu cancer mamar. Nu contează ce vârstă au, boala aceasta are un impact major asupra psihicului, iar eu, ca medic, nu doar că le înțeleg suferința fizică, dar mă aplec cu același interes și asupra psihicului. Iar psihicul este esențial, este un aliat în lupta cu boala. De fiecare dată când este posibil, după ce vorbesc cu pacienta și-i spun ce înseamnă chirurgia cancerului mamar, ofer și soluția reconstrucției mamare și a simetrizării între sânul operat și cel sănătos. Cred că este foarte important ca după mastectomie, pacienta să-și revină și să nu fie copleșită de sentimentul teribil al amputației. Eu cred că asta funcționează ca un boost pentru psihic și că stima de sine este foarte importantă, iar reconstrucția este vitală și ar trebui să fie inclusă ca parte necesară a terapiei, acolo unde ne permite indicația oncologică”, spune dr. Eugeniu Darii. 

Unul dintre membrii echipei este dr. Daniel Hernic, medic specialist chirurgie plastică și reconstructivă. Anii în care a practicat în Franța, Belgia, Suedia și Luxemburg, unde tratamentul cancerului mamar include și partea estetică, au dovedit beneficiile acestei abordări. Împreună, în sala de operație, în cursul unor intervenții laborioase care de regulă durează multe ore, cei doi medici nu vindecă doar trupul femeii, ci și sufletul. 
 

Intervențiile de reconstituire și de simetrizare a sânilor nu sunt cochetărie feminină, ci o formă de respect, un gest uman, o cale spre normalitate și recuperare, un suport pentru viață. 

„Ar fi atât de necesar ca sistemul sanitar românesc să abordeze pacienții care au cancer mai uman. Pe de o parte ar fi corect să primească consiliere psihologică, pe de alta ca, atunci când se poate și este necesar, reconstrucția, partea care ține de estetică, să fie susținute, compensate… peste tot în Europa așa este. Intervențiile estetice după mastectomie reprezintă protezare. Insist și spun din nou că psihicul pacientului este vital în terapia cancerului, în general, iar pentru cel mamar, pentru femei, este vital”, pledează dr. Eugeniu Darii.       
 

O intervenție complicată, două reușite simultane 

După finalizarea sesiunilor de chimioterapie, conform protocolului, a urmat intervenția chirurgicală. Diagnosticul și stadiul de evoluție a tumorilor mamare a impus realizarea unei mastectomii subcutanate (nipple sparing), cu prezervarea pielii sânului. S-a realizat și  biopsia ganglionilor santinelă pentru aprecierea stadiului definitiv al bolii. Ulterior s-a procedat la reconstrucția sânului și la ajustarea celui sănătos pentru a se obține un aspect natural, simetric. 

Intervenția a durat aproximativ 8 ore și a fost un succes. În sala de operație au fost cei doi medici, dr. Eugeniu Darii, care a realizat intervenția de mastectomie si excizia ganglionilor santinelă, pentru a putea ajunge în stadiul de «cancer free», apoi dr. Daniel Hernic i-a luat locul și a realizat protezarea.
 

Înainte de intervenție cazul a fost analizat în Tumor Board, grupul de experți în cancer care evaluează și analizează cazurile pacienților oncologici pentru a stabili cele mai bune opțiuni de tratament, inclusiv abordarea chirurgicală. Concomitent există un dialog direct, deschis, empatic între medic și pacientă. 

M.B. povestește: „Diagnosticul de cancer la sân l-am asimilat destul de ușor. Poate și pentru că simptomele erau superficiale, am avut convingerea că boala nu este foarte evoluată. Intervenția de montare a camerei pentru perfuzii, pentru citostatice, a fost ușoară și mi-am revenit foarte repede. Și chimioterapia am suportat-o bine. Toate acestea amânau cumva momentul în care trebuia să mă operez și asta a fost util pentru starea mea de spirit. Ulterior au fost celelalte investigații care urmau să stabilească cât de radicală va fi operația. Acela a fost momentul cel mai greu, în care mi s-a vorbit pentru prima dată despre mastectomie. Oricat ai fi de puternic, oricât de mare ar fi suportul, te afectează. Și ceea ce este cel mai dureros este că doar tu cu tine știi prin ce treci, ce simți, ce gândești… Tot acela a fost contextul în care am decis să rămân pacienta doctorului Eugeniu Darii”

Intervențiile chirurgicale în cancerul de sân depind de subtipul cancerului, de stadiul bolii, dar și de raportul dintre dimensiunea tumorii și volumul sânului. Dacă intervenția impune înlăturarea a mai mult de 25% din volumul glandei mamare într-un sân relativ mic, este necesară mastectomia. 

„Eu eram la peste cei 25%, deci candidat la mastectomie. Negarea nu este o opțiune. În fond ai de ales între a lăsa părți din tine și a trăi. Alegerea este evidentă. Dar, doctorul Darii este special, iar suportul pe care l-am primit a fost de o importanță majoră pentru mine, pentru că mi-a spus că este posibilă reconstrucția sânului extirpat, concomitent cu mamoplastia de simetrizare la sânul sănătos. Adică urma să trec prin operația de cancer la sân și să mă trezesc din anestezie cu sânii amândoi refăcuți, totul dintr-o dată. Am optat pentru această soluție și dintr-o dată totul mi s-a părut mai ușor”, spune M.B. 

A urmat dialogul cu dr. Daniel Hernic, iar confortul psihic al pacientei a fost în bună măsură restaurat. Ambii medici știu cât este de important pentru o femeie, cu atât mai mult una tânără, să se poată privi în oglindă, să accepte că tratamentul nu înseamnă doar trauma unei mutilări și să se poată regăsi pe sine, ca om întreg.  
 

Interacțiunea medic-pacient, hrană pentru suflet

Comunicarea dintre medic și pacient este o necesitate. Pacientul are nevoie să simtă nu doar interesul doctorului pentru actul medical, ci să fie valorizat ca om, să-i fie înțelese spaimele, trauma produsă de boală, chiar și nefericirea și sentimentul de decădere, inevitabil adus de o maladie canceroasă. Medicul trebuie să fie mai mult decât terapeut, ci partener al pacientului în traseul său medical, deseori aspru, invaziv, stresant, chiar și atunci când este făcut cu atenție și grijă. 

„Comunicarea mea cu medicii a fost la superlativ. M-am simțit mereu confortabil. Am pus întrebări, unele probabil fără sens, altele puerile, dar de fiecare dată am primit ce aveam nevoie: explicații, încurajări, suport, empatie. Este foarte tonic pentru o femeie cu cancer la sân să înțeleagă că medicii care se ocupă de ea comunică între ei, analizează, caută cea mai bună soluție, dovedesc atenție și sunt umani. Doctorul Eugeniu Darii mi-a câștigat toată încrederea. Cred că nicăieri în altă parte nu puteam să primesc un tratament mai bun. Un om atât de cald, de dăruit, de implicat și de atent. M-am simțit om, îninte de a fi pacient. Iar despre modul în care am fost îngrijită în spital am doar cuvinte de laudă”, se confesează M.B.   
 

Viața e mai frumoasă decât pare

Intervenția a fost una dificilă, dar s-a dovedit un succes. Tumorile maligne au fost extirpate, s-a realizat eliminarea integrală a structurilor neoplazice, iar în urma investigațiilor anatomopatologice ale ganglionilor, doctorul Darii a avut confirmarea certă a siguranței oncologice. Reconstituirea și realizarea simetriei între sâni a fost realizată cu toată atenția, fiind abordată ca o intervenție estetică de către doctorul Daniel Hernic.

„Clinic, la momentul externării era un pacient vindecat. Protocoalele impun un interval de cinci ani, fără recidive, fără apariția altor probleme de ordin oncologic. Am toată speranța că va fi așa. Fiecare caz, unde tratamentul este finalizat urmează un procedeu de monitorizare specific, care urmărește și starea generală a pacientei în timp. În acest caz, doamna își poate relua viața, ca inainte de diagnostic. Cu amendamentul unor controale a căror periodicitate o stabilește medicul oncolog în grija căruia rămâne”, încheie dr. Eugeniu Darii. 

Pacienta s-a recuperat repede, iar starea generală de sănătate s-a îmbunătățit rapid. Un beneficiu suplimentar a fost acela că nu a mai fost necesară radioterapie și niciun alt tip de tratament postchirurgical. Practic, după operație, M.B. se poate considera „cancer free”. 

„Experiența prin care am trecut a fost un moment dur, o alarmă puternică, o cumpănă. Sunt fericită că am depășit-o. Dar povestea mea are și o parte pozitivă, pe lângă revenirea mea la viață. Ne-am redescoperit pe noi ca familie. Am conștientizat ce om minunat și iubitor este soțul meu. Alături de el ne-am reevaluat prioritățile și înțelegem cu totul altfel bucuria de a trăi. Trăiesc o fericire de o intensitate fără margini văzându-mi copiii. Mă copleșesc amândoi cu atenția, dragostea și grija lor. I-am implicat și pe ei. Le-am spus că am o problemă de sănătate, fără să le spun însă exact ce anume. A fost impresionant și mobilizator pentru mine să-i văd pe toți cum mă protejează, mă ajută, mă susțin. Adică, oricât ar părea de ciudat, nu a fost doar dramă, ci și multă fericire”, s-a confesat M.B. 
 

Departamentul de Chirurgie a sânului din Regina Maria Spitalul Brașov

Specifică pentru orice departament dedicat patologiilor mamare, deci și pentru Clinica Sânului din Spitalul Brașov este personalizarea planului terapeutic la nevoile fiecărei paciente. Este luat în calcul tipul molecular al cancerului, stadiul bolii, raportul dintre volumul sânului și de  dimensiunea tumorii, necesitatea chimio/radioterapiei, indicația operatorie din punct de vedere oncologic, vârsta pacientei, comorbiditățile existente, tipul constituțional și nu în ultimul rând, dorințele pacientei.  

Unul dintre aspectele cele mai importante de care femeile diagnosticate cu cancer mamar trebuie să beneficieze este stabilirea unui plan de tratament adecvat (chimioterapie, hormonoterapie sau terapii țintite, tipul de intervenție chirurgicală și radioterapia, de la caz la caz), imediat după confirmarea patologiei. La fel de importantă este urmarea procedurii terapeutice corect, fără sincope, fără pauze și tergiversări. 

Un alt aspect obligatoriu pentru un centru destinat oncologiei mamare este respectarea protocoalelor europene și a ghidurilor care se actualizează periodic în folosul pacientelor. 

Consultant: Dr. Eugeniu Darii – medic primar chirurgie generală, Spitalul Regina Maria Brașov