Recuperare dupa cancerul de san

Sa ai cancer de san este o experienta care iti va schimba viata. Cancerul nu este o lupta pe care sa o duci de una singura!

Dupa tratament, vei arata si te vei simti diferit. La nivel emotional, vei simti ca ai pierdut o parte din imaginea de sine. La nivel fizic, ai pierdut o parte sau tot sanul, sau chiar ambii sani. Poate ca ai suferit o interventie de indepartare a nodulilor axilari. Poate ca ai facut chimioterapie, radioterapie sau o combinatie a acestora. Fiecare etapa de tratament inseamna o noua incercare careia trebuie sa-i faci fata.
Psihologul poate interveni inca de la comunicarea diagnosticului sau pe parcurs, cand medicii remarca ezitarile pacientei. Exista mai multe etape prin care trece pacienta cu cancer – de negare, a intrebarilor retorice, mobilizatoare si a resemnificarii. Rolul psihologului este de a aduce pacienta in etapa mobilizatoare, pentru activarea resurselor sale. Blocajul pacientei in primele doua etape face ca raspunsul la tratament sa fie mai lent si mai redus.
 
Abordarea psihologului este diferita si in functie de tratament – daca e curativ, vizand vindecarea, sau daca, din nefericire, este vorba de un tratament paliativ, de prelungire a vietii. Echipa vizeaza si constituirea unor grupuri de suport atat pentru pacientii oncologici, dar si pentru apartinatori, dat fiind ca si familiile au nevoie, de multe ori, de un asemenea sprijin.
 
Prin psihoterapie sunt identificate si dezvoltate resursele pentru valorificarea potentialului si echilibrului interior al
pacientei, de adaptare la situatii noi si de acceptare a diagnosticului, oferindu-i acesteia libertatea de-a alege, de a simti motivatia, determinarea vietii si de a gandi liber, intr-o noua dinamica, adaptata propriului stil!
 
Scopul psihoterapiei trebuie sa vizeze rezolvarea unor probleme psihologice cu care pacienta se confrunta, ori sa sa determine ca aceasta sa doreasca metode de autocunoastere sau dezvoltare personala, pentru reabilitarea psiho-oncologica.
 
Calitatea relatiei umane care se stabileste intre pacienta care solicita serviciile psihoterapice si specialistul in psihoterapie, este de o reala importanta, alaturi de rolul acut al celorlalti specialisti din echipa care ajuta si promoveaza starea de sanatate a pacientei. Psihologul este, de asemenea, un sprijin si pentru medicii colegi din echipa in comunicarea diagnosticului si in relationarea cu pacienta.
Regimul alimentar nu are o importanta decisiva asupra evolutiei bolii, dar un regim de viata echilibrat ajuta organismul.
 
Nutritionistul este implicat in faza de hormonoterapie cand, de regula, femeile iau in greutate. Hormonoterapia este de fapt o menopauza fortata, in anumite situatii, si atunci femeile sunt sfatuite sa-si mentina greutatea, ceea ce de multe ori nu reusesc singure. De asemenea, poate fi corelat cu anumite recomandari in chimioterapie sau cu situatii cand pacienta trebuie sa mai ia in greutate.
 
Pe de alta parte, excesul ponderal reprezinta un factor de risc pentru aparitia si recidiva cancerului mamar.
De asemenea, o alta situatie care se intampla frecvent este ca de multe ori, dupa aflarea diagnosticului de cancer mamar, pacientele incep regimuri asa-zis alimentare sau cu ceaiuri care pot sa determine o dereglare extraordinara a organismului – un organism care oricum este sub un impact psihic negativ legat de boala, si in curs de chimioterapie. In acest caz apare obezitatea sarcopenica – persoanele respective nu numai ca se ingrasa foarte mult, dar si procentul de grasime din organism creste si structura ponderala se schimba daunator. Persoanele care se ingrasa dupa tratamentul de cancer mamar au o evolutie mai putin buna decat cele care raman normoponderale.

Consultatiile de nutritie

Prima sedinta de terapie nutritionala va include o etapa de evaluare (evaluarea obiceiurilor alimentare, masuratori complexe prin bioimpedanta, evaluarea analizelor de laborator), una de informare (alimente recomandate, asocieri sanatoase, portii) si un meniu personalizat.
Urmatoarele sedinte se vor stabili impreuna cu medicul nutritionist, avand ca obiective: sustinerea in schimbarea stiului de viata, diversificarea meniului si adaptarea acestuia la tratament. Legatura cu restul echipei medicale (oncolog, chirurg, psiholog) devine foarte importanta pentru adaptarea dietei la stadiul afectiunii si la reactiile adverse ale tratamentului.

Suport nutritional

Fiziokinetoterapeutului

Dupa tratamentul pentru cancerul de san, unele paciente vor suferi de limfedem, care reprezinta o acumulare de limfa la nivelul bratului. Limfedemul apare atunci cand gaglionii sau vasele limfatice sunt deteriorate.

Limfedemul determina afectarea miscarilor de zi cu zi, astfel incat respiratia profunda, imbracatul sau spalatul pot deveni anevoioase. Durerea si rigiditatea pot determina slabiciune si limitarea miscarii bratului si a umarului.

Fiziokinetoterapia este importanta pentru obtinerea restaurarii miscarilor. Daca ti s-a recomandat radioterapie dupa operatie, exercitiile sunt chiar mai importante pentru pastrarea flexibilitatii bratului si a umarului.

Alaturi de tine pas cu pas

Completeaza chestionarul de mai jos sau apeleaza 0733.111.726 (tarif normal, apelabil L-V 13.30-18.00) si vei beneficia de indrumarea si sprijinul unui consultant medical care te va ghida pas cu pas.

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate