Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ecografia Doppler cervicala si transcraniana in diagnosticul bolilor cerebrovasculare

Ecografia Doppler cervicala si transcraniana codata color (TCCS) reprezinta o tehnica de investigatie non-invaziva, nedureroasa, fara contraindicatii pentru a carei efectuare nu este nevoie de o pregatire speciala a pacientului. Metoda permite vizualizarea arterelor de la nivelul gatului si a arterelor cerebrale prin craniul intact, permitand evaluarea fluxului sanguin in timp real, precum si gradul de afectare al vaselor mari de la nivelul gatului si capului.

In ultimii ani, TCCS a devenit o metoda neuroimagistica extrem de utila, non-invaziva, fara riscuri pentru pacient atat in evaluarea de rutina a circulatiei cervicocerebrale la pacientii cu factori de risc cardiovascular, cat si in diagnosticul afectiunilor cerebrovasculare.

Ecografia Doppler cervicala si transcraniana codata color este o tehnica imagistica utilizata in Policlinica The Light de asist. univ. dr. Mirabela Manea, medic specialist Neurologie, pentru evaluarea depunerilor de placi de colesterol (ateromatoza), a stenozelor/ocluziilor, a disectiilor arteriale, uneori a malformațiilor vasculare intracerebrale sau a anevrismelor intracerebrale de mari dimensiuni. Permite vizualizarea arterelor carotide, arterelor vertebrale si arterelor subclavii de la nivelul gatului, precum si a arterelor cerebrale prin craniul intact. 

Pentru a putea evalua efectele secundare asupra circulatiei cerebrale ale unei stenoze/ocluzii arteriale cervicale intotdeauna este obligatorie efectuarea ecografiei Doppler cervicale inaintea celei transcraniene. Aceste examinari necesita experienta in patologia cerebrovasculara a medicului neurolog care efectueaza examinarea pentru interpretarea corecta a datelor obtinute si pentru a putea stabili un tratament adecvat.

De ce este necesara ecografia cervicala si transcraniana?

Spre deosebire de angiografia prin rezonanta magnetica (angio RMN), angio CT sau alte investigatii invazive (angiografia clasica), care asociaza anumite riscuri atat prin administrarea substantei de contrast sau contraindicatii (reactii alergice, istoric de implanturi metalice etc) TCCS este o metoda non-invaziva, fara riscuri si cu o sensibilitate relativ similara angioRMN sau angioCT in cele mai multe cazuri, putand face o evaluare corecta a principalelor artere intracerebrale.

Indicatiile ecografiei Doppler cervicale si transcraniene:

  • Suspiciune clinica de vasculopatie cerebrala
  • Evaluarea complicatiilor hemoragiei subarahnoidiene (patrunderea sangelui in spatiul subarahnoidian, o complicatie cerebro-vasculara care poate determina meningita)
  • Factori de risc cardiovascular pentru ateromatoza sau stenoze arteriale (fumat, dislipidemie, hipertensiune arteriala, diabet zaharat)
  • Istoric personal sau familial de accident vascular cerebral ischemic
  • Simptome sugestive pentru accident vascular cerebral (vertij, tinitus pulsatil, amorteli, tulburare de vorbire, scadere de forta musculara etc.)
  • Anevrisme intracraniene de mari dimensiuni
  • Malformatii arteriovenoase mari (monitorizarea acestora)
  • Screeningul circulatiei cervico-cerebrale in cazul asocierii ateromatozei/stenozelor la nivelul altor artere (aorta, coronare,arterele membrelor inferioare)
  • Monitorizarea unei stenoze arteriale a axului cervical
  • Monitorizarea unei stenoze arteriale operate (postendarterectomie sau stent carotidian)
  • Iradierea la nivelul gatului pentru neoplazii

Beneficiile ecografiei Doppler cervicale si transcraniene (TTCS)

Potrivit specialistilor, TCCS este metoda neuroimagistica cea mai utilizata in stabilirea statutului vascular intracranian in accidentul vascular cerebral, in stabilirea cauzei accidentului vascular cerebral si al tratamentului ulterior.

TCCS reprezinta o metoda neuroimagistica importanta datorita rezultatelor obtinute in timp real. Pe langa diagnosticarea afectiunilor vasculare intracraniene, aceasta tehnica este o metoda de evaluare valoroasa in monitorizarea pacientilor critici din sectiile de terapie intensiva, oferin informatii importante privind:

  • Evaluarea riscului de vasospasm secundar hemoragiei subarahnoidiene
  • Diagnosticul etiologic al AVC ischemic
  • Eevaluarea circulatiei arteriale pre si posttromboliza in AVC
dr manea

(Ecografie doppler cervicala si transcraniana din arhiva personala a asist. univ. dr. Mirabela Manea)

Cand este necesara ecogradia Doppler cervicala si transcraniana?

Ecografia Doppler cervicala si transcraniana este recomanda persoanelor care prezinta semnele si simptomele cu debut brusc sau cronice, cum ar fi:

  • Pierderea brusca a vederii la un ochi
  • Slabiciunea musculara a unuia sau a mai multor member (pareze)
  • Amorteli la nivelui corpului
  • Vertij, tulburare de echilibru
  • Tulburare de vorbire

De asemenea, investigatia este recomanda si:

  • Pacientilor cu factori de risc cardiovascular (hipertensiune arteriala, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea, nivelul crescut al colesterolului)
  • pentru evaluarea bolilor cardiace sau arteriopatiei membrelor inferioare associate
  • Persoanelor cu istoric familial sau personal de AVC

Consultant: Asist. univ. dr. Mirabela Manea, medic specialist Neurologie

Surse:
www.radiopaedia.org
www.clinicalimagingscience.org
www.sciencedirect.com
www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
www.onlinelibrary.wiley.com
www.shutterstock.com

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.