Cancer de prostata

Comparativ cu alte cancere, tumora maligna de prostata are o evolutie lenta, in ani de zile si frecvent nu are simptome. De aceea, este foarte important screeningul care este recomandat sa se faca incepand cu varsta de 50 de ani. Este cel mai frecvent cancer in randul barbatilor si este a doua cauza de deces prin cancer la barbati, dupa cancerul de plamani. 1 din 7 barbatii va face boala.
Depistat precoce, cancerul de prostata este vindecabil
Prostata este o glanda de marimea unei nuci care se afla chiar sub vezica urinara, in fata rectului si inconjoara uretra - tubul care transporta spre exteriorul corpului urina si sperma. Prostata produce un lichid care face parte din materialul seminal sau spermatic, cu rol in activitatea de reproducere.
De obicei, cancerul de prostata se dezvolta foarte lent si afecteaza in special barbatii mai in varsta. Aproximativ 1 din 7 barbatii cu varsta peste 65 de ani va face boala. Cancerul de prostata este rareori depistat inainte de 45 de ani, desi la aceasta varsta este mult mai agresiv.
Screeningul ajuta la identificarea precoce a cancerului de prostata

Cancerul de prostata poate fi adesea descoperit inainte de aparitia simptomelor prin efectuarea unor teste de screening. Daca rezultatele sunt anormale, medicul iti va recomanda o serie de investigatii suplimentare pentru confirmarea diagnosticului si evaluarea severitatii bolii, cum ar punctia-biopsie, ecografia transrectala si RMN de prostata. Un cancer de prostata depistat in urma screeningului va fi, cel mai probabil, intr-un stadiu incipient, cand tratamentul este mult mai eficient.

Teste screening

PSA (Antigen Specific Prostatic)
Analiza de sange - identifica o proteina produsa doar in prostata.
Consult urologic cu tuseu rectal
Cancerul de prostata apare din zona exterioara a glandei si poate fi palpat la tuseul rectal.
Ecografia transrectala sau abdominala
Metoda noninvaziva de vizualizare cu ultrasunete foarte precisa a structurii si volumului prostatei.
Afla mai multe despre Screening-ul pentru cancerul de prostata in REGINA MARIA
Este cea mai frecventa interventie chirurgicala pentru tratarea cancerului de prostata in stadii incipiente (cand tumora nu s-a extins in afara prostatei), la barbati cu speranta de viata de peste 10 ani. Se elimina intreaga prostata si veziculele seminale. Poate fi realizata printr-o operatie deschisa sau modern, printr-un abord minimal invaziv – laparoscopic sau robotic. 
Tratamentul chirurgical al cancerului de prostata – prostatectomia radicala
Prostatectomia robotica este standardul de aur pentru cancerul de prostata. Studiile au demonstrat superioritatea chirurgiei robotice pentru tratamentul cancerului de prostata comparativ cu oricare alta metoda chirurgicala. Chirurgia robotica permite rezectia oncologica, dar functionala, cu prezervarea integritatii nervilor si in consecinta, fara complicatii de tipul impotentei si incontinentei urinare. Vizualizarea imbunatatita - marita, 3D, cu rezolutie inalta oferita de robotul da Vinci Xi permite o identificare net superioara a vaselor mici de sange, a nervilor si a altor structuri din jurul prostatei in timpul disectiei. Abilitatea chirurgului de a controla camera video (spre deosebire de chirurgia laparoscopica)  permite miscarea sincronizata a acesteia cu cea a instrumentelor chirurgicale. Cand abordarea prostatei se face dinspre abdomen, camera video mobila a robotului da Vinci Xi permite chirurgului sa vada cu usurinta in spatele prostatei, unde se gasesc bandeletele nervoase.
Prostatectomia robotica este o normalitate afara, si a devenit o normalitate si in Ponderas Academic Hospital

 

"Pentru un chirurg este incredibil sa poata controla nu doua maini, ci, simultan, patru brate; sa poata opera in zone greu accesibile pana acum si sa vada totul in cele mai mici detalii!

Imaginea 3D pe care ti-o transmite robotul o poti mari de zece ori.

Poti sa-l controlezi precis, prin miscari milimetrice. Cu da Vinci Xi, cand intri in sala de operatie, stii ca intra cea mai buna versiune a ta!" – a subliniat Dr. Mircea Onaca, Medic primar urolog, cu o experienta de peste 500 de operatii urologice robotice

Imaginea artiocolului

 

De ce aleg barbatii operatia robotica pentru cancerul de prostata?

Avantajul major al chirurgiei robotice este reducerea riscului de complicatii in urma operatiei pentru cancerul de prostata.

Rata mai scazuta de incontinenta urinara

Este dependenta de experienta echipei operatorii. In primele 2 luni dupa interventie, exista o afectare a continentei urinare, care treptat se remediaza. 

Rata mai scazuta de disfunctie erectila

Bandeletele neurovasculare implicate in erectie sunt foarte sensibile atunci cand se lucreaza termic in vecinatatea lor si toti pacientii vor avea o afectare temporara, de aproximativ 4-6 luni dupa operatia de prostatectomie. Chirurgia robotica, prin vizualizarea extrem de clara a campului operator si utilizarea unor instrumente de mici dimensiuni, care pot fi manevrate foarte delicat, reduce considerabil aceasta complicatie cu impact major pe calitatea vietii barbatului.

 

Afla mai multe despre chirurgia robotica urologica

"Cu ajutorul Dr. Mircea Onaca, medic urolog cu mare experienta care opereaza in Olanda de foarte mult timp, s-a dezvoltat in Ponderas Academic Hospital abordul laparoscopic al cancerelor urinare – de prostata, renal si de vezica urinara. In Bucuresti nu se mai face altundeva, iar in Romania se efectueaza doar in Cluj. Chirurgul urolog opereaza prin cateva mici incizii la nivelul abdomenului inferior prin care insera instrumente speciale pentru a indeparta prostata. Spre deosebire de operatia clasica, recuperarea este mai rapida, spitalizarea redusa si complicatiile intra si post-operatorii minime." - a mentionat Dr. Gheoghe Nita, Coordonatorul Departamentului de Urologie din Ponderas Academic hospital.
Abordul laparoscopic al cancerul de prostata – in Bucuresti se efectueaza doar in Ponderas Academic Hospital
Fuziune RMN-ecografie este o tehnica foarte noua si eficienta de imagistica interventionala pentru diagnosticul precoce al cancerului de prostata in cazul tumorilor mici, < 1 cm, care pot sa nu se vada la ecografia standard cand se face biopsia. Initial, pacientul este examinat cu un RMN, iar imaginile RMN sunt importate in softul ecografului cu marcarea exacta a locului leziunii, astfel incat se poate face punctia tintit, sub ghidaj ecografic. Departamentul de Urologie din Ponderas Academic Hospital este dotat cu acest ecograf foarte performant.
Pentru a diagnostica cancerul de prostata in stadii cat mai incipiente folosim un procedeu imagistic modern