Dictionar de analize

CA 50

249.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

CA 50 este un marker carbohidrat asociat cancerului, detectat de anticorpul C 50. Specificitatea sa crește în cazul pacienților cu cancer colorectal cu metastaze, în timp ce pentru diagnosticul precoce, specificitatea lui este scăzută.

CA 50 nu este specific anumitor organe și concentrațiile sale crescute în ser pot fi observate într-o varietate de malignități, în special în cazurile de cancer gastrointestinal. Spre deosebire de CA 19-9, nivelurile ridicate de CA 50 pot fi, de asemenea, observate în tumorile maligne din afara tractului digestiv.

Studii recente histoimunologice arată că CA 50 tinde să fie pozitiv la pacienții cu Lewis negative, care nu pot sintetiza CA 19-9. Cu toate acestea, a fost observată o corelație strânsă între CA 50 și CA 19-9 chiar și la pacienții care au fenotip negativ Lewis.

Indicatii

În aplicația clinică, CA 50 nu este larg folosit, neavând specificitate pentru un anumit organ, dar este foarte util pentru urmărirea pacienților cu cancer pancreatic. Oferă rezultate destul de asemănătoare cu CA 19-9.

Nivelul seric de CA 50 poate fi, de asemenea observat crescut în cazul bolilor hepato-biliare benigne, în special în cazurile de icter.

Pentru alte tipuri de cancer gastrointestinal, CA 50, în combinație cu alți markeri, poate furniza informații suplimentare pentru evaluarea unor pacienți cu cancer colorectal, biliar sau gastric.

Interpretari

În cancerul hepatic, CA 50 are o sensibilitate mai mare decât Ca 19-9.

Valori crescute ale CA 50 au fost întâlnite și în carcinoamele endometriale.

În prezent, există numeroși noi markeri tumorali, care apar în oncologia clinică. Creșterea cunoștințelor noastre despre acești markeri, capacitățile și limitele acestora ne vor permite să le folosim în mod eficient în evaluarea pacienților cu cancer.