Dictionar de analize

Mangan in ser

225.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Profilul pentru metale grele reprezinta un grup de teste care masoara cantitatea de metale specifice, potential toxice, din sange si urina. Medicul va selecta metalele care vor fi testate, pe baza simptomelor clinice si a posibilelor expuneri la metale grele.

Metalele grele se gasesc in mod natural in mediu, dar sunt de asemenea utilizate de catre industrii pentru a produce o gama larga de produse. Concentratiile semnificative din oricare dintre metalele grele pof fi iritante sau daunatoare pentru oameni si pot contamina solul, aerul, hrana, apa si pot persisita pe termen nelimitat in medicul inconjurator.

Semnele si simptomele pe care o persoana le poate avea depind de tipul de metal, de forma acesteia, de cantitatea si durata de expunere, de tipul de expunere, de varsta persoanei precum si de starea sa generala de sanatate. Unele metale sunt mult mai toxice decat altele si o anumita forma a metalului poate fi mai daunatoare decat alte forme cum  ar fi un compus metalic organic in comparatie cu unul  anorganic.

Modul in care o persoana este expusa la actiunea metalelor grele poate influenta cantitatea de metal absorbita si partea din organism care este afectata.

Expunerea acuta severa la metalele grele poate provoca probleme de sanatate si in unele cazuri, poate pune viata in pericol, dar acelasi efect il poate avea si expunerea moderata pe perioade lungi de timp. Organismul este capabil sa elimine cantitatile mici de metale grele, dar cantitatile moderate pana la mari se pot acumula in rinichi, ficat, oase si creier. Unele metale sunt considerate a fi cancerigene. Altele pot afecta capacitatea organismului de a produce celule rosii si albe.

Indicatii

Profilurile pentru metalele grele sunt utilizate pentru realizarea screeningului sau pentru diagnosticarea intoxicatiilor la persoanele care ar fi putut fi expuse acut sau cronic la unul sau mai multe metale grele si pentru a monitoriza concentratiile excesive de metal la cei care lucreaza cu diferite metale grele.

Interpretari

Un nivel scazut al unui metal greu in sange, nu inseamna neaparat ca nu s-a produs o expunere excesiva. Metale grele nu raman in sange prea mult timp, si nici in urina.