Dictionar de analize

Cadmiu in sange

239.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Toxicitatea cadmiului se aseamănă cu a celorlalte metale grele (arsenic, mercur și plumb) prin faptul că atacă rinichiul. Disfunția renală cu proteinurie și debut lent (pe o perioadă de mai mulți ani) este prezentarea tipică.

Inspirarea vaporilor de cadmiu duce la deteriorarea epiteliilor nazale și congestie pulmonară asemănătoare cu emfizemul cronic.

Cea mai obișnuită sursă de expunere cronică provine din vopsirea prin pulverizare cu vopsele organice, fără utilizarea unui aparat respirator de protecție. De asemenea, mecanicii din service-urile și fabricile auto sunt expuși la toxicitatea cadmiului. În plus, o altă sursă comună de expunere la cadmiu este fumul de tutun.

Simptomele asociate cu toxicitatea cadmiului variază în funcție de calea de expunere și pot include: proteinurie tubulară, febră, cefalee, dispnee, durere toracică, conjunctivită, rinită, durere în gât și tuse. Ingerarea cadmiului în concentrații mari poate provoca vărsături, diaree, salivare, crampe și dureri abdominale.

Indicatii

Persoane suspicionate de intoxicație cu cadmiu

Interpretari

Nivelurile de cadmiu din sânge pot fi utilizate în combinație cu nivelurile acestuia în urină, pentru a monitoriza toxicitatea acută.

Nivelurile ridicate de cadmiu în sânge confirm expunerea recentă acută, dar nu se corelează cu sarcina corporală sau rezultatul clinic și nu ar trebui utilizate pentru a determina necesitatea tratamentului.

Persoanele expuse profesional pot avea niveluri sanguine mai mari decât populația generală.

În cazul unei expuneri cornice scăzute până la moderată, cadmiu urinar reflect expunerea în timp și sarcina corporală totală a acestei intoxicații.

Concentrațiile cadmiului urinar nu cresc semnificativ după expunerea acută și nu sunt utile pentru testarea în cadrul intoxicației acute.

În testările profesionale, nivelurile de cadmiu în urină oferă puțin sau deloc informații utile în timpul primului an de expunere.

Fumătorii, în general, vor avea cadmiu urinar mai mare decât nefumătorii, deoarece fumul de tutun este o sursă majoră a intoxicației cu cadmiu, pe lângă persoanele expuse professional.

După expunerea cronică la nivel înalt, situsurile de legare a cadmiului la nivel urinar devin saturate, apare disfuncția renală și nivelul de cadmiu din urină crește dramatic.