Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Boala arteriala periferica

Boala periferica arteriala

Fumator, diabet, fast-food?

Daca da, esti eligibil pentru screening-ul bolii arteriale periferice

Aveti un disconfort la nivelul musculaturii gambiere la mers, care dispare in repaus? Daca da, este posibil sa suferiti de boala arteriala periferica (BAP).

Disconfortul sau durerea musculara aparute la mers poarta denumirea de claudicatie intermitenta.

De ce apare claudicatia?

Claudicatia se datoreaza blocarii arterelor de la nivelul membrelor inferioare, cel mai frecvent prin acumularea de colesterol in peretele vascular, care determina alimentarea insuficienta cu sânge a musculaturii.

Un eveniment similar poate avea loc si la nivelul arterelor carotide (artere care iriga cu sange capul, inclusiv creierul) sau arterelor renale (care vascularizeaza rinichii).

Cine este la risc sa dezvolte boala arteriala periferica

Persoanele susceptibile pentru dezvoltarea BAP sunt:

  • fumatorii
  • pacientii cu diabet zaharat
  • pacientii cu hipertensiune arteriala
  • persoanele care au hipercolesterolemie

Persoanele care sufera de BAP pot prezenta, de asemenea, un blocaj al unei artere carotide sau al unei artere de la nivelul inimii, situatie care predispune la aparitia unui accident vascular cerebral, respectiv a infarctului miocardic.

De aceea, toti pacientii cu BAP trebuie sa beneficieze de o evaluare minutioasa a functiei cardiace si a circulatiei carotidiene.

Examenul clinic pune, de regula, in evidenta o pulsatilitate redusa sau absenta la nivelul arterelor picioarelor.

Membrele inferioare ale pacientilor cu BAP pot prezenta acelasi aspect cu cele ale pacientilor sanatosi, in pozitie verticala sau sezând, insa ele devin mai palide atunci când sunt ridicate deasupra nivelului inimii, in pozitie orizontala.

Cum se pune diagnosticul de boala arteriala periferica

Diagnosticul BAP este certificat prin masurarea presiunii sângelui in arterele de la nivelul gleznei, utilizând un aparat pe baza de ultrasunete, sono Doppler-ul, si raportând valoarea obtinuta la presiunea decelata la nivelul arterei bratului - indicele glezna-brat. Un raport mai mic de 0,9 indica faptul ca un blocaj semnificativ este prezent intr-una din arterele membrului inferior. BAP critica este prezenta in cazul in care simptomele progreseaza catre durerea persistenta in repaus si / sau in cazul in care apare o leziune de tipul ulcerului sau gangrenei la nivelul membrului inferior.

Cine beneficiaza de screeningul pentru boala arteriala periferica

Potrivit ghidurilor internationale de diagnostic, candidatii pentru screening-ul BAP sunt:

  • persoanele in vârsta de peste 50 ani,
  • persoanele cu antecedente de diabet zaharat sau fumat,
  • orice persoana in vârsta de peste 65 de ani.

Unde se efectueaza screeningul pentru boala arteriala periferica

Screening-ul BAP se efectueaza intr-un cabinet de chirurgie vasculara si include examenul clinic plus calcularea indicelui glezna-brat.