EDU.REGINAMARIA.RO

Sucurile „dietetice” ar putea determina un risc crescut de dementa si accident vascular cerebral

Sucurile „dietetice” ar putea determina un risc crescut de dementa si accident vascular cerebral

Bauturile carbogazoase fara zahar au aparut ca urmare a unei tendinte generale de reducere a zaharului consumat zilnic si, implicit reducerea incidentei afectiunilor favorizate de consumul lui excesiv. Conform studiilor efectuate pana la ora actuala, zaharul ar putea fi implicat in aproximativ 184.000 de decese survenite in randul adultilor la nivel global. Desi nu contin zahar, bauturile carbogazoase „dietetice” expun la o serie de alte riscuri. 

Un studiu recent realizat de catre oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Boston arata ca persoanele care consuma in mod regulat bauturi carbogazoase fara zahar se expun unui risc mai mare de a suferi de afectiuni cum are fi dementa si accidentul vascular cerebral (AVC). Potrivit cercetatorilor, consumul zilnic de aceste bauturi presupune un risc de pana la de trei ori mai mare de dementa si AVC comparativ cu persoanele care consuma aceste bauturi mai putin de o data pe saptamana. 

Studiul a cuprins 4.300 de subiecti, reprezentanti ai aceleiasi comunitati tocmai pentru a elimina caracteristicile mediului inconjurator din lista variabilelor care pot contribui la declansarea afectiunilor neurologice. 

Cercetarea se bazeaza pe datele adunate de la cei 4.300 de subiecti de-a lungul a zece ani. Acestora li s-a cerut sa-si consemneze obiceiurile alimentare in trei puncte temporale distincte cuprinse de-a lungul unui deceniu, in anii 1990. Subiectii au fost monitorizati pe durata desfasurarii studiului, iar cercetatorii au identificat 97 de cazuri de accident vascular cerebral la persoanele peste 45 de ani si 80 de cazuri de dementa la subiectii de peste 60 de ani. Odata ce au analizat factorii de risc la care au fost expusi pacientii care au prezentat cele doua afectiuni, cercetatorii americani au descoperit ca bauturile carbogazoase fara zahar se aflau in dieta zilnica a acestora. 

Rezultatele studiului trebuie aprofundate prin cercetari suplimentare pentru a stabili o legatura argumentata stiintific a asocierii dintre bauturile carbogazoase fara zahar si riscul aparitiei dementei si a accidentului vascular cerebral.

Articol preluat din revista regionala a Retelei de Sanatate REGINA MARIA „Ne pasa de oameni”, pentru zona de vest a tarii (Timisoara), editia iunie 2017

Sursa:
www.edition.cnn.com