Dictionar de analize

Metanefrine urinare

320.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Testul pentru metanefrine libere plasmatice este utilizat pentru a ajuta la diagnosticul sau excluderea prezentei unei tumori rare, numite feocromocitom sau paragangliom, care elibereaza excesul de metanefrine. De asemenea, testarea poate fi utilizata pentru a monitoriza recidiva, dupa ce o tumora a fost tratata sau eliminata.

Metanefrina si normetanefrina sunt produse de degradare (metaboliti) ai epinefrinei (adrenalina) si norepinefrinei. Epinefrina si norepinefrina sunt hormoni numiti catecolamine, care sunt eliberati in sange ca raspuns la stresul fizic sau emotional si ajuta la reglarea fluxului si a presiunii sangvine in organism. Deoarece feocromocitomul si paragangliomul produc acesti hormoni in exces, masurarea cantitatii in sange si/sau urina poate ajuta la detectarea tumorii.

Testul poate fi util atunci cand persoana are hipertensiune persistenta sau daca in momentul testarii sufera de un puseu hipertensiv. Acest lucru se datoreaza faptului ca hormonii nu stau mult in organism. Ei sunt utilizati imediat de organism, fiind metabolizati si/sau apoi eliminati.

Testarea urinei masoara cantitatea totala de metanefrine eliberate in urina in 24 de ore. Avand in vedere ca nivelurile de hormoni pot fluctua semnificativ in aceasta perioada, testul de urina poate detecta excesul care nu este detectat in sange.

Testul este foarte sensibil si pot aparea rezultate fals pozitive. Testul este afectat de stres, droguri, fumat si diverse alimente, cum ar fi bauturile care contin cofeina si alcoolul. Daca o persoana are doar metanefrine moderat ridicate, atunci medicul poate reevalua tratamentul medicamentos, dieta si nivelul de stres al persoanei pentru a cauta substante sau conditii care interfereaza cu rezultatul. Odata ce acestea sunt rezolvate, persoana poate fi testata din nou pentru a determina daca metanefrinele sunt inca ridicate si daca se iau masurile terapeutice corespunzatoare.

Uneori, testul pentru metanefrine libere plasmatice se va efectua impreuna cu testarea metanefrinei urinare de 24 de ore si/sau urmata de testarea catecolaminelor, pentru a decide daca este prezenta o tumora secretoare de catecolamina.

Indicatii

Testul pentru metanefrine libere plasmatice este comandat, in primul rand atunci cand medicul suspecteaza ca persoana are o tumora secretoare de catecolamine sau doreste sa excluda aceasta posibilitate. Poate fi comandat atunci cand o persoana (in special < 40 ani) are pusee bruste (paroxisme) de semne si simptome, precum:

  • Tensiune arteriala crescuta (HTA ), mai ales care nu raspunde la tratament
  • Dureri de cap severe
  • Transpiratie
  • Palpitatii
  • Tremur
  • Inrosirea fetei

Testarea poate fi comandata, de asemenea, atunci cand o tumora secretoare de catecolamina a fost tratata sau eliminata si se monitorizeaza recidiva.

Ocazional, testul poate fi comandat atunci cand o tumora de suprarenale este detectata intamplator (de exemplu, in timpul unei scanari efectuate pentru un alt scop) sau cand cineva are un istoric personal sau familial de tumori secretoare de catecolamina. De asemenea, poate fi comandat pentru o persoana asimptomatica care prezinta risc genetic cunoscut pentru aceste tumori.

Interpretari

Nivelurile normale 

Inseamna ca este putin probabil ca persoana testata sa aiba o tumora secretoare de catecolamine. Testul pentru metanefrine plasmatice libere este foarte sensibil, astfel incat valoarea predictiva negativa a testului este foarte buna.

Nivelurile ridicate 

Sugereaza prezenta unei tumori secretoare de catecolamine. Se recomanda ca pacientii cu un rezultat pozitiv sa primeasca monitorizare adecvata in functie de valorile testului si de prezentarea clinica, iar o scanare imagistica, cum ar fi RMN, ar trebui facuta pentru a localiza tumora. Daca nivelurile sunt ridicate la o persoana tratata in prealabil pentru o tumora secretoare de catecolamine, poate fi un indiciu ca tratamentul nu a fost complet eficace sau ca tumora a recidivat si este necesara o urmarire adecvata.